Ολοκληρώθηκε η πιστοποίηση δαπανών Ερευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) των επιχειρήσεων για τη διαχειριστική χρήση του 2018, μέσω των οποίων τυγχάνουν ειδικών φοροαπαλλαγών. Παράλληλα, έχουν αρχίσει να εξετάζονται οι πιστοποιήσεις του 2019.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό άλμα προόδου, που ξεπερνά γραφειοκρατικά εμπόδια του παρελθόντος και κινητροδοτεί, πλέον, τις επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο σε Ε&Α», αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για σημαντική επιτάχυνση στις απαντήσεις του κράτους για τις πιστοποιήσεις.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2019, η αρμόδια Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας του ΥΠΑΝ εξέταζε τις περιπτώσεις του 2016 – δηλαδή με 3 χρόνια καθυστέρηση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε σχετικά: «Προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής ήταν εξαρχής η επιτάχυνση όλων των διαδικασιών, έτσι ώστε να καταλάβουν όλοι ότι μιλάμε για μια νέα εποχή στις επενδύσεις.

Η τεράστια ταχύτητα στην αποτίμηση των επενδυτικών έργων στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, που επετεύχθη εδώ και ενάμιση χρόνο, εκκαθαρίζοντας όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις του παρελθόντος και φέρνοντας τις εκτιμήσεις σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, δικαιώνουν την απόφαση του κυρίου πρωθυπουργού να μεταφερθεί η Γενική Γραμματεία Ερευνας & Τεχνολογίας στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Θέλω να δώσω δημόσια συγχαρητήρια στον αρμόδιο υφυπουργό, κ. Χρίστο Δήμα, και τον Γενικό Γραμματέα Ερευνας & Τεχνολογίας, κ. Αθανάσιο Κυριαζή, για το έργο τους».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, επεσήμανε: «Οταν η Πολιτεία καθυστερεί 3 χρόνια να ανταποκριθεί στη διαδικασία της πιστοποίησης δαπανών έρευνας και ανάπτυξης, δεν συνάδει με το όραμά μας για ένα καλύτερο και φιλικότερο προς την επιχειρηματικότητα επενδυτικό περιβάλλον.

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο ξεπεράσαμε σημαντικά γραφειοκρατικά εμπόδια και σήμερα όχι μόνο ολοκληρώσαμε τη διαδικασία πιστοποίησης των δαπανών Ε&Α για το 2018, αλλά ήδη ξεκίνησε ο έλεγχος των προτάσεων του 2019.

Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον γενικό γραμματέα Ερευνας & Τεχνολογίας κ. Αθανάσιο Κυριαζή, καθώς και στη Διεύθυνση Υποστήριξης Δράσεων Ερευνας και Καινοτομίας/ΔΥΔΕΚ της ΓΓΕΤ για την ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης δαπανών που αποτελεί ένα σπουδαίο αναπτυξιακό άλμα.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, με τις διατάξεις που ψηφίσαμε και τέθηκαν σε ισχύ από 1ης.9.2020 και αφορούν στην αύξηση του ποσοστού των υπερεκπτώσεων δαπανών Ερευνας και Ανάπτυξης (από το 130% το αυξήσαμε στο 200%), διαθέτει ένα ανταγωνιστικότατο επενδυτικό περιβάλλον Ε&Α σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στην Ευρώπη.

Σε συνδυασμό με την παραπάνω πρωτοβουλία, η βελτίωση και επίσπευση της διαδικασίας πιστοποίησης δαπανών Ε&Α μάς φέρνει ακόμα πιο κοντά στους στόχους μας».