Ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα επιτήρησης δεν βρισκόταν στην Πεντέλη το απόγευμα της 23ης Ιουλίου όταν ξέσπασε η φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη η οποία κατέληξε στον θάνατο τουλάχιστον 96 ανθρώπων.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ τα δύο οχήματα που ήταν επιφορτισμένα με την επιτήρηση της περιοχής Ντράφι, στο Νταού Πεντέλης, είχαν σταλεί στην φωτιά στην Κινέτα και είχαν φτάσει στα Γεράνεια Όρη από τις 14:00 και τις 14:38 αντίστοιχα.

Παρά ταύτα, τα στοιχεία που έχει καταθέσει η Πυροσβεστική στους εισαγγελείς που ερευνούν την τραγωδία αναφέρουν πως το πρώτο όχημα έφτασε στο Νταού στις 16:57, δηλαδή λίγη ώρα μετά την εκδήλωση της φωτιάς.

Δικηγόροι συγγενών των θυμάτων και πραγματογνώμονες που μελετούν εμπρησμούς υποστηρίζουν πως αυτή αναντιστοιχία συνιστά την πρώτη ένδειξη πιθανής παραποίησης στοιχείων από εμπλεκόμενους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής.

Σε μια ακόμα ένδειξη της σύγχυσης που επικρατούσε στην Πυροσβεστική, από τις καταγεγραμμένες καταγγελίες πολιτών στο 199 για καπνούς στην δυτική Αττική προκύπτει πως το τηλεφωνικό κέντρο απαντούσε πολλές φορές ότι πρόκειται για καπνούς από την φωτιά στην Κινέτα.

Οι εισαγγελείς που ερευνούν την τραγωδία επιδιώκουν να τελειώσουν τον πρώτο κύκλο συγκέντρωσης μαρτυριών και αξιολόγησης στοιχείων έως το τέλος Αυγούστου, και στη συνέχεια να δρομολογήσουν τυχόν απόδοση ποινικών ευθυνών.

Πηγή: skai.gr