Στον «πάγο» μπήκε η χώρα λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας την οποία κήρυξαν οι εργατικές ομοσπονδίες και τα συνδικάτα.

Πολύς κόσμος, κυρίως από το ΠΑΜΕ διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρυχθεί σήμερα από τα συνδικάτα σε πολλούς κλάδους. Συγκέντρωση και πορεία έκαναν και ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αλλά με λιγότερη συμμετοχή κόσμου. Η 24ωρη απεργία έχει παραλύσει κυρίως τις συγκοινωνίες με αποτέλεσμα από το πρωί να υπάρχει αυξημένη κίνηση σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απεργούν ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο φέρνει σειρά αλλαγών στα εργασιακά -μεταξύ αυτών και τη δημιουργία μητρώου οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης καταγράφηκαν εικόνες χάους στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε δρόμους της ευρύτερης περιοχής, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τη συνακόλουθη αυξημένη κίνηση στους δρόμους. Λίγη ώρα νωρίτερα, προκλήθηκε και ένταση ανάμεσα σε αστυνομικούς και μέλη του ΠΑΜΕ έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο στο Κολωνάκι.

Σύμφωνα με την Τροχαία, τα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων καταγράφηκαν το μεσημέρι στον Κηφισό, στη Βασιλίσσης Σοφίας και στην άνοδο της Συγγρού. Την υπομονή των οδηγών δοκίμασαν, εκ νέου, και οι κλειστοί δρόμοι -λόγω της πορείας- στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η πορεία του ΠΑΜΕ

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από το ΠΑΜΕ που έκανε συγκέντρωση στα Προπύλαια και στην συνέχεια πορεία προς την βουλή. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν ενάντια στις εργασιακές ρυθμίσεις στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι πρέπει «να απαντήσουμε στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με το «όπλο» μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή με τα συνδικάτα μας και την απεργία».

Στην πορεία συμμετείχε και ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή είναι η κυβέρνηση, αμέσως τώρα, να αποσύρει αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο που διαλύει παραπέρα τις συλλογικές συμβάσεις, που επιδιώκει να φιμώσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που πλήττει καίρια εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις χρονών», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Αποτράπηκε πλειστηριασμός – Ένταση και χημικά

Νωρίτερα το ΠΑΜΕ απέτρεψε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο. Τα μέλη του ΠΑΜΕ συγκορύστηκαν με τους αστυνομικούς όταν επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο. Κατά την διάρκεια των συγκρούσεων έγινε χρήση χημικών.

Απεργούν τα τρένα, κανονικά στην απεργία τα πλοία

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στο μετρό, καθώς και στα τραίνα (ΟΣΕ) και στον Προαστιακό. Σήμερα απεργούν επίσης και οι εργαζόμενοι στα πλοία, παρά το γεγονός ότι η απεργία τους κηρύχθηκε παράνομη από το Πρωτοδικείο Πειραιά.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνουν δρομολόγια πλοίων σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, με την απεργία να ισχύει από τις 00:01 ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών, η απεργία αφορά όλα τα πλοία όλων των κατηγοριών που βρίσκονται στα τρία λιμάνια της Αττικής.

Δεμένα τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Εικοσιτετράωρη απεργία για σήμερα Τετάρτη 2 Οκτωβρίου σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, αποφάσισαν τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά συμμετέχει και η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά.

Στάση εργασίας στα νοσοκομεία

Μεταξύ άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προκήρυξε πεντάωρη στάση εργασίας από τις 10:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι, στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας και την Πρόνοια.

24ωρη απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων

Στην εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχει και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Στάση εργασίας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ)

Το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετέχουν στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ (με στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι) και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το ΕΚΑ και άλλα σωματεία, στις 11.00 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο.

Παράλληλα, πραγματοποιεί, από κοινού με την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, στις 13:00 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας, με κήρυξη τρίωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου – τρεις πρώτες του απογευματινού, «για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και της υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης και την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς του εκπαιδευτικού, προτάσσοντας και διεκδικώντας την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων τους».