Ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στη Μοζαμβίκη, Τζέιμι Λεσουέρ περιέγραψε μια κατάσταση απόλυτου χάους: «Σχεδόν τα πάντα έχουν καταστραφεί

Πάνω από χίλιους νεκρούς και χιλιάδες κατεστραμμένες κατοικίες άφησε πίσω του ο κυκλώνας Ιντάι που σάρωσε τη Μοζαμβίκη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας.

Η σοκαριστική δήλωση του προέδρου Φιλίπ Νιούσι για τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων έρχεται μετά την αποκάλυψη από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό ότι έχει καταστραφεί σχεδόν το 90% του λιμανιού Μπέιρα, μιας πόλης μισού εκατομμυρίου κατοίκων.

Ο κυκλώνας σάρωσε το λιμάνι και μετά το εσωτερικό της νησιωτικής χώρας προτού προχωρήσει προς τη Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι. Αλλά τέσσερις μέρες μετά ο πρόεδρος Νιούσι αποκαλύπτει ότι ο «Ιντάι» προκάλεσε τεράστια καταστροφή προβλέποντας ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί κατακόρυφα. «Πρόκεται για μια πραγματική καταστροφή μεγάλων διαστάσεων», δήλωσε.

Μέχρι στιγμής, βάσει στοιχείων του Ερυθρού Σταυρού, τα επιβεβαιωμένα θύματα είναι 215.

Ο Νιούσι πέταξε πάνω από τη ζώνη καταστροφής στο Μπέιρα και όπως είπε αργότερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, είδε σορούς θυμάτων να επιπλέουν στο νερό.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων επεσήμαναν ότι περιμένουν μεν να αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των θυμάτων, αλλά δεν γνωρίζουν αν θα φθάσει εκείνον που προέβλεψε ο πρόεδρος της χώρας.

Σύμφωνα με την οργάνωση αρωγής CARE ο κυκλώνας «ήταν πιθανώς ο φονικότερος που έχει καταγραφεί στην περιοχή». Ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στη Μοζαμβίκη, Τζέιμι Λεσουέρ περιέγραψε μια κατάσταση απόλυτου χάους: «Σχεδόν τα πάντα έχουν καταστραφεί. Οι γραμμές τηλεπικοινωνιών έχουν αποκοπεί, δρόμοι έχουν καταστραφεί, η πρόσβαση σε ορισμένες πληγείσες περιοχές είναι αδύνατη. Κι ακούμε ότι η κατάσταση εκτός του Μπέιρε είναι ακόμη χειρότερη».