Με ψυχραιμία απέναντι στις ενθουσιώδεις δημοσκοπήσεις και με έτοιμες αλλεπάλληλες δέσμες μέτρων (αντιμετώπιση της πανδημίας, ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων) αντιμετωπίζει το Μ. Μαξίμου τον πραγματικά «κρίσιμο Απρίλιο».

Χωρίς να κρύβεται η ικανοποίηση από την τεράστια αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής στο «επιτελικό κράτος», μία λέξη δίνει τον τόνο: «Σεμνότητα». Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίστηκε και το εντυπωσιακό κύμα των τριών τελευταίων δημοσκοπήσεων (Interview, Pulse, Alco), οι οποίες δίνουν ποσοστά-ρεκόρ και στην κυβέρνηση και στον Κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποια συζήτηση που έγινε σε στενό κύκλο συνεργατών του πρωθυπουργού, όταν κάποιος αναφέρθηκε στην αιφνίδια εκλογολογία, που αναπτύχθηκε κυρίως λόγω των μετρήσεων, αλλά και του φόβου της Κουμουνδούρου, έκοψε τη συζήτηση, λέγοντας: «Τι είναι αυτό;».

Η προσοχή της κυβέρνησης δεν είναι εστιασμένη σε μικροκομματικά παίγνια, αλλά στη διαρκή επικαιροποίηση των μέτρων, ώστε να επιτευχθεί μέχρι τέλους ο τριπλός στόχος: Να παραμείνει χαμηλά η εξάπλωση του κορονοϊού, να παραμείνει ζωντανή κι έτοιμη να αντιδράσει άμεσα η αγορά όταν υποχωρήσει η πανδημία, να γίνει πιο αποτελεσματική η πίεση στην Ε.Ε., ώστε να υπάρξει πιο γενναία χρηματοδότηση. Οι κρίσιμες αποφάσεις για νέα περιοριστικά μέτρα θα ληφθούν σήμερα και θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εν όψει του Πάσχα -και όχι μόνο- βρίσκονται στο τραπέζι τα εξής νέα μέτρα:

  1. Ο δραστικός περιορισμός της κυκλοφορίας τη Μ. Εβδομάδα. ΔΕΝ εξετάζεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά από κάποια ώρα, π.χ. 20.00, αλλά παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο κλεισίματος των διοδίων, εκτός των οχημάτων τροφοδοσίας.
  2. Η μείωση του αριθμού των ατόμων που μπορούν να συναθροιστούν. Σήμερα μπορούν να είναι μαζί 10 άτομα.
  3. Η αύξηση του προστίμου για τους παραβάτες των περιοριστικών μέτρων έως και στο διπλάσιο των 150 ευρώ, που ισχύει σήμερα.
  4. Ο περιορισμός σε 2 των ημερήσιων μετακινήσεων μέσω sms, όπως και ο περιορισμός της διάρκειας αυτών στις 2 ώρες, πλην ειδικών εξαιρέσεων.

Είναι προφανές ότι το 3 και το 4 αφορούν μόνο σε παραβατικές συμπεριφορές, καθώς κανένας λογικός και υπεύθυνος άνθρωπος που συμμορφώνεται με τα μέτρα, δεν πάει… τρεις φορές την ημέρα στο super market, όπως δεν πήγαινε και ποτέ.

  1. Η ιδιαίτερη μέριμνα για τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών. Πέραν των υγειονομικών συνεργείων που ενισχύονται για τον καλύτερο έλεγχο, μελετώνται και προληπτικά μέτρα, όπως π.χ. η προληπτική αποστολή πλοίου στη Μυτιλήνη, ώστε να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση στην περίπτωση που παρουσιαστούν κρούσματα στη Μόρια. Τα 20 κρούσματα στο ΚΥΤ Ριτσώνας ήχησαν σαν καμπάνα στην Πολιτική Προστασία, που ενεργοποίησε αμέσως το καθεστώς της καραντίνας. Κάτι που θα γίνει και σε αντίστοιχες περιπτώσεις, οι οποίες πιθανώς θα παρουσιαστούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές ο συνολικός αριθμός ατόμων που βρίσκονται σε καραντίνα ήταν περίπου 11.300.
  2. Η περαιτέρω αυστηροποίηση στη λειτουργία των λαϊκών αγορών εφόσον δεν υπάρξει άμεση συμμόρφωση με τις νέες οδηγίες.

Στο Μ. Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου οι λειτουργίες στις εκκλησίες τη Μ. Εβδομάδα -και όχι μόνο- να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Η πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να συγκρουστεί με την Εκκλησία, αλλά να παρέμβει, αν παρατηρηθούν επικίνδυνα φαινόμενα, όπως η συγκέντρωση πιστών έξω από τις κλειστές εκκλησίες.

Υπάρχει επίσης σκέψη για την αντιμετώπιση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί λόγω του εγκλεισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται η υιοθέτηση του «ισπανικού μοντέλου», σύμφωνα με το οποίο, αν μια γυναίκα πάει στο φαρμακείο και πει έναν συγκριμένο κωδικό, ο/η φαρμακοποιός να ειδοποιεί υποχρεωτικά τις αρχές, οι οποίες θα παρεμβαίνουν. Προβλέπεται ακόμα η δημιουργία ειδικών χώρων, η διεύθυνση των οποίων -για ευνόητους λόγους- θα παραμείνει μυστική.