Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στα όσα συμβαίνουν στα Ελληνοτουρκικά σύνορα με τους χιλιάδες μετανάστες που έχει στείλει η Τουρκία λέγοντας: «Αυτά που έκαναν οι Έλληνες είναι παρόμοια με αυτά που έκαναν οι Ναζί. Δεν έχει καμία διαφορά» ανέφερε ο Ερντογαν.

Λίγο αργότερα ανέφερε, σε αντίθεση με του Τούρκο υπουργό Εσωτερικών πως  «οι πρόσφυγες «συνωστίστηκαν» στα σύνορα με την Ελλάδα». Ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε επίσης και κάποιες σκληρές φωτογραφίας από τα ελληνοτουρκικά σύνορα λέγοντας πως« ήθελε να τις δείξει και στους αξιωματούχους της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες (οπού βρέθηκε προχθές) αλλά δεν είχαν tablet.

Το νέο παραλήρημα του Ερντογάν δεν είναι τυχαίο καθώς πλέον βιώνει την απόλυτη απομόνωση. πρόβλημα. Χθες μετά την απόλυτη στήριξη στη χώρα μας προσέφερε και ο Αυστριακός καγκελάριος, ο οποίος καταλόγισε μάλιστα στην Τουρκία ότι θέλει να εκβιάσει την Ευρώπη και δήλωσε μετά τη συνάντηση  στη Βιέννη, «πολύ ευγνώμων που η Ελλάδα προστατεύει τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός διαμήνυσε, από την πλευρά του, εκ νέου ότι «η Ελλάδα και η Ευρώπη επιμένουν στη συνεργασία με την Τουρκία, αλλά αυτή μπορεί να προωθείται μόνο με όρους δικαιοσύνης και όχι εκβιασμού και σίγουρα όχι χρησιμοποιώντας κατατρεγμένους ανθρώπους ως πιόνια για επιδίωξη άλλων σκοπιμοτήτων».

«Πρέπει να οδηγηθούμε άμεσα σε έμπρακτη αποκλιμάκωση της κρίσης, να πέσει το επίπεδο της έντασης στον Εβρο, αλλά το ίδιο να συμβεί και στα νησιά, όπου τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί μια σημαντική πρόοδος καθώς οι ροές των παράνομων μεταναστών ήταν μηδενικές. Ελπίζω αυτό να συνεχιστεί γιατί θα αποτελεί και μία έμπρακτη απόδειξη ότι η Τουρκία συμμορφώνεται με μία πολύ σημαντική πτυχή της συμφωνίας με την Ε.Ε.», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε «πιο αισιόδοξος σήμερα απ’ ό,τι πριν από κάποιες ημέρες πως μπορεί να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός, ο οποίος θα είναι τελικά αμοιβαία ωφέλιμος και για την Ευρωπαϊκή Ενωση και για την Τουρκία».

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι βρίσκεται σε δυσχερή θέση, καθώς η πίεση προς αυτόν είναι μεγάλη σε όλα τα επίπεδα και σε αυτό αποδίδουν και την προκλητική ρητορική του, στην οποία απάντησε πάντως και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύοντας ότι «ως πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν δέχομαι μαθήματα από την Τουρκία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση και για την κοινή στάση που διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την κ. Μέρκελ, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου η Ευρώπη οφείλει να έχει αποκρυσταλλώσει τη ρητή θέση της για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Τουρκίας-Ευρωπαϊκής ενωσης υπό το φως και των πρόσφατων γεγονότων.