Η ελληνική αντιπροσωπεία που αποτελούνταν από τους Γεραπετρίτη, Χρυσοχοΐδη και Κουμουτσάκο παρουσίασαν τόσο στους Ευρωπαίους ομολόγους τους, όσο και στους δημοσιογράφους ντοκουμέντα των τουρκικών κινήσεων στα σύνορα που αποδεικνύουν την επίθεση του Ερντογάν και καταρρίπτουν όλα τασ fake news της Τουρκίας.

Την ώρα που μηνύματα απτής αλληλεγγύης καταφθάνουν τόσο από τα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών, με την υιοθέτηση δέσμης συγκεκριμένων μέτρων για τη στήριξη της Ελλάδας και την προστασία των ελληνικών συνόρων, όσο και από πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που αναγνωρίζουν την ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης του προβλήματος, η χώρα μας συνεχίζει να υψώνει φράγμα στην ασύμμετρη απειλή, υπερασπιζόμενη με επιτυχία τα ελληνικά και ταυτόχρονα ευρωπαϊκά σύνορα.

Μέσα σε 4,5 ημέρες που διαρκεί η οργανωμένη και συντονισμένη επιχείρηση που, όπως καταγγέλλει η Αθήνα παρουσιάζοντας και σχετικά ντοκουμέντα, ενθαρρύνεται και κατευθύνεται από την κυβέρνηση και τις Αρχές της Τουρκίας, έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 32.423 περιπτώσεις, ενώ έχουν γίνει 231 συλλήψεις.
Με δεδομένο, ωστόσο, ότι έχει να αντιμετωπίσει ένα κράτος που μετατρέπεται «όχι μόνο σε διακινητή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και σε διακινητή ψευδών ειδήσεων», η κυβέρνηση επιδίδεται και σε διαρκή προσπάθεια αντιμετώπισης του κύματος fake news που διακινούνται από τη γειτονική χώρα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Συλλούρη, ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορούμε να εξηγούμε το δίκαιο των θέσεών μας και να αντιμετωπίζουμε ένα καινούργιο φαινόμενο, που είναι τα χειραγωγημένα fake news από κράτη τα οποία επιδιώκουν συνειδητά να διαστρεβλώνουν την αλήθεια».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατήγγειλε ότι τα fake news δεν έχουν τελειωμό, διαψεύδοντας κατηγορηματικά και τη χθεσινή ψευδή είδηση περί «τραυματιών». «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιστατικό με πυρά από ελληνικές αρχές», τόνισε.

Η τακτική της τουρκικής πλευράς να κατασκευάζει και διοχετεύει ψευδείς ειδήσεις σε βάρος της χώρας μας αυξάνει τα επίπεδα εγρήγορσης και είναι διαρκής η προσπάθεια ενημέρωσης επίσημων και ανεπίσημων συνομιλητών, αλλά και των μέσων ενημέρωσης στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι αναρτήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου στα αγγλικά με τις οποίες διαψεύδονται άμεσα οι ψευδείς ισχυρισμοί, ενώ σειρά επικοινωνιών με ομολόγους τους έχουν όλες αυτές τις ημέρες τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γ. Κουμουτσάκος. Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, οι τρεις συμμετέχοντες Ελληνες υπουργοί ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους με προβολή και βίντεο που δείχνει την ιστορική εξέλιξη των τελευταίων ημερών.

Στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι ο χαρακτήρας της «οργανωμένης και συντονισμένης επιχείρησης» πιστοποιείται από δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και άλλων αξιωματούχων της γειτονικής χώρας ότι άνοιξαν τα σύνορα, από τη συγκέντρωση μεταναστών στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, της Αδριανούπολης και αλλού και τη δωρεάν οργανωμένη μεταφορά τους στα σύνορα, με τη συνοδεία της τουρκικής στρατοφυλακής, από τις μαρτυρίες μεταναστών -όπως καταγράφονται από διεθνή δίκτυα- ότι έλαβαν οδηγίες να κατευθυνθούν στα σύνορα από τουρκικές αρχές, από μηνύματα που έλαβαν στα κινητά τους οι μετανάστες για δήθεν ανοιχτά σύνορα, από τη δημοσιοποίηση, από την τουρκική κρατική τηλεόραση, χάρτη με διαδρομές προς τον Εβρο και τα παράλια απέναντι από τα ελληνικά νησιά και από τη χρήση από τους μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια, δακρυγόνων που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός.

«Ελπίζουμε, με τη συνεχή αυτή προσπάθεια, να μπει ένα φρένο και σε αυτή τη συμπεριφορά της γειτονικής χώρας όσον αφορά τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, που στην ουσία εκμεταλλεύεται την απελπισία ανθρώπων και τους συσσωρεύει στα σύνορα, ενώ είναι βέβαιον -όπως έχουμε διαμηνύσει- ότι δεν θα περάσουν στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

«Νομίζω ότι μπορούν πλέον να αντιληφθούν όλοι -και οι Ευρωπαίοι και τα διεθνή Μέσα- πόσα άλλα ψέματα έχουν ειπωθεί αυτές τις ημέρες. Ακούγατε τις προηγούμενες ημέρες για μετακινήσεις 100.000 ανθρώπων που δήθεν πέρασαν τα σύνορα. Ολοι, φαντάζομαι, έχουν καταλάβει τώρα ότι τέτοια πράγματα δεν ισχύουν», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών έστειλαν από τον Εβρο ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και έδωσαν σαφή στήριξη στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και αναμένουν την υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί τόσο για την οικονομική στήριξη όσο και για την ενισχυμένη παρουσία της Frontex, με πρώτο βήμα την απόφαση του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών και εν όψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Αδιαμφισβήτητη στήριξη για τα μέτρα και τις αποφασιστικές προσπάθειες για την προστασία των συνόρων της Ελλάδας και ταυτόχρονα εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. εξέφρασε χθες η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν σε επιστολή που απηύθυνε προς τον κ. Μητσοτάκη. Σε αυτήν έκανε λόγο για απαράδεκτη πίεση που δέχεται η Ελλάδα, και κατ’ επέκταση η Ευρωπαϊκή Ενωση, στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ δήλωσε και την ετοιμότητα της Δανίας να στηρίξει την Ελλάδα τόσο μέσω της Frontex, καθώς και με άλλα μέσα.

Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης από την Ε.Ε. η χώρα μας ζητάει και διπλωματική στήριξη, ώστε να μπορεί να επιστρέφει πιο γρήγορα σε τρίτες χώρες ανθρώπους που δεν θα καταγράφονται και θα πρέπει να επιστραφούν.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της χώρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε χθες πως δεν εξετάζεται η σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, όπως προτείνουν κόμματα της αντιπολίτευσης, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο, μετά την ενημέρωση που παρείχε χθες ο κ. Δένδιας στους τομεάρχες Εξωτερικών των πολιτικών κομμάτων, να ενημερώσει και ο πρωθυπουργός τους πολιτικούς αρχηγούς, εάν κριθεί σκόπιμο.

Γνωστοποίησε επίσης ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς «έχουμε περάσει, από τη φάση των διακηρύξεων, στη φάση των έργων και περιμένουμε να δούμε την υλοποίηση αυτών που εξαγγέλθηκαν».
Στο πλαίσιο αυτό αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία οι επισκέψεις του κ. Μητσοτάκη την προσεχή Δευτέρα στο Βερολίνο, όπου μαζί με την Ανγκελα Μέρκελ θα μιλήσουν σε οικονομικό φόρουμ, ενώ την επόμενη ημέρα θα μεταβεί στη Βιέννη, όπου θα συναντηθεί με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.