Του Νίκου Μπαρδούνια…

«Στροφή» στα… πυρηνοκίνητα παγοθραυστικά σχεδιάζει να κάνει ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Novatek προκειμένου τα επόμενα έτη να μπορεί να παραμείνει η Βόρεια Θαλάσσια Οδός ανοιχτή για τη ναυσιπλοΐα και για κατά τους 12 μήνες του έτους, όπως γνωστοποίησε στο πλαίσιο ενεργειακού συνεδρίου ο CFO του ρωσικού κολοσσού Mark Gyetvay.

Ο συγκεκριμένος στόχος αποτελεί κομμάτι του συνολικού σχεδιασμού της ρωσικής κυβέρνησης η οποία σχεδιάζει να υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους 607,8 εκατ. δολαρίων σε χρονικό ορίζοντα τριών ετών προς την περαιτέρω ανάπτυξη της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού, που για τη Μόσχα αποτελεί το κλειδί για την ανάπτυξη της ρωσικής Αρκτικής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Novatek επιθυμεί την διατήρηση της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού μεταξύ Αρκτικής και Ασίας ανοιχτής καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, με στόχο την ομαλή διοχέτευση δια θαλάσσης του παραγόμενου στις εγκαταστάσεις της στην Σιβηρία υγροποιημένου φυσικού αερίου (έργα Yamal LNG και Arctic LNG 2).

Total: Συμφωνία με τη Novatek

Το 10% του Arctic LNG 2, ενός κομβικής σημασίας LNG project στη Χερσόνησο Gydan στη Ρωσία στην Θάλασσα Κάρα στη Σιβηρία απέκτησε
ο γαλλικός κολοσσός Total ύστερα από σύναψη συμφωνίας με την Novatek, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, Total και Novatek συμφώνησαν προκειμένου η πρώτη να έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει κατά ένα ποσοστό 10-15% σε όλα τα μελλοντικά projects υγροποιημένου φυσικού αερίου της Novatek στις χερσονήσους Gydan και Yamal.

Αναφερόμενος στην συμφωνία, ο Patrick Pouyanné, Πρόεδρος και CEO της Total σημείωσε ότι το φιλόδοξο Arctic LNG 2 αντανακλά την στρατηγική του γαλλικού κολοσσού για την επέκταση του χαρτοφυλακίου LNG.

Yamal LNG: «Οργασμός» παραγωγής φυσικού αερίου

Τους 10 εκατ. τόνους άγγιξε η παραγωγή φυσικού αερίου από το ενεργειακό έργο Yamal LNG, το οποίο βρίσκεται στη Sabetta στον Αρκτικό Ωκεανό.

Το Yamal LNG project, συνολικής αξίας τουλάχιστον 27 δις, δολαρίων, όπως είχε γράψει το kanaliena.gr, αποτελεί έργο της ρωσικής Novatek καθώς και της γαλλικής Total, της κινεζικής China National Petroleum Corp και του κινεζικού επενδυτικού ταμείου Silk Road Fund.

Η λειτουργία του Yamal LNG ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2017 με τις ευλογίες του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ το 2019 εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη ισχύ το έργο με την ολοκλήρωση της κατασκευής της τρίτης γραμμής παραγωγής του.

Η συνολική χωρητικότητα των τριών γραμμών παραγωγής του Yamal LNG εκτιμάται ότι θα αγγίζει τους 16,5 μετρικούς τόνους/ανά έτος.

Το Yamal LNG θεωρείται ως το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο της Ρωσίας, ενώ εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 5% της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς.