«Στο Xρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο καφές Arabica καταγράφει άνοδο κατά 72% και στο Xρηματιστήριο του Λονδίνου ο καφές Robusta κατά 49%. Οι τιμές των παραγωγών είναι αυξημένες 2-2,5 δολάρια το κιλό. Παράλληλα, πολύ μεγάλη αύξηση, από 0,10 έως 0,40 σεντς το κιλό, παρατηρείται και στα ναύλα. Ετσι, τα κοστολόγια πρώτης ύλης επιβαρύνονται από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό καφέ», δηλώνει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Καφέ, Γιάννος Μπενόπουλος.

Σενάρια χωρίς βάση

Ωστόσο, ο ίδιος διαψεύδει τα σενάρια περί αύξησης της τιμής του καφέ στα 5 ευρώ, καθώς όπως επισημαίνει ο ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά είναι έντονος. «Σίγουρα οι αυξήσεις θα περάσουν στον καταναλωτή, όμως δεν θα είναι τόσο μεγάλες», τονίζει, αποφεύγοντας όμως να προβλέψει το ύψος της επικείμενης αύξησης. Σημειώνεται ότι στον κλάδο επεξεργασίας καφέ δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.000 εταιρίες, μεταξύ των οποίων και οι δύο μεγάλες πολυεθνικές, Nestlé και Sara Lee, ενώ οι εισαγωγές ωμού καφέ αγγίζουν τους 25.000 τόνους ετησίως.