Εκτός φυλακών βρίσκεται από σήμερα ο Νίκος Ρωμανός, καθώς χθες πέρασε τις πύλες εξόδου των φυλακών Κορυδαλλού ύστερα από έξι χρόνια εγκλεισμού.

Στα χέρια του Νίκου Ρωμανού είχε άφησε την τελευταία του πνοή ο Αλέξης Γρηγορόπουλος στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, χτυπημένος από σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μέσα στο φυλακή, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα η κάθειρξη που είχε επιβληθεί στον Νίκο Ρωμανό, το 2012, να μειωθεί από τα 18 σε 14 έτη.

Τι είχε δηλώσει ο συνήγορος του Θεόδωρος Μαντάς

«Εκτός από το γεγονός ότι ανοίγει το δρόμο σε λίγες μέρες να αποφυλακιστεί ο Νίκος Ρωμανός, είναι σημαντική γιατί αναγνωρίζει και επιβραβεύει τη συμπεριφορά μέσα στις φυλακές όταν αυτή έχει θετικά χαρακτηριστικά». Ακόμη, όπως επισήμανε ο κ. Μαντάς η απόφαση «δημιουργεί και ένα εξαιρετικό νομικό προηγούμενο σε αντίστοιχες υποθέσεις να τύχουν του ευεργετήματος της θετικής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές».

Η σύλληψη και η φυλακή

Ο Νίκος Ρωμανός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με 3 ακόμη άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης. Αίσθηση είχαν προκαλέσει τότε οι φωτογραφίες των συλληφθέντων με τα χτυπημένα πρόσωπα μετά την συμπλοκή με την αστυνομία.

Οι πράξεις αυτές δεν συνδέθηκαν τελικώς με τους «Πυρήνες της Φωτιάς» και ο Νίκος Ρωμανός καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε ποινή κάθειρξης 11 ετών.

Στη φυλακή αποφασίζει να τελειώσει το σχολείο.

Δίνει εξετάσεις και πετυχαίνει. Η άρνηση να του δοθεί φοιτητική άδεια, θα τον οδηγήσει σε απεργία πείνας που θα διαρκέσει 31 ημέρες. Λόγω της κρισιμότητας της υγείας του ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, θα καταθέσει τελικώς στη Βουλή τροπολογία, σύμφωνα με την οποία επιτρεπόταν η εκπαιδευτική άδεια με τη χρήση «βραχιολιού».