Για την πορεία του εμβολιασμού και τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας  αλλά και για άλλα θέματα της επικαιρότητας   μίλησε στην  ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέτρσος, απαντώντας σε ερωτήματα για την ακρίβεια, για τις αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας, αλλά και για την διαγραφή του βουλευτή Κ.Μπόγδανου,  καθώς και για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

Αυτή τη στιγμή το 71 % των ενηλίκων έχουν εμβολιστεί δηλαδή 6,5 εκατ. πολίτες έχουν επιλέξει να κάνουν το εμβόλιο  συνεπώς ο στόχος για το ενιάμηνο του 2021 έχει επιτευχθεί. Στο γενικό πληθυσμό που  το ποσοστό βρίσκεται στο 60%  περιλαμβάνονται 1,2 εκατ. παιδία έως 12 ετών  που δεν μπορούν να εμβολιστούν και άλλο ένα εκατομμύριο  ανήλικοι από 12-17 ετών και συμπεριλαμβάνονται οι διστακτικοί και όσοι δεν θέλουν να εμβολιστούν.

Σε σύγκριση με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης η Ελλάδα τα έχει πάει πάρα πολύ καλά και όχι τόσο καλά συγκρινόμενη  με χώρες της Δυτικής Ευρώπης.  Πρέπει να εστιάσουμε  στους πολίτες  που έχουν ακόμη δισταγμούς να τους πείσουμε να πάρουν τη σωστή απόφαση .

Αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν στη Β. Ελλάδα και στην επικράτεια  αυτή την περίοδο αναγνώρισε ότι υπάρχει μια επιβάρυνση στο σύστημα Υγείας αλλά με τη διαφορά από τον περασμένο Μάρτιο ότι  αυτή τη στιγμή το σύστημα υγείας λειτουργεί κανονικά μαζί και με τα εκτός COVID περιστατικά. Παρόλο το ότι έχουμε μια επιθετική μετάλλαξη την”Δ”, η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας είναι μικρότερη κατά 2/3. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη τα νούμερα των νοσηλίων  είναι πολύ λιγότερα και από τον περασμένο Οκτώβριο και από τον περασμένο Μάρτιο. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς, νοσούν βαριά οι ανεμβολίαστοι.

Η πολιτεία έχει κάνει το χρέος της  παρέχει όλη την υποστήριξη που χρειάζονται οι πολίτες για να εμβολιαστούν. Χρειάζεται και η συμβολή σε αυτή την προσπάθεια  των τοπικών φορέων, είπε ο υπουργός. Ωστόσο, συμπλήρωσε, συνεχώς παλεύουμε για την αύξηση των εμβολιασμένων  δεν πετάμε «λευκή πετσέτα» όπως λέγεται και παρέχουμε περεταίρω διευκολύνσεις  όπως αυτές που θα ανακοινωθούν σήμερα.

Σε σύγκριση με την Πορτογαλία  απέδωσε στην διαφορετική  νοοτροπία το ποσοστό των εμβολιασμένων που έφτασε εκεί  στο 83%  και  τόνισε ότι στη διαχείριση της πανδημίας εκεί υπήρξε μια πολιτική συμφωνία  και άφησαν έξω την  πολιτική αντιπαράθεση  κάτι που δυστυχώς δεν έγινε στη χώρα μας. Έχουμε δει ανεύθυνες συμπεριφορές από κόμματα της αντιπολίτευσης για να χαϊδέψουν αντιεμβολιστικά επιχειρήματα είπε ο κ.Σκέρτσος

Στο θέμα της ακρίβειας  έχουν γίνει πολύ σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις  ως τώρα τα τελευταία 2 χρόνια έχουν γίνει μειώσεις από φόρους. Αυτή τη στιγμή  το μέσο εισόδημα  χάρη στις φορολογικές μειώσεις έχει αυξηθεί  κατά 7% με βάση τις μετρήσεις του υπουργείου Οικονομικών. Υπάρχει προστασία η οποία μάλιστα φαίνεται και στις αποταμιεύσεις είπε ο κ.Σκέρτσος οι οποίες αυξήθηκαν κατά 36 δις ευρώ στις Τράπεζες.

Υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της  ενεργειακής ακρίβειας υπογράμμισε ο υπουργός. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί, είμαστε εδώ για να στηρίξου όλους, τόνισε,  και στα τιμολόγια της ενέργειας ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει γενναία στήριξη. Το ταμείο ενεργειακής μετάβασης θα στηρίξει τους λογαριασμούς και ότι χρειαστεί θα γίνει επιπλέον, διαβεβαίωσε. Παρακολουθούμε πολύ στενά  την πορεία των διεθνών τιμών και του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και θα προσαρμόσουμε την πολιτική μας. Τόνισε ακόμη ότι όσοι δικαιούνται το επίδομα αλληλεγγύης θα το λάβουν όλοι διπλάσιο στο τέλος του έτους.

Αναφερόμενος στη διαγραφή από την Κ.Ο της ΝΔ του Βουλευτή Κ. Μπόγδανου  είπε ότι  το 2019 η πλειοψηφία καταδίκασε όσους υιοθετούν ένα λόγο εμφυλιοπολεμικό και εχθροπλεμικό . Δεν έχει θέση στην σημερινή συγκυρία οποιαδήποτε συζήτηση αναμοχλεύει τέτοια μίση και πάθη  που αφορούν το παρελθόν και όχι βεβαίως το μέλλον της χώρας. Υπογράμμισε μάλιστα ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είμαστε εμείς πιο σημαντικοί από αυτό το οποίο υπηρετούμε.

Τελος σε ότι αφορά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία τόνισε ότι καλύπτει όλα τα εδάφη, θαλάσσια και χερσαία και χαρακτήρισε μυωπική τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.