«Είναι εφικτό μέσα από μια προοδευτική κυβέρνηση να μπει ένα τέλος σ’ αυτή τη διαδικασία της φτωχοποίησης μέσω του πληθωρισμού, στην κοινωνική αδικία, στην διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, σε αυτό το καθεστώς -δεν υπήρξε άλλη φορά από τη μεταπολίτευση τέτοια μονοφωνία των κυρίαρχων ΜΜΕ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», στο πλαίσιο της περιοδείας του στην πόλη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι αυτοί που αγανακτούν με όσα συμβαίνουν δεν είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά «όλος ο κόσμος». «Όταν βλέπουν αυτές τις προκλήσεις με κάποιους να κερδίζουν εκατομμύρια και τους εαυτούς τους να μην μπορούν να πληρώσουν, το ρεύμα, το σούπερ μάρκετ, η βενζίνη, 10% πληθωρισμός, αυτό δεν είναι βιώσιμο», είπε. Απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στην εσωκομματική διαδικασία της Κυριακής, επισήμανε ότι μπορούν να ψηφίσουν για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο καθένας και η καθεμιά που θα έρθει εκείνη τη μέρα στην κάλπη. Επισήμανε ότι ποιοτικός μετασχηματισμός σημαίνει ότι θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις «για το μέλλον του τόπου, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ», επικαλούμενος το παράδειγμα για ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση. Κάλεσε τους δημοκρατικούς, τους προοδευτικούς πολίτες «να έρθουν στην κάλπη να ενισχύσουν τη διαδικασία και να στείλουν καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής».

Υπογράμμισε ότι «εμείς δίνουμε μάχη για να ξαναφέρουμε πίσω την ελπίδα στον τόπο», σημειώνοντας ότι «θα δώσουμε τα δυνατά μας για να μπει φρένο στην αύξηση των ανισοτήτων και στην οικονομική καταστροφή, γνωρίζοντας ότι ειναι μάλλον της μοίρας μας να παραλαμβάνουμε τη χώρα σε κατάσταση διάλυσης και τα ταμεία άδεια». «Εμείς αφήσαμε 37 δισ., εγώ δεν ξέρω τι θα βρω», σχολίασε. «Δεν έχει ξαναγίνει αυτό το γιουρούσι στο δημόσιο χρήμα», είπε.

Είπε ότι είναι σε «πολύ μεγάλη δυσκολία» η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης. «Συζητώ με τον κόσμο, ακούω και τα παράπονα και τις πικρίες και τις αγωνίες. Διαμορφώνεται ένα κλίμα βουβής οργής και αγανάκτησης που έχω να το ξανασυναντήσω από την πρώτη εποχή των μνημονίων. Δεν εκδηλώνεται βεβαίως με κινητοποιήσεις και αντιδράσεις, αλλά καμιά φορά αυτή η βουβή αγανάκτηση είναι πιο επικίνδυνη να εξελιχθεί σε κοινωνική έκρηξη» αν δεν διοχετευθεί σε ένα ρεύμα πολιτικής αλλαγής», είπε. Τόνισε ότι στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να είναι πολιτική η απάντηση και να μην ξαναδούμε φαινόμενα ανόδου της ακροδεξιάς».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η απλή αναλογική είναι στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή γιατί «η Ελλάδα όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να πάει σε κυβερνήσεις συνεργασίας με προγραμματικές συμφωνίες, όχι μεταξύ κομμάτων που πρεσβεύουν δυο διαφορετικούς κόσμους. Παντού υπάρχει η Αριστερά και η Δεξιά». Ερωτηθείς για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ, είπε ότι «το κρίσιμο που περιμένουν οι πολίτες είναι οι πολιτικές θέσεις και το πολιτικό στίγμα. Εκεί θα κριθούμε όλοι». Ερωτηθείς για την επικείμενη εσωκομματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση και με την διαδικασία του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη Κυριακή, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ο πήχης για εμάς είναι πολύ πιο ψηλός απ’ αυτό και δεν είναι αριθμητικός είναι πολιτικός, θέλουμε να καταφέρουμε αυτό που ονομάζουμε πολιτική αλλαγή, να ξαναφέρουμε την ελπίδα». ‘Αρα, σημείωσε, «ο πήχης μας είναι στις εθνικές εκλογές να κερδίσουμε κι εκεί χρειαζόμαστε πάνω από 2 εκατ., ψηφοφόρους για να κερδίσουμε». Επισήμανε ότι το 32% που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ο λαός στις εκλογές του ’19 «ήταν μια ψήφος εντολής να αντιστοιχίσουμε τον κομματικό με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και να γίνουμε όχι απλά εκλογικά η καρδιά της δημοκρατικής παράταξης».

Τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει να κάνει μια νέα αρχή, αλλάζουμε κι εμείς, αν δεν αλλάξουμε εμείς πώς θα πείσουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα». Υπογράμμισε ότι δεν αισθάνεται κάποια απειλή από την ανασυγκρότηση του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας «που βρίσκεται σε μια πολύ μεγάλη κρίση και στη χώρα μας και στον ευρωπαϊκό χώρο και αναζητά ταυτότητα». «Το ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε, «κατέρρευσε από το 2009 στο 2015 γιατί συνεργάστηκε με τη Δεξιά, όχι γιατί δεν είχε τον πράσινο ήλιο ή το όνομα στη μαρκίζα. ΠΑΣΟΚ λεγόταν το ’15 όταν ήταν με τον Βενιζέλο και τον πράσινο ήλιο είχε όταν πήρε 4,6%». «’Αρα εμείς», τόνισε «δεν βλέπουμε με απειλή ή με φόβο τις διαδικασίες ανασυγκρότησης αλλά περιμένουμε να ακούσουμε πολιτικό λόγο. Περιμένουμε να ακούσουμε τα αίτια που οδήγησαν εκεί το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ». Σημείωσε ότι «δεν είναι αντίπαλος μας ο Ανδρουλάκης ούτε ο Κουτσούμπας, αντίπαλος μας είναι ο Μητσοτάκης και η δεξιά νεοφιλελεύθερη πολιτική». Πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση και ότι ο ίδιος θέλει συνεργασίες «με προγραμματική βάση, αλλά αυτές να έχουν σαφή προσανατολισμό, τη στήριξη της κοινωνίας και όχι των συμφερόντων».

«Όλα τα κόμματα έχουν τα ζητήματα τους», είπε, σχολιάζοντας: «Τι να πει και η ΝΔ που έκανε συνέδριο και βγάζει μια εικόνα: ο Σαμαράς επιτίθεται στον Μητσοτάκη, ο Μητσοτάκης απαντά στο Σαμαρά ότι “πήρες 18%”, την επομένη ο ΥΠΕΞ ο Δένδιας επιτίθεται στον Σαμαρά λέγοντας ότι είναι πατριδοκάπηλος, τη μεθεπόμενη ο δήμαρχος Αθηναίων και ανιψιός του πρωθυπουργού επιτίθεται στον υπουργό Δημόσιας Τάξης κι αυτός του ανταπαντά». «Ε, δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, αν αυτά συνέβαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ θα ήμασταν σήμερα στα μανταλάκια», σχολίασε, συμπληρώνοντας ότι «η αλαζονεία πληρώνεται και το κλίμα στην κοινωνία είναι εξαιρετικά αρνητικό για την κυβέρνηση και η γκρίνια φέρνει φαγωμάρα».

Ακρίβεια

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την κριτική του στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, λέγοντας πως ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούσε πολύ νωρίς για την επερχόμενη κρίση ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι θα είναι παροδική, προχώρησε το σχέδιο βίαιης απολιγνιτοποίησης και ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ, «βάζοντας τη να λειτουργεί με μόνο στόχο το κέρδος για να το μοιράζονται ως μέρισμα τα funds, 360.000 μισθό με μπόνους το χρόνο παίρνει ο πρόεδρος της ΔΕΗ για να φτωχοποιεί τα νοικοκυριά». Σχολίασε πως «ο κ. Μητσοτάκης ανεξάρτητα από το αν μέσα από αυτή τη διαδικασία είχε στόχο να εξυπηρετήσει κάποια ιδιωτικά συμφέροντα, αυτή είναι η αντίληψη του για την οικονομία, η νεοφιλελεύθερη αντίληψη, και είναι μια αποτυχημένη αντίληψη σε περιόδους κανονικότητας πόσο μάλλον σε περιόδους κρίσης».

Είπε πως «η Ένωση Βιομηχανιών Καταναλωτών Ενέργειας λένε ότι υπάρχει καρτέλ που πρωτοστατεί η ΔΕΗ και ανεβάζει τις τιμές στη χονδρική». Αποτέλεσμα, πρόσθεσε, «είναι να έχουμε, μια τεχνητή αύξηση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια στη χονδρική και μετά, με την περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, μεταφέρεται όλη η αύξηση της τιμής στον καταναλωτή.

