Με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο ολοκληρώθηκε η ελληνική παρουσία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης της Γλασκόβης. Ο Κριστιάν Γκολομέεβ έσπασε την… κατάρα της τέταρτης θέσης και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 50μ. ελεύθερο, πετυχαίοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 21.44 (έναντι 21.52 που είχε κάνει στο χθεσινό ημιτελικό).

Ο 25χρονος κολυμβητής του Εθνικού μετρούσε μέχρι σήμερα πέντε τέταρτες θέσεις σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (50μ. ελεύθερο το 2012 και το 2016, 50μ. πεταλούδα φέτος, 4Χ100μ. ελεύθερο και 4Χ100μ. μικτή ομαδική το 2016), δεν πτοήθηκε όμως, συνέχισε να προσπαθεί και δικαιώθηκε επιτέλους σήμερα, ανεβαίνοντας στο δεύτερο σκαλί του βάθρου και χαρίζοντας στην Ελλάδα το δεύτερο μετάλλιό της στη Γλασκόβη, μετά το χάλκινο του Απόστολου Χρήστου στα 100μ. ύπτιο.

Ο Γκολομέεβ κόντραρε μάλιστα ως το τέλος το μεγάλο φαβορί του αγωνίσματος, τον Μπεν Πράουντ, ο οποίος είχε κάνει 21.11 στον ημιτελικό αλλά σήμερα πήγε σαφώς πιο αργά. Τελικά ο Βρετανός πήρε την πρώτη θέση με 21.34 και χάρισε στη χώρα του τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο σε αυτό το αγώνισμα. Πίσω από τον Έλληνα πρωταθλητή τερμάτισαν ο Ιταλός Αντρέα Βεργκάνι με 21.68 και ο Ρώσος Βλαντ Μορόζοφ με 21.74, που είχαν προκριθεί με τον δεύτερο και τον τρίτο χρόνο αντίστοιχα. Γενικά, οι περισσότεροι φιναλίστ πήγαν πιο αργά σε σχέση με τον ημιτελικό, όμως ο Κριστιάν Γκολομέεβ ήταν τόσο αποφασισμένος που έκανε νέο ρεκόρ και ήταν ο μεγάλος κερδισμένος του τελικού.

Τα αποτελέσματα του τελικού στα 50μ. ελεύθερο ανδρών:

1. Μπεν Πράουντ (Μ.Βρετανία) 21.34

2. Κριστιάν Γκολομέεβ (ΕΛΛΑΔΑ) 21.44

3. Αντρέα Βεργκάνι (Ιταλία) 21.68

4. Βλαντ Μορόζοφ (Ρωσία) 21.74

5. Σιμόνας Μπίλις (Λιθουανία) 21.97

6. Τζέσε Πέτερ Πουτς (Ολλανδία) 22.08

7. Αρι-Πέκα Λιουκόνεν (Φινλανδία) 22.11

8. Πάβελ Γιούρασεκ (Πολωνία) 22.14

Ποιος είναι ο Κριστιάν Γκολομέεβ

Γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου του 1993, στο Βέλινγκραντ της Βουλγαρίας από την Κριστίνα και τον Τσβετάν, από τους πλέον επιτυχημένους Βούλγαρους κολυμβητές. Τη μητέρα του δεν τη γνώρισε καθώς ένα ιατρικό λάθος στη διάρκεια του τοκετού της στοίχισε τη ζωή.

Έτσι, ο πατέρας του πήρε τον Κριστιάν και τα δύο μεγαλύτερα αγόρια του, Ιβάν και Νικόλα και ήρθε στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου πάλεψε για να προσφέρει μία καλύτερη ζωή στα παιδιά του, εργαζόμενος ως προπονητής κολύμβησης. Ο Τσέτσο αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία για το έργο του στον Κολυμβητικό Όμιλο Ηρακλείο, και ο χαρισματικός Κρίστιαν, με τα γονίδια του νικητή πατέρα του και την καθοδήγηση του έκανε περιοδία στα βάθρα των διοργανώσεων.

Η ζωή όμως, επιφύλαξε κι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις στον Κριστιάν, καθώς σε ηλικία 17 ετών έχασε τον πατέρα του, ο οποίος έπειτα από οκτάμηνη μάχη με τον καρκίνο, παραδόθηκε…

Η εξέλιξη αυτή τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το Ηράκλειο και να μετακομίσει στον Πειραιά, όπου με την καθοδήγηση του Άκη Οικονόμου στον Εθνικό συνεχίζει να διαπρέπει. Μάλιστα, ο προπονητής του ήταν εκείνος που τον παρότρυνε να δεχτεί την υποτροφία από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, με τον Κρίστιαν να προετοιμάζεται πλέον σε άλλες συνθήκες και φυσικά να διαπρέπει.