Το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή και να έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση η νέα έκτακτη ρύθμιση για την τμηματική εξόφληση των οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έπρεπε κανονικά να πληρωθούν την περίοδο Μαρτίου-Αυγούστου 2020, αλλά έλαβαν αναστολή προθεσμιών καταβολής για την περίοδο Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2020, λόγω των εκτάκτων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Με τη ρύθμιση αυτή θα παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να αποπληρώσουν τα συγκεκριμένα ποσά είτε σε 2 έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 13 έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ρύθμισης αυτής θα είναι ότι η πρώτη μηνιαία δόση θα λήγει τον Ιανουάριο του 2021 και η τελευταία τον Δεκέμβριο του 2021, αν επιλεγούν οι 12 δόσεις, ή τον Δεκέμβριο του 2022, αν επιλεγούν οι 24 δόσεις. Το συνολικό ποσό των φορολογικών οφειλών που είναι δυνατό να υπαχθούν στην έκτακτη ρύθμιση υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά, με βάση τη ρύθμιση αυτή, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού θα μπορούν να ξεκινήσουν από το Ιανουάριο του 2021 την τμηματική εξόφληση των φορολογικών οφειλών τους, οι προθεσμίες εξόφλησης των οποίων έληγαν κανονικά τους μήνες Μάρτιο-Αύγουστο του τρέχοντος έτους, αλλά μετατέθηκαν για τους μήνες Αύγουστο έως Δεκέμβριο.

Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν, ειδικότερα:

α) Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020.

β) Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού, λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου-Αυγούστου 2020, και υπάγονται στις κατά καιρούς ανακοινωθείσες λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

γ) Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

δ) Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο 2020.

Οι οφειλές που θα μπορούν να ρυθμιστούν είναι:

α) Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κ.λπ.), των οποίων η προθεσμία καταβολής έληξε από 11 Μαρτίου 2020 έως και την 30ή Απριλίου 2020 και οι οποίες δεν έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα, καθώς οι προθεσμίες εξόφλησής τους έχουν παραταθεί έως τις 31 Αυγούστου 2020.

β) Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κ.λπ.), των οποίων η προθεσμία καταβολής έληξε από την 1η Μαΐου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020 και οι οποίες δεν έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα, καθώς οι προθεσμίες εξόφλησής τους έχουν παραταθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

γ) Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κ.λπ.), των οποίων η προθεσμία καταβολής έληξε από την 1η Ιουνίου 2020 έως και την 30ή Ιουνίου 2020 και οι οποίες δεν έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα, καθώς οι προθεσμίες εξόφλησής τους έχουν παραταθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2020.

δ) Οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ οφειλές που ήταν κανονικά πληρωτέες εντός των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου και βαρύνουν φορολογουμένους που εξακολουθούν να πλήττονται και αυτούς τους μήνες, όπως είναι οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων οι οποίοι υποχρεώνονται να εισπράττουν και τα ενοίκια των μηνών αυτών μειωμένα κατά 40%, οι επιχειρηματίες των κλάδων των μεταφορών, του τουρισμού, της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις των πληττόμενων αυτών κλάδων. Οι προθεσμίες καταβολής των οφειλών των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου των συγκεκριμένων φορολογουμένων έχουν ήδη μετατεθεί για 4 μήνες και λήγουν στις 30-11-2020 και στις 31-12-2020, αντίστοιχα.

Οι οφειλέτες που θα κληθούν να υπαχθούν στη νέα αυτή ρύθμιση θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να εξοφλήσουν τις παραπάνω οφειλές τους είτε σε 2 έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με 1η δόση τον Ιανουάριο του 2021, είτε σε 13-24 έντοκες μηνιαίες δόσεις, με 1η δόσης επίσης τον Ιανουάριο του 2021. Το επιτόκιο στην περίπτωση επιλογής των 13-24 δόσεων θα ανέρχεται περίπου στο 2,5% σε ετήσια βάση και έτσι θα είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης οφειλών που ισχύει σήμερα.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση αναμένεται να γίνει μέσω υποβολής αίτησης σε ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έως τις αρχές του 2021.

Καθ’ όλο το διάστημα της περιόδου αναστολής των ρυθμιζόμενων οφειλών, δηλαδή μέχρι τις 31-12-2020, τα ποσά αυτών δεν θα επιβαρύνονται με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.