Δωρεά 174 υπερσύγχρονων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε 15 νοσοκομεία, που αναμένεται να παραδοθούν έως το τέλος του έτους, προχωρά το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η δωρεά περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή και με αυτό κυρώνονται επιμέρους έργα της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ. Το νομοσχέδιο αυτό, μάλιστα, παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό Συμβούλιο και εκτός από τις ΜΕΘ, περιλαμβάνει έργα εκπαίδευσης για διαχείριση τραύματος αλλά και πρόγραμμα εκπαίδευσης επί της Εντατικής Θεραπείας.

Το αντικείμενο της δωρεάς, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, είναι η χρηματοδότηση εργασιών κατασκευής, επισκευής, ανακατασκευής και ανακαίνισης εγκαταστάσεων, οι οποίες θα διαμορφωθούν ειδικά και θα είναι κατάλληλες για τη λειτουργία 155 κλινών ΜΕΘ και 19 κλινών ΜΑΦ σε 15 νοσηλευτικά ιδρύματα.

Η ενίσχυση των ΜΕΘ στο ΕΣΥ κρίνεται πολύ σημαντική, από τη στιγμή μάλιστα που ένα μεγάλο κύμα κορωνοϊού δεν αποκλείεται το φθινόπωρο όταν η διαθεσιμότητα σε κρεβάτια εντατικής θα είναι επιτακτική ανάγκη.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, άλλωστε, έχει δηλώσει την πρόθεσή του η Ελλάδα να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να διαθέτει ενεργά 1.200 κρεβάτια ΜΕΘ.

Μέσω τουίτερ ο υπουργός Υγείας ευχαρίστησε προσωπικά τον πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο.