Στις σοβαρές δηλώσεις του κ. Ακάρ δεν απάντησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά το υπουργείο Εξωτερικών.

Σκληρή απάντηση στους πρωτοφανείς ισχυρισμούς του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλοσί Ακάρ ότι η Ελλάδα θα πρέπει να… σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να προχωρήσει σε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Μάλιστα, στις δηλώσεις που έκανε σήμερα Σάββατο ο Χουλουσί Ακάρ αποκάλυψε ότι από τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Αποστολάκη να βρεθεί μια φόρμουλα για να προχωρήσει η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Στις σοβαρές δηλώσεις του κ. Ακάρ δεν απάντησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά το υπουργείο Εξωτερικών.

Κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς επισημαίνει ότι η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο και καλεί την Άγκυρα να μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, υπογραμμίζοντας ότι η αμυντική θωράκιση των ελληνικών νησιών είναι ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που παρέχει το διεθνές δίκαιο στην Αθήνα.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της απάντησης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου:

«Εφόσον η Τουρκία δηλώνει ότι σέβεται την καλή γειτονία, ας μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει.

H Τουρκία οφείλει να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, υφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις.

H έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες».

Οι δηλώσεις Ακάρ:

«Με την στρατιωτικοποίηση των νησιών του που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα παραβιάζονται ξεκάθαρα οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Στα πλαίσια του δημιουργικού και ειλικρινούς διαλόγου και στα πλαίσια των καλών σχέσεων μας περιμένω από τον Έλληνα ομόλογο μου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για το ζήτημα αυτό όπως και τα άλλα ζητήματα».