«Αλέξη ξεκόλλα» πρέπει να σκέφτηκε ή να μονολόγησε ο Νίκος Κοτζιάς βλέποντας τον πρωθυπουργό να τον εγκαταλείπει και να συντάσσεται με τον Πάνο Καμμένο με τον οποίο διαφωνούσε πλήρως στην καυτή πατάτα του Σκοπιανού…

Ο κ. Κοντζιάς αποτελεί παρελθόν από την κυβέρνηση και μάλιστα με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο αφού απομονώθηκε σε χρόνο ντετέ από συμμάχους και υποστηρικτές. Μιλάμε για την πλήρη μετουσίωση στην πραγματικότητα του προεκλογικού σποτ των ΑΝΕΛ όταν και ο Πάνος Καμμένος εμφανιζόταν ως εγγυητής της σταθερότητας και… γνώστης του πώς να οδηγήσει ένα τρένο.

Η παρομοίωση με το προεκλογικό σποτ των ΑΝΕΛ δεν ήταν τυχαία, αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, την Τετάρτη σχολιάζοντας τις πληροφορίες για δυσαρέσκεια του Νίκου Κοτζιά, είπε σκωπτικά: «Όποιος δυσφορεί μπορεί να κατέβει από το τρένο της κυβέρνησης».

Ο Νίκος Κοτζιάς σίγουρα δεν περίμενε αυτό που του συνέβη. Όλο το προηγούμενο διάστημα απολάμβανε της εμπιστοσύνης τόσο του Πάνου Καμμένου, όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού. Τι κι αν τα τελευταία 24ωρα οι ΑΝΕΛ είχαν εξαπολύσει λυσσαλέα επίθεση στον ΥΠΕΞ, βλέποντας πως το Σκοπιανό αποδεικνύεται θρυαλλίδα των ελπίδων τους για είσοδο στην Βουλή. Ο Νίκος Κοτζιάς κοιμόταν ήσυχος αφού ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στο πλευρό του, συντασσόταν με τις απόψεις του και είχαν στενότατη συνεργασία.

Αυτά, όμως, άλλαξαν στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Εκεί είδαμε τον πρωθυπουργό να αλλάζει στρατόπεδο αφού έδειξε σημάδια αδυναμίας «παρακαλώντας» τον Πάνο Καμμένο και λοιπούς υπουργούς να μην ρίξουν την κυβέρνηση με αφορμή το Σκοπιανό.

Είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται φοβισμένος και ανασφαλής για την βιωσιμότητα της κυβέρνησης, γι’ αυτό και ο ίδιος ανέλαβε τα χρέη του υπουργείου Εξωτερικών σε μία προσπάθεια να δείξει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό πως τίθεται εγγυητής ο ίδιος της σταθερότητας στην κυβέρνηση και την χώρα.

Στο ίδιο υπουργικό ο Νίκος Κοτζιάς είχε έντονο διάλογο με τον Πάνο Καμμένο. «Επιχειρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσεις τις δικές σου πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις!», είπε ο τέως ΥΠΕΞ με τον Καμμένο να επιτίθεται και σε όποιον από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ του άσκησε κριτική.

Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ η αντιπαράθεση για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ μπορεί να ήταν σοβαρή, δεν πέρασε στην ουσία και αποτέλεσε την τελευταία αφορμή και όχι την αιτία για να αισθανθεί ο Νίκος Κοτζιάς απομονωμένος.

Ο «γάμος» καλά κρατεί

Οι τελευταίες εξελίξεις φανερώνουν ένα και μόνο πράγμα. Τσίπρας και Καμμένος δεν έχουν βρει απλά έναν τρόπο συνύπαρξης, αλλά ο δεύτερος κρατά όμηρο τον πρώτο υπό τον φόβο πτώσης της κυβέρνησης.

Εκεί που καταλήγουμε, όμως, είναι πως ακόμα κι αν ο Πάνος Καμμένος συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις μετά βίας 1,5%, είναι ο ισχυρός στην σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Προς το παρόν η εξίσωση τελειώνει ως εξής: Ο Τσίπρας στο ΥΠΕΞ, ο Καμμένος σε ρόλο πρωθυπουργεύοντος, και ο Κοτζιάς… σπίτι του.

Ποιος είναι ο επόμενος σταθμός του τραίνου, λοιπόν, την ώρα που ο Πάνος Καμμένος διαφωνεί με την Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία και υπηρετεί ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός, κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εξωτερικών;