Πώς το είχε πει ο Παύλος Πολάκης; Ότι για να ήταν σίγουρος και να ενημέρωνε τον πρωθυπουργό για νεκρούς το βράδυ της Δευτέρας έπρεπε να έχει βάλει σφραγίδα ο ιατροδικαστής.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Αλλιώς δεν μπορούσε να μεταφέρει πληροφορίες για «ανεπιβεβαίωτα» θύματα. Ωραία, ας μας πει λοιπόν τώρα τι απαιτείται για να υπάρξει ενημέρωση ότι ένας άνθρωπος, πληγείς από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, κατέληξε στο νοσοκομείο, ανεβάζοντας τη λίστα των νεκρών. Ας μας πει κάποιος από την κυβέρνηση γιατί, ενώ ο 85χρονος κατέληξε ξημερώματα της Κυριακής, αυτό έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τετάρτης, αρχικά με διαρροή και μετά με επίσημο δελτίο Τύπου της Πυροσβεστικής (ρεπορτάζ Μ.-Ν. Γεωργαντά στις επόμενες σελίδες).

Το ότι το θύμα νοσηλευόταν σε στρατιωτικό νοσοκομείο που ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και όχι στο υπ. Υγείας δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Αντιθέτως, ενισχύει την εικόνα του χάους, του μπάχαλου, της παντελούς έλλειψης συντονισμού και της ασυνεννοησίας, αφού κανείς, ακόμα και τώρα, δεν σηκώνει το τηλέφωνο για να υπάρξει ενημέρωση μεταξύ υπουργείων που εμπλέκονται άμεσα. Τι απαιτείται λοιπόν για να μάθουν στο υπ. Υγείας από το υπ. Εθνικής Αμυνας ή το αντίστροφο ότι η λίστα των νεκρών μεγάλωσε; Ποιος πρέπει να δώσει εντολή στη διοίκηση του νοσοκομείου ή στο γραφείο Τύπου του ΥΕΘΑ ή του υπ. Υγείας ή στον Δ. Τζανακόπουλο ή στην Πυροσβεστική για να ενημερώσει τους δημοσιογράφους και τον κόσμο; Πόση γραφειοκρατία χρειάζεται;

Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι δεν πρόκειται για μια εντελώς άγνωστη νοσηλεία -που είχε μετά αυτή την τραγική κατάληξη-, αφού η εισαγωγή του 85χρονου σε στρατιωτικό νοσοκομείο είχε αναφερθεί σε ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, με το ερώτημα μάλιστα αν πρέπει η περίπτωσή του να προσμετρηθεί στη λίστα των τραυματιών/πασχόντων, καθώς ο ηλικιωμένος είχε πάει με δικό του μέσο, μία μέρα μετά την πυρκαγιά. Τελικά η απάντηση ήρθε αλλά όχι την ώρα που έπρεπε.

Βέβαια υπάρχει και το άλλο ενδεχόμενο. Η επικοινωνία μεταξύ υπηρεσιών, υπουργείων και υπουργών να λειτούργησε άψογα και όλοι να ήξεραν, εκτός από εμάς. Σε αυτή την περίπτωση, της μη έγκαιρης και άμεσης ενημέρωσης, σημαίνει ότι κάποιοι θέλησαν να αποσυνδέσουν την κατάληξη του 85χρονου από την τραγωδία στο Μάτι. Ποιο σενάριο είναι άραγε χειρότερο; Η ανικανότητα ή η προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης;

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου