Τα δεδομένα για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία μετά τις εορτές των Χριστουγέννων θα εξεταστούν στη σημερινή εξ αποστάσεως σύσκεψη της Επιτροπής των ειδικών και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Η τηλεδιάσκεψη θα αρχίσει αργότερα το μεσημέρι και το απόγευμα αναμένεται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η βασική κατεύθυνση του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις 7 Ιανουαρίου, εφ’ όσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις 8 Ιανουαρίου ή στις 11 Ιανουαρίου, που θεωρείται μια ασφαλής κίνηση, και μια εβδομάδα μετά των υπολοίπων βαθμίδων, τηρώντας βέβαια τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα που είχαν τεθεί και στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε χθες ότι αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, με τους ειδικούς της επιτροπής εμπειρογνωμόνων προκειμένου να συζητηθεί το πλαίσιο του πιθανού ανοίγματος των σχολικών μονάδων. «Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα είμαστε την επόμενη εβδομάδα, ποια θα είναι τα επίπεδα των κρουσμάτων, ποια θα είναι η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδίως στις ΜΕΘ και στους διασωληνωμένους και τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις μας για τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας. Οι ειδικοί θεωρούν αρκετά πιθανό, εάν συνεχιστεί η υποχώρηση της επιδημίας, η επανεκκίνηση της εκπαίδευσης να έρθει μέσα στον Ιανουάριο, ακόμη και εάν δεν είναι στις 8/1, αλλά λίγο αργότερα, προς τα μέσα του μήνα.

«Για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία», εκτίμησε χθες (ΣΚΑΪ) ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, και εξήγησε ότι είναι «το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου, να περιμένουμε μία εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των εορτών στην εξέλιξη της επιδημίας».

Θετικός στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων μετά τις γιορτές εμφανίζεται ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. Σε δηλώσεις του (Open TV) ανέφερε πως «θα δούμε τι συνέβη και αυτές τις μέρες. Δεν είδα εκτροπές, ακραίες καταστάσεις». Πρόσθεσε την εκτίμησή του ότι «είμαστε στην έξοδο, στην αρχή της εξόδου του τούνελ».