Σαν πρωθυπουργός μιας άλλης χώρας χωρίς προβλήματα, χωρίς μνημόνια, χωρίς φτώχεια και χωρίς επεισόδια εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*

Ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε το σόου των εμφανίσεων του στην Θεσσαλονίκη για την 83η ΔΕΘ αφήνοντας μια επίγευση εμπαιγμού και υπεροψίας. Από την ομιλία του στο Βελλίδειο και τις εξαγγελίες μέχρι την συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός παρουσίασε μία εικόνα μαγική για την παρούσα κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός για άλλη μια φορά έκρυψε την πραγματικότητα από τους πολίτες που τον παρακολούθησαν.

Στην ομιλία του τον ακούσαμε να μιλάει για μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά ποιος μπορεί να πιστέψει έναν άνθρωπο o οποίος έγινε πρωθυπουργός φωνάζοντας για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Ποιος μπορεί να πιστέψει έναν πρωθυπουργό ο οποίος τελικά αύξησε τον ΕΝΦΙΑ;

Στη συνέντευξη τύπου αμετανόητος για την απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών βρήκε άλλη μια ευκαιρία να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία χωρίς ωστόσο ο ίδιος να δίνει απαντήσεις για το πώς προστατεύεται η ελληνικότητα της Μακεδονίας την ίδια ώρα που για την εθνική τραγωδία στο Μάτι ο ίδιος, παρά τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αρνήθηκε να παραδεχτεί πως στην περιβόητη σύσκεψη κορόιδεψαν όλον τον ελληνικό λαό κρύβοντας πως γνώριζαν για τους νεκρούς.

Από όλα όσα όμως είπε ο πρωθυπουργός αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε είναι η βεβαιότητα του πως ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε κίνδυνο το όραμα της κυβέρνησης τόσο στην οικονομία όσο και στο Σκοπιανό. Δηλαδή η δουλειά είναι τελειωμένη και οι φωνές του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι μόνο για επικοινωνιακή κατανάλωση και για συντήρηση των όσων ψηφοφόρων του έχουν απομείνει.

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας κάνει τα στραβά μάτια για να μη δει τον πολιτικό του συνοδοιπόρο να πεθαίνει πολιτικά πριν ο ίδιος πετύχει τους στόχους του.

Υπάρχει όμως μια ερώτηση στην οποία θα κληθεί κάποια στιγμή σύντομα ο Αλέξης Τσίπρας να απαντήσει, και αυτή είναι για το αν αισθάνεται περήφανος που είναι πρωθυπουργός. Μπορεί ο ίδιος να πανηγύριζε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν είχαν την ίδια άποψη με αυτόν, όμως, όσοι βρίσκονταν στον εκθεσιακό χώρο μετά τις εφτά το απόγευμα του Σαββάτου.

Σε μία έκθεση με τιμώμενη χώρα την Αμερική και ενώ θα περίμενε κανείς όλα να κυλούν ομαλά, έξω από την ΔΕΘ τα δακρυγόνα είχαν κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική με συνέπεια Έλληνες, ξένοι, εκθέτες και επισκέπτες να αδυνατούν να αναπνεύσουν, να κλαίνε από τα δακρυγόνα, να μην μπορούν να προστατευτούν από τα χημικά που είχαν κατακλύσει την ατμόσφαιρα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ενός εκθέτη όποιος έτυχε εκείνη την ώρα να περνά από το stand του Ελεύθερου Τύπου στην έκθεση, όποιος έλεγε πως δεν είναι δυνατόν εν έτει 2018 να μην μπορεί να εκθέσει την δουλειά του και η πολιτεία να μην μπορεί να προστατεύσει τον ίδιο αλλά και όλους όσοι θέλουν να επισκεφθούν την μεγαλύτερη έκθεση των Βαλκανίων. «Κάποτε η ΔΕΘ ήταν γιορτή για την πόλη τώρα είναι πόλεμος», μας είπε. «Οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες περιμένουν να έχουν ζημιές όχι τόσο από την μη πώληση των προϊόντων τους αλλά από τις καταστροφές που υφίστανται στις περιουσίες τους».

Για αυτά όμως μην περιμένουμε τον πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις, αυτός για το μόνο το οποίο είχε φροντίσει είναι να βρεθούν θέσεις για μετακινούμενους χειροκροτητές οι οποίοι τον αποθέωναν έξω από το Βελλίδειο παρακολουθώντας τον σε video wall.

*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής στο EleftherosTypos.gr