Ένα μπαράζ εκρήξεων στο κέντρο υψηλής τάσης του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας το Κρυονέρι σκόρπισε πανικό και αναστάτωση  αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Κρυονέρι, που πρώτο το EleftherosTypos.gr έφερε στο φως της δημοσιότητας με αποκλειστικές εικόνες.

Από τις εκρήξεις αυτές κόντεψε να μείνει χωρίς ρεύμα ολόκληρη η Αττική. Για αρκετές ώρες  ήμασταν στο «σκοτάδι» για το τι συνέβη με τον ΑΔΜΗΕ να βγάζει ανακοίνωση αρκετές ώρες μετά λέγοντας πως υπάρχει «κανένας λόγος ανησυχίας για την ομαλή ηλεκτροδότηση της Αττικής».  Στην ανακοίνωσή του δεν γίνεται λόγος για την φύση της ζημιάς, ούτε τι την προκάλεσε με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως αν έχουν καταστρέψει το «σώμα» των δύο μετασχηματιστών, η βλάβη θα είναι μόνιμη και θα χρειαστεί αλλαγή των μετασχηματιστών  με το κόστος του καθενός να κυμαίνεται από 1,5 έως 2 εκατομμύρια ευρώ.

Το ερώτημα είναι αν ο ΑΔΜΗΕ είναι έτοιμος να μπορέσει να ανταπεξέρθει σε μια αυξημένη ζήτηση ρεύματος χωρίς προβλήματα.  Παράλληλα τονίζεται ότι «το συμβάν δεν επηρέασε καθόλου την ομαλή τροφοδότηση των καταναλωτών της Αττικής και δεν σημειώθηκε η παραμικρή διακοπή ηλεκτροδότησης εξαιτίας αυτού, πράγμα που αντανακλά τις ισχυρές αντοχές του Συστήματος».

 

 

Η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ όπως εστάλη μέσω Δελτίου Τύπου:

Ο ΑΔΜΗΕ ανακοινώνει ότι τη νύχτα της 16ης Ιουλίου εκδηλώθηκε πυρκαγιά λόγω βλάβης σε στοιχείο του Συστήματος Μεταφοράς στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του Αγίου Στεφάνου Αττικής. H πυρκαγιά σβήστηκε ταχύτατα με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Το συμβάν δεν επηρέασε καθόλου την ομαλή τροφοδότηση των καταναλωτών της Αττικής και δεν σημειώθηκε η παραμικρή διακοπή ηλεκτροδότησης εξαιτίας αυτού, πράγμα που αντανακλά τις ισχυρές αντοχές του Συστήματος.

Ηδη συνεργεία του ΑΔΜΗΕ έχουν ξεκινήσει τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στον εξοπλισμό που υπέστη βλάβη λόγω της πυρκαγιάς. Οι βλάβες έχουν αρχίσει να αποκαθίστανται σταδιακά και αναμένεται η πλήρης αποκατάστασή τους εντός των επόμενων 24ωρων.

Ο ΑΔΜΗΕ διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας καθώς έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του Συστήματος και την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση της Αττικής.

Μαρτυρίες κατοίκων στο EleftherosTypos.gr

Ο αττικός ουρανός το βράδυ της Δευτέρας άστραψε, όταν λίγο μετά τις 22:30 οι πολίτες σε Άγιο Στέφανο και Κρυονέρι  άρχισαν να βγαίνουν πανικόβλητοι στους δρόμους ψάχνοντας απεγνωσμένα να καταλάβουν από πού ακούγονται οι εκρήξεις. Παράλληλα όπως σημείωναν κάτοικοι του Κρυονερίου στο EleftherosTypos.gr «οι φωτιές υψώθηκαν δεκάδες μέτρα στον ουρανό, δεν ξέραμε εάν βομβαρδιστήκαμε».

Στης Εγκατάστασης της ΔΕΗ στο Κρυονέρι

Posted by Παναγιωτης Νικολαου on Monday, 16 July 2018

Χαρακτηριστικό του πανικού που προκλήθηκε είναι το γεγονός πως ορισμένοι από τους κατοίκους μπήκαν στα αυτοκίνητά τους και κατευθύνθηκαν προς την πηγή της φωτιάς και των εκρήξεων για να δουν ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει καθώς η ενημέρωση από την Πυροσβεστική ήταν ελλιπής.

Τελικώς μετά από λίγα λεπτά οι φωτιές και οι εκρήξεις σταμάτησαν, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Αττική γλίτωσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή το γενικό μπλακ άουτ. Από την πυρκαγιά που ξέσπασε, είναι εκτός λειτουργίας δύο από τους τέσσερις αυτομετασχηματιστές, ωστόσο το μέλλον κρίνεται δύσκολο. Όχι γιατί δεν μπορούν να γίνουν οι επισκευές, αλλά γιατί η κατάσταση των αυτομετασχηματιστών εξαρτάται από την ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος τις επόμενες ώρες, λόγω του καύσωνα και των κλιματιστικών.