Μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων σε ενεργειακά προϊόντα, τρόφιμα, πρώτες ύλες και υπηρεσίες καθημερινής χρήσης θα αναζητηθούν σήμερα σε ευρεία σύσκεψη που θα γίνει με τους συναρμόδιους υπουργούς.

Ενέργεια

Το βάρος θα δοθεί στην ανάσχεση των ανατιμήσεων για τα ενεργειακά προϊόντα (ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο), τα οποία απειλούν να ανατρέψουν τους οικογενειακούς προγραμματισμούς ειδικά τους επόμενους μήνες που οι θερμοκρασίες θα αρχίζουν πέφτουν και η διάρκεια της ημέρας θα αρχίσει να μειώνεται. Το πρόβλημα ξεκινά από το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο θα αυξηθεί και από την επιμέρους αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 73,2% σε σχέση με το 2020, αλλά και των δικαιωμάτων ρύπων που έχουν αυξηθεί από πέρσι κατά 300%. Το αποτέλεσμα θα είναι να προκύψουν στα τιμολόγια λιανικής ανατιμήσεις από 15% έως 50% αν δεν υπάρχει κάποια προσπάθεια η αύξηση του κόστους παραγωγής να μοιραστεί στον κύκλο από την παραγωγή μέχρι και τη λιανική.

Ενα δεύτερο πρόβλημα θα είναι η αύξηση στις τελικές τιμές των τελικών προϊόντων πετρελαίου. Η σταθερότητα που επιδεικνύει η τιμή του αργού πετρελαίου κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε αύξηση της τιμής της αμόλυβδης κατά 20% από την αρχή του χρόνου και της τιμής του πετρελαίου κίνησης κατά 25%. Το επόμενο διάστημα θα ζήσουμε ανάλογη αύξηση και στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο αναμένεται να αρχίσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου. Από τα 82 λεπτά το λίτρο που διατέθηκε το χειμώνα 2020 -2021 αναμένεται φέτος να διατεθεί στο 1,02-1,05 ευρώ το λίτρο.

Πρώτο… όπλο

Απέναντι στις αυξήσεις που καταγράφονται στα ενεργειακά προϊόντα και οι οποίες αναμένεται να παραμείνουν και για τους επόμενους μήνες, το μόνο όπλο που είναι «επιχειρησιακά έτοιμο» να χρησιμοποιηθεί είναι το επίδομα θέρμανσης. Το πρώτο πιθανό μέτρο είναι ότι τα 85 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν πέρσι για το επίδομα θέρμανσης, το οποίο επιδότησε για πρώτη φορά και την αγορά φυσικού αερίου και καυσόξυλων σε περιοχές της επαρχίας, μπορεί να αυξηθούν ή να διπλασιαστούν. Με τον τρόπο αυτό θα απορροφηθεί ένα μέρος των αυξήσεων των ενεργειακών προϊόντων που θα χρησιμοποιηθούν τον φετινό χειμώνα για θέρμανση με δεδομένο ότι όπως πέρσι έτσι και φέτος το επίδομα θέρμανσης θα δίνεται στο σύνολό του προκαταβολικά, με ευθύνη των επιδοτούμενων να στέλνουν εκ των υστέρων (ειδικά για τους χρήστες φυσικού αερίου) τα αντίστοιχα παραστατικά. Η αύξηση του ποσού για το επίδομα θέρμανσης μπορεί να συνοδευτεί και από διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγησή του ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι δικαιούχοι.