Την ανησυχία τους εκφράζουν οι Βρυξέλλες σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες και τα προεκλογικά δώρα του Αλέξη Τσίπρα.

Το ζήτημα των μέτρων που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να τεθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, που ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εν λόγω ευρωπαίος παράγοντας σημείωσε πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης, ωστόσο, σε συνέχεια των κυβερνητικών εξαγγελιών δεν αποκλείεται κάποια κράτη-μέλη να θέσουν το ζήτημα αυτό. Όπως ανέφερε, υπάρχει αίσθημα «ανησυχίας» για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και για το κατά πόσο η Ελλάδα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση εάν θα μπορούσε να είναι αυτός ένας λόγος προκειμένου να μην εγκρίνουν τα κράτη-μέλη την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος είπε πως δεν θα αποτελούσε «έκπληξη» εάν κάποια από τα εθνικά κοινοβούλια που θα κληθούν να εγκρίνουν την απόφαση αυτή, θα το συνέδεε με τις εξαγγελίες.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι εφικτή η πρόταση του πρωθυπουργού για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, δήλωσε ότι «ο στόχος είναι στόχος», ενώ επισήμανε ότι, προς το παρόν, η πρόταση αυτή δεν είναι ξεκάθαρη και αναμένεται να ξεκαθαριστεί στην έκθεση των θεσμών.