Θύμισε ότι ενάμιση μήνα έβαλε στη Βουλή το ζήτημα των υπερκερδών ενέργειας και «ο κ. Μητσοτάκης αρνιόταν ότι υπάρχει αυτό και αναγκάστηκε, μετά από την πίεση μου και αφότου το είπε η Κομισιόν ότι υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη, να παραδεχτεί ότι υπάρχουν», όμως «ενάμιση μήνα τώρα παίζουν την κολοκυθιά και ψάχνουν να βρουν πόσα είναι». Σημείωσε ότι «η ΡΑΕ έχει καθυστερήσει δραματικά να δώσει τα στοιχεία αυτά» κι «εδώ ευθύνεται η κυβέρνηση γιατί τη διαχειρίζεται σα να είναι τσιφλίκι της, ενώ είναι Ανεξάρτητη Αρχή». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στόχος τους δεν είναι να αναδείξουν πόσα κέρδισαν στην πηγή και να τα φορολογήσουν στην πηγή, αλλά είναι να τα διανείμουν, να τα διαχειριστούν οι εταιρείες, να εμφανίσουν αποσβέσεις και στο τέλος της ημέρας να πουν “ψίχουλα υπάρχουν για να φορολογήσουμε”».

Βάλλοντας κατά της ΝΔ χαρακτήρισε «εξοργιστικό κάποιοι να απευθύνονται σε αυτούς τους ανθρώπους που ποτέ δεν άφησαν απλήρωτο λογαριασμό και τώρα αδυνατούν να πληρώσουν, να τους λένε τζαμπατζήδες. «Ποιοι αυτοί που χρωστάνε 340 εκατ. δανεικά και αγύριστα από τα δάνεια που πήρε η ΝΔ από τις τράπεζες». Σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ» και πως «320 εκατ. χρωστά το ΠΑΣΟΚ που αλλάζει ονομασίες όπως κάποιες ποδοσφαιρικές ομάδες για να μην καταγράφονται τα χρέη».

Διεθνείς εξελίξεις-εθνικά

Συζητώντας για τις διεθνείς εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία στο επίκεντρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «οι επιπτώσεις του πολέμου θα είναι δραματικές και για την ΕΕ». Σημείωσε ότι πρέπει να αναζητηθεί λύση στο διπλωματικό πεδίο, προσθέτοντας ότι «αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει η ΕΕ να ακολουθήσει μια ακραία στρατηγική ταπείνωσης της Ρωσίας παρά το γεγονός ότι σωστά τάχθηκε με το πλευρό του αμυνόμενου και αντιτάχθηκε στην αναθεωρητική λογική της Ρωσίας και την επιθετικότητα της». «Όμως δεν μπορεί να υπάρξει αρχιτεκτονική ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο χωρίς τη Ρωσία σε μια συνεννόηση», πρόσθεσε.

«Εμείς ορθώς παίρνουμε το μέρος του διεθνούς δικαίου, του αμυνόμενου, ορθώς υποστηρίζουμε τις κυρώσεις στη Ρωσία με στόχο να σταματήσει ο πόλεμος», ανέφερε, «αλλά δεν μπορεί να είμαστε αυτοί που πρωτοστατούν στην αποστολή πολεμικού υλικού την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ αντί να μας αναβαθμίζουν για τη συνεισφορά μας, αναβαθμίζουν την Τουρκία, που ετοιμάζεται να της στείλει F-16 για να πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο». Είπε ότι η χώρα ακολουθεί μια πολιτική «που μας βγάζει από τη σταθερά που ακολουθούσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και εγκυμονεί κινδύνους». Τόνισε ότι η «είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση υπογράφει επ’ αόριστο παραχώρηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων, δεν έχει ξανασυμβεί αυτό» και πως «ο κ. Μητσοτάκης όμως τα δίνει όλα χωρίς να παίρνει τίποτα». Δηλαδή, «οι Αμερικανοί φεύγουν απ τον EastMed, αναβαθμίζουν την Τουρκία, ετοιμάζονται να της δώσουν F-16, η Κύπρος και η τουρκική εισβολή έχει ξεχαστεί από τη διεθνή κοινότητα, η Τουρκία επιμένει στην αναθεωρητική λογική της». Καταληκτικά τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι χώρα του ΝΑΤΟ, έχει δεσμεύσεις, αλλά δεν πρέπει να είναι μια χώρα που θα πουλά φθηνά τη συμμετοχή της και την παροχή βοήθειας στους συμμάχους της. Θα πρέπει να διεκδικεί, να παίρνει από τις συμφωνίες της και τις συμμαχίες της την αναβάθμιση του ρόλου και της παρουσίας της και κυρίως εγγυήσεις ασφαλείας από τους συμμάχους της έναντι της Τουρκίας και της επιθετικότητας της».