Σε διαχειριστή αναπτυξιακών κεφαλαίων του Δημοσίου (public wealth fund) εξελίσσεται η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) -πιο γνωστή ως Υπερταμείο- βάσει του νέου τριετούς στρατηγικού σχεδίου της, το οποίο ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα. Το ανακοίνωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εργασιών ημερίδας του Υπερταμείου, ο διευθύνων σύμβουλός της Γρηγόρης Δημητριάδης, τονίζοντας ότι στόχος είναι η μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας και η διευκόλυνση της προσέλκυσης επενδύσεων.

Εκσυγχρονισμός

«Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί (για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων), απομένουν πολλά πράγματα να γίνουν. Οι δημόσιες επιχειρήσεις του σήμερα και της προηγούμενης δεκαετίας είναι άλλοι κόσμοι. Για παράδειγμα, υπήρξαν στιγμές, μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, που η ίδια η επάρκεια της χώρας σε ενέργεια ή πρώτες ύλες απειλήθηκε σοβαρά. Σήμερα όμως βλέπουμε τις δημόσιες επιχειρήσεις να μπορούν ν’ αντέχουν σε δύσκολες συνθήκες», σημείωσε και ανέφερε ενδεικτικά ότι η ΔΕΗ μπόρεσε να «σηκώσει» την ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα κατά τον παρατεταμένο καύσωνα του καλοκαιριού και τα ΕΛΤΑ κάνουν άλμα προς το μέλλον με τα ρομποτικά συστήματα διαλογής στο Κρυονέρι.

Κατά τον κ. Δημητριάδη, ο στόχος του Υπερταμείου είναι να υπάρξουν ακόμα καλύτερες και πιο σύγχρονες δημόσιες επιχειρήσεις, με κερδοφορία και παροχή αγαθών και υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στην κοινωνία.

Επενδύσεις

Επιπλέον, το Υπερταμείο, με τον νέο του ρόλο, θα αξιοποιεί τα διαθέσιμα κεφάλαια από τα μερίσματα των θυγατρικών του, προκειμένου, μοχλεύοντάς τα, να στηρίξει αναπτυξιακές επενδύσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ ανέφερε, ακόμα, τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας, βάσει της οποίας παρά τη σχετικά περιορισμένη αναγνωρισιμότητα του Υπερταμείου στο ευρύ κοινό, οι πολίτες δήλωσαν σε ποσοστό 24% ότι αναμένουν από αυτό να εργαστεί στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και 32% στην προώθηση και προσέλκυση επενδύσεων -δύο βασικούς στόχους για τη διοίκησή του, η οποία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις διοικήσεις των θυγατρικών της και συμμετέχει στην επεξεργασία του νέου θεσμικού πλαισίου για τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των εταιριών.

ΕΣΠΑ

Στους τρόπους με τους οποίους επιδιώκεται η βέλτιστη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος. Οπως είπε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε εξέλιξη σημαντικά έργα από θυγατρικές του Υπερταμείου, που μάλιστα υλοποιούνται τάχιστα με συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, όπως αυτά της ΕΥΔΑΠ για τις μονάδες επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε Ραφήνα, Πικέρμι και Μαραθώνα. Ωστόσο, και παρότι η επόμενη προγραμματική περίοδος έχει πάρα πολλούς διαθέσιμους πόρους προς αυτή την κατεύθυνση, υπάρχουν ενίοτε δυσκολίες και αγκυλώσεις, π.χ. ως προς την ωρίμανση των έργων προς ένταξη.