Η ΑΕΚ στάθηκε εξαιρετικά στη Λισσαβώνα, έπαιξε στα ίσια με την Μπενφίκα, αλλά λύγισε στο τέλος από την εχθρική διαιτησία (1-0)

Φινάλε με ψηλά το κεφάλι στη φετινή επιστροφή της στο Champions League έκανε η ΑΕΚ. Η Ενωση κοίταξε στα μάτια την Μπενφίκα, κατάφερε να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της, αλλά πληγώθηκε στο φινάλε. Η εχθρική διαιτησία του Σκωτσέζου Μάντεν έβαλε την ΑΕΚ σε θέση άμυνας, άφησε την Ενωση με παίκτη λιγότερο και οι Πορτογάλοι βρήκαν το γκολ που ήθελαν από στημένη μπάλα (1-0).

Στο φινάλε της παρουσίας της ΑΕΚ στους φετινούς ομίλους του Champions League, ο Μαρίνος Ουζουνίδης υιοθέτησε ιδιαίτερα συντηρητική τακτική. Θέλοντας πρώτιστα να προφυλάξει τα νώτα της ομάδας και να κρατήσει το μηδέν, παρέταξε την Ενωση με διάταξη 4-3-3, όπου στη μεσαία γραμμή υπήρχαν τρεις ανασταλτικοί μέσοι (Μοράν, Γαλανόπουλος και Τσόσιτς).

Μοιραία, αυτό το σχήμα περιόρισε την ΑΕΚ σε εξαιρετικά παθητικό ρόλο. Οι «κιτρινόμαυροι» είχαν μεγάλη αδυναμία στην κυκλοφορία της μπάλας, δεν μπορούσαν να βγουν από την άμυνα τους και επέτρεπαν στους Πορτογάλους να είναι αυτοί που έκαναν συνεχώς παιχνίδι. Η Μπενφίκα είχε την υπεροχή, δημιουργούσε συνεχώς ρήγματα από τα άκρα, αλλά δεν έφτανε σε τελικές προς την εστία του Μπάρκα.

Σταδιακά, όσο περνούσε ο χρόνος – ειδικά μετά το 25’ – η ΑΕΚ κατάφερε να κερδίσει μέτρα μέσα στο γήπεδο. Πέτυχε να κυκλοφορεί την μπάλα με μεγαλύτερη άνεση και επιχείρησε να εκμεταλλευθεί την ταχύτητα του Κλωναρίδη και την εξαιρετική διάθεση του Πόνσε. Οι «κιτρινόμαυροι» είχαν φέρει το παιχνίδι στα μέτρα τους και δεν επέτρεπαν στην Μπενφίκα να φτάσει καν κοντά στην περιοχή του Μπάρκα.

Ολο αυτό το σκηνικό έφερε εκνευρισμό στο γήπεδο και αποδοκιμασίες από τους Πορτογάλους φιλάθλους προς την ομάδα της Μπενφίκα, που δεν είχε τρόπο να διασπάσει την καλά οργανωμένη άμυνα της ΑΕΚ. Είναι ενδεικτικό, πως η Μπενφίκα είχε μόνο μια τελική στο πρώτο μέρος – με το σουτ του Σεφέροβιτς εκτός περιοχής στο 43’ – και αυτή προέκυψε από λάθος του Πόνσε.

Η εικόνα δεν άλλαξε ούτε στο δεύτερο ημίχρονο. Η ΑΕΚ είχε καταφέρει να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της και να απορρυθμίσει την Μπενφίκα, που είχε απλά την κατοχή και κέρδιζε πολλά κόρνερ. Ωστόσο, η πρώτη μεγάλη φάση του ματς ανήκε στην ΑΕΚ, με την κεφαλιά του Τσόσιτς στο 63’.

Ο Ουζουνίδης φρέσκαρε τα άκρα του με τη διαδοχική είσοδο των Γιαννιώτα και Μάνταλου. Η ΑΕΚ είχε τον έλεγχο του ματς, αλλά οι Πορτογάλοι άρχισαν να γίνονται απειλητικοί με κύριο εκφραστή τον Σεφέροβιτς, που είχε το πλασέ που έβγαλε ο Μπάρκας και την κεφαλιά στο δοκάρι.

Ωστόσο, το παιχνίδι βρισκόταν καθαρά στα πόδια των «κιτρινόμαυρων», που είχαν πάθος, διάθεση και έβγαιναν πρώτοι σε όλες τις προσωπικές μονομαχίες. Αλλά σε τέτοιο επίπεδο, αρκεί μια κακή στιγμή για να φέρει την καταστροφή. Όπως συνέβη στην ΑΕΚ με την αποβολή του Γαλανόπουλου στο 87’ και το γκολ του Γκριμάλντο ένα λεπτό έπειτα. Υπήρχε μάλιστα τόσος εκνευρισμός, που αποβλήθηκε και ο Ουζουνίδης από τον πάγκο.

ΑΕΚ (Μ. Ουζουνίδης, 4-3-3): Μπάρκας, Μπακάκης, Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Γαλανόπουλος, Τσόσιτς, Μοράν (77’ Γκάλο), Κλωναρίδης (61’ Γιαννιώτας), Πόνσε, Μπογέ (68’ Μάνταλος)

Μπενφίκα (Ρ. Βιτόρια, 4-3-3): Βλαχοδήμος, Αλμέϊδα, Ρούμπεν Ντίας, Ζαρντέλ, Γκριμάλντο, Πίτζι (59’ Σέρβι), Σεμέδο, Ζέντσον, Ράφα (35’ Ζίφκοβιτς), Σεφέροβιτς, Φέλιξ (77’ Καστίγιο)

Ο Σκωτσέζος Μάντσεν χρέωσε με κίτρινη κάρτα τους Χουλτ (73’), Γαλανόπουλο (82’), Ρούμπεν Ντίας (37’), ενώ αποβλήθηκε ο Γαλανόπουλος με δεύτερη κάρτα στο 87’.