Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, μηνυτήριες αναφορές και… συγγνώμη! Το σχόλιο της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νίνας Κασιμάτη σε ανάρτηση στο facebook «Η διεύρυνση γκαζώνει, μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» προκάλεσε χθες έντονες αντιδράσεις, με το στέλεχος του κόμματος της Αριστεράς να ανακαλεί με δύο… διαφορετικές δηλώσεις. Οι εκπρόσωποι των αστυνομικών κατέθεσαν μηνύσεις για εξύβριση, ενώ ετοιμάζουν και άλλες, ακόμη και για παράβαση των διατάξεων του αντιρατσιστικού νόμου.

Χθες το πρωί, αντί «ανάκλησης» της δήλωσης «μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι» και μιας συγγνώμης στους αστυνομικούς, η κ. Κασιμάτη έγραψε «Από την πλευρά μου δηλώνω πως θα συνεχίσω να πρεσβεύω προοδευτικές και δημοκρατικές θέσεις προκειμένου εσείς, οι άντρες και γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ., να μπορείτε να ασκείτε ελεύθερα τα συνδικαλιστικά σας δικαιώματα και καθήκοντα» και συνεχίζει: «Γι’ αυτό και αναμένουμε από εσάς να αναδεικνύετε μέσα από τη συνδικαλιστική σας δράση τα φαινόμενα εκείνα που όντως εκθέτουν την Ελληνική Αστυνομία και θέτουν σε κίνδυνο -πλέον και εσωτερικά ανέλεγκτα- τη ζωή των πολιτών και τη δική σας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί από τον ΣΥΡΙΖΑ να αναγνώριζαν από την πρώτη στιγμή πως το προαναφερθέν σχόλιο ήταν «σκωπτικό στα social media εν είδει αστεϊσμού», αλλά της ζήτησαν να κάνει άμεσα ξεκάθαρη δήλωση «συγγνώμης». Σχολίασαν, ακόμη, πως τοποθετείται με «ελαφρότητα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Από την πρώτη στιγμή υπογράμμισα ότι η αναφορά μου ήταν ένας αστεϊσμός ατυχής, ένα σκωπτικό σχόλιο με αφορμή μια παντελώς άσχετη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και από την πρώτη στιγμή τόνισα, δημόσια και χωρίς περιστροφές, ότι λυπάμαι για την παρερμηνεία. Η συγγνώμη μου λοιπόν είναι ρητή και αυτονόητη. Προφανώς και δεν υιοθετώ το εν λόγω σύνθημα, κάτι που φαίνεται από όλη την πορεία μου στην πολιτική, με δεδομένο τον έμπρακτο σεβασμό μου, και διά του κοινοβουλευτικού μου έργου, στους βιοπαλαιστές αστυνομικούς», τόνισε στη δεύτερη δήλωσή της η κ. Κασιμάτη. Δεν δίστασε, ακόμη, να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας πως «η Ν.Δ. σήμερα, το μόνο που επιδιώκει, είναι ένας υποκριτικός και χυδαίος αντιπερισπασμός για το φιάσκο του κ. Μητσοτάκη και του κ. Χρυσοχοΐδη, που κάνουν τα στραβά μάτια σε απαράδεκτες αστυνομικές αυθαιρεσίες και στην “αναγκαστικότητα του ξύλου” μιας μειοψηφίας της ΕΛ.ΑΣ., εκθέτοντας δυστυχώς τη μεγάλη πλειοψηφία των αστυνομικών που επιτελούν, παρά τις ελλείψεις και τις δυσκολίες, καθημερινά το έργο τους».

Για το θέμα τοποθετήθηκε με μια… περίεργη δήλωση που έκανε ακόμα χειρότερα τα πράγματα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ, είπε: «Υπάρχει ένα άλλο σύνθημα, “τα… τέτοια της Πάολα δεν είναι από σιλικόνη, μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι”. Οι νεολαίοι λένε τέτοια, ψιλοχαριτωμένα. Αυτό έκανε και η Νίνα Κασιμάτη. Δεν μπορεί να κατηγορηθεί για ζήτημα σε σχέση με την Αστυνομία»…

Εντονη ήταν και η αντίδραση από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο ανέφερε: «Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου έγραψε το σύνθημα “μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι”. Η ενέργεια αυτή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για την Αστυνομία, αλλά και για τη Δημοκρατία. Περιμέναμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει τη δημοκρατική ευαισθησία και να την αποδοκιμάσει. Καλούμε τον κ. Τσίπρα να αποπέμψει την κυρία Κασιμάτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ».
Απαράδεκτη χαρακτήρισε την ανάρτηση Κασιμάτη και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Μηνύσεις από τους αστυνομικούς

Την πρώτη μήνυση στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε χθες το πρωί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος. Ο πρόεδρος κατέθεσε την αγωγή στο Αστυνομικό Τμήμα Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, δηλώνοντας: «Το σχόλιο της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίνας Κασιμάτη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης που είναι προσφιλές στη νεολαία μας, εκτός από θλιβερό, συκοφαντικό, χυδαίο, ρατσιστικό και εξευτελιστικό για τους αστυνομικούς και τις οικογένειές τους, διαμορφώνει, λόγω του λαϊκού ερείσματος και του ακροατηρίου της, συνειδήσεις που έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία».

Στον Αρειο Πάγο πήγαν λίγες ώρες αργότερα ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας μαζί με τον γενικό γραμματέα Στράτο Μαυροειδάκο, συνοδευόμενοι από τους δικηγόρους Βασίλη Καπερνάρο και Εβίτα Βαρελά, προκειμένου να ενημερώσουν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα.
Ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος τόνισε πως για πρώτη φορά βουλευτής καταφέρεται κατά των αστυνομικών, ενώ έκανε έκκληση στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. να ζητήσει γνωμοδότηση από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να πάψει να θεωρείται ότι δεν έχει δόλο όποιος εξυβρίζει χρησιμοποιώντας γενικές εκφράσεις. Παράλληλα, η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά έκανε λόγο για δήλωση στοχοποίησης του σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος των Ενωσης Ειδικών Φρουρών, Βασίλης Ντούμας, επισήμανε πως «δεν θα επιτρέψουμε να νομιμοποιηθεί η φρασεολογία του περιθωρίου από τους θεσμούς. Οφείλουν οι αρμόδιοι να βάλουν στη θέση της την κυρία βουλευτή και όποιον άλλον προβαίνει σε έκνομες ενέργειας», ενώ ο γενικός γραμματέας του σωματείου ειδικών φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, κάλεσε «την κυρία βουλευτή να κοιτάξει στα μάτια τους συγγενείς νεκρών συναδέλφων μας και να πει το ίδιο “μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι”». Ανακοινώσεις εξέδωσαν και οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας και Δυτικής Αττικής, χαρακτηρίζοντας «ντροπή» τις δηλώσεις της κ. Κασιμάτη.