Ψυχρολουσία στο Μαξίμου και πανηγυρισμούς από τον Πάνο Καμμένο, που δηλώνει «δικαιωμένος», προκάλεσε η χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα των Σκοπίων.

Στην Αθήνα, παρά τη διγλωσσία της κυβέρνησης που επιμένει, το πρώτο βασικό συμπέρασμα είναι ότι τα σενάρια για πρόωρες κάλπες Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, με κριτήριο ότι η συμφωνία θα έφτανε στην Αθήνα προς κύρωση τότε, αδυνατίζουν εκ των πραγμάτων και ενισχύεται το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο. Αυτό προκύπτει από την τελευταία συνέντευξη του κ. Τσίπρα στη Wall Street Journal, όπου διαβεβαίωσε το διεθνή παράγοντα ότι θα είναι εκείνος που θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον οι Σκοπιανοί υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Εξελίξεις…

Στα Σκόπια, ο κ. Ζάεφ,, λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης, δήλωσε ικανοποιημένος από τη μεγάλη πλειοψηφία του «Ναι» από όσους ψήφισαν, είπε ότι σέβεται μεν τη μεγάλη πλειοψηφία των Σκοπιανών που γύρισε την πλάτη στο δημοψήφισμα, αλλά τις εξελίξεις τις αποφασίζουν αυτοί που συμμετέχουν, παρέπεμψε στις διαδικασίες της Βουλής, κάλεσε την αντιπολίτευση να σεβαστεί όσους συμμετείχαν και ψήφισαν «Ναι» και άφησε να εννοηθεί ότι αν χάσει την ψηφοφορία στη Βουλή, τότε θα πάει σε εκλογές.

Αντιθέτως, η αντιπολίτευση, το VMRO, υποστήριξε ότι είναι εκείνη που νίκησε στις εκλογές και ζήτησε από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό να πάει άμεσα σε εκλογές, υπολογίζοντας ότι θα νικήσει.

Αν αποτύχει η κοινοβουλευτική διαδικασία στα Σκόπια, τότε ο κ. Ζάεφ είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε εκλογές. Δεδομένου ότι η χθεσινή στάση του πρωθυπουργού αποτελεί ερμηνεία του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι με έναν ανάλογο τρόπο θα προχωρήσει και στην προκήρυξη εθνικών εκλογών.
Τα πράγματα θα μπερδευτούν αν το αποτέλεσμα στις σχεδόν βέβαιες πρόωρες εκλογές είναι αρνητικές για τον Ζόραν Ζάεφ, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πολύ πιθανό. Με βέβαιη την επικράτηση πολωτικού κλίματος που δεν σημειώθηκε πριν το δημοψήφισμα, το χθεσινό αποτέλεσμα παραπέμπει σε πιθανή ισχυρή πλειοψηφία στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών για τον κ. Ζάεφ, αφού στις προηγούμενες ψήφισαν περίπου 1,2 εκ. πολίτες. Οι πληροφορίες λένε ότι ο διεθνής παράγοντας θα επιμείνει στη στήριξή του στον κ. Ζάεφ και αυτό θα φανεί στις αντιδράσεις από Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Βρυξέλλες.

Σε αντίθετες τροχιές

Στην Αθήνα τα πράγματα είναι συγκεχυμένα, με το ρήγμα στην κυβέρνηση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. να επιμένει.

Ο Πάνος Καμμένος θριαμβολογεί για την ψήφο των πολιτών της ΠΓΔΜ, θεωρεί άκυρη τη συμφωνία λέγοντας ότι την ακύρωσε το 68% των Σκοπιανών πολιτών. Σε ανάρτησή του χθες στο twitter, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. επισήμανε: «Οταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδόρησαν, τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάσει του άρθρου 73,74 του Συντάγματός τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε τη συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση», συνέχισε στην ανάρτησή του.

Επισήμως η κυβέρνηση όμως λέει ακριβώς τα αντίθετα, επιμένοντας στη συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία παραμένει «δεσμευμένη». Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν άφηνε ερωτηματικά, αναφέροντας επί λέξει:

* Η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.

* Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Ομως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό.

* Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί.

Αντιδράσεις

Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρξε κάποια ανακοίνωση από το Μαξίμου ή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μιλώντας στο ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3, η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. χαρακτήρισε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια «αλαλούμ» καλώντας την να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές, πριν ο κ. Ζάεφ προχωρήσει στις διαδικασίες αλλαγής του Συντάγματος, αν και εκτίμησε ότι «Τσίπρας και Καμμένος θα πάνε αγκαλιά ως το τέλος».

«Σας ξαναλέω ότι είναι ζήτημα εσωτερικό της γειτονικής μας χώρας, δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά την ελληνική πλευρά. Ωστόσο, νομίζω ότι θα έχουν πάρα πολλή δουλειά οι νομικοί και των δυο πλευρών για να δώσουν απάντηση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Θα προτιμούσα, σε αυτή τη φάση, να μην προχωρήσω σε μια τέτοια ερμηνεία. Υπάρχει, βεβαίως το πολύ υπαρκτό ενδεχόμενο οι πολιτικές εξελίξεις να ανατρέψουν πλήρως αυτό το χρονοδιάγραμμα και να ακυρώσουν αυτό το σχεδιασμό. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό η συμφωνία των Πρεσπών να βρεθεί στην Ελλάδα πολύ αργότερα. Και βεβαίως, υπάρχει το ενδεχόμενο η συμφωνία των Πρεσπών να αποτελεί ήδη νεκρό γράμμα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.