Αποχώρησε πριν από λίγο από την επιτροπή προανακριτικής εξέτασης ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με τους συνηγόρους του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και οι συνήγοροί του κατήγγειλαν ότι παραβιάστηκαν βασικά δικαιώματα του κ. Παπαγγελόπουλου, δεδομένου ότι η επιτροπή δεν αποδέχθηκε μια σειρά από αιτήματα που είχε υποβάλλει το προηγούμενο διάστημα, ανάμεσα στα οποία και η κατ’ αντιπαράθεση εξέταση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπαγγελόπουλος ολοκληρώνει εδώ την εξέτασή του και το πιθανότερο είναι η προανακριτική επιτροπή να μην προχωρήσει στην εξέταση άλλων μαρτύρων, αλλά να ζητήσει προθεσμία για τη σύναξη του πορίσματος που θα υποβληθεί στην Ολομέλεια.

ΝΔ: Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να θυσιάσει τον «Ρασπούτιν»

Στην αποχώρηση Παπαγγελοπούλου αντέδρασε η ΝΔ μέσω κύκλων η οποία συνδέει την αποχώρηση με τις αποκαλύψεις γύρω από την συνομιλία Παπά-Μιωνή λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να θυσιάσει τον «Ρασπούτιν».

«Ο κ. Παπαγγελόπουλος πήρε την μεγαλύτερη προθεσμία που έχει δοθεί ποτέ σε υπουργό ελεγχόμενο, λάμβανε έγγραφα από την αρχή, εξετάστηκε σειρά μαρτύρων που επιθυμούσε, κατέθεσε αδιάκοπα ακόμη και όταν κουτσομπόλευε για δυο εβδομάδες και μόλις ήλθε η ώρα των ερωτήσεων το “κεντρικό μαγαζί” υπό το φως των παραδικαστικών αποκαλύψεων επέβαλε στο “παραμάγαζο” την αποχώρηση. Ο κύριος Τσίπρας διαλέγει τη θυσία Ρασπούτιν για να σώσει τον εαυτό του χωρίς να έχει ψελίσει τίποτα επί τέσσερις ημέρες για τον στενό του φίλο και συνεργάτη Νίκο Παππά.

Ακομα και μέχρι χθες ο κύριος Παπαγγελόπουλος συναινούσε στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατάθεσης του (για Πέμπτη μεσημέρι) και για την διαδικασία ερωτήσεων από την προανακριτική επιτροπη. Προφανως υπό τον φόβο του για νέες εις βάρος του αποκαλύψεις και μετά από τα αδιέξοδα του αποφάσισε να αθετήσει την υπόσχεση που έδωσε».

Για κατασκοπεία κατηγορεί τον Μιωνή

Για κατασκοπεία κατηγόρησε τον Σάμπυ Μιωνή, στη σημερινή του κατάθεση στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

«Η δημοσιοποίηση των πληροφοριών που αφορούν σε Έλληνα και ξένο αξιωματούχο συνιστά περίπτωση κατασκοπείας για τον κ. Μιωνή. Διαπράχθηκε κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδος και κάποιοι εδώ μέσα συνήργησαν. Λέει ο κ. Μιωνής ότι μας έχει φλομώσει η Μοσάντ στις πληροφορίες. Και βεβαίως μπορεί. Κοινοποιείται όμως αυτό; Αυτά τα διαβάζουν ξέρετε κι άλλες χώρες, εχθρικές με το Ισραήλ. Για να ξέρουμε ποιοι είναι εγκληματίες σε αυτή τη χώρα και ποιοι είναι οι πατριώτες», είπε ο Δ. Παπαγγελόπουλος.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος συνέχισε και με προσωπικές αναφορές, λέγοντας στους βουλευτές ότι «στον τάφο μου να γραφτεί “Ο άνθρωπος που δεν υπέκυψε”».

Σε αντιφάσεις έπεσε χθες ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επιχειρώντας να κατασκευάσει αφήγημα για δήθεν εμπλοκή και παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τον Σταύρο Παπασταύρο.

Υπό την πίεση των ερωτήσεων, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της Προανακριτικής Επιτροπής απέσυρε όσα άφηνε ο ίδιος να εννοηθούν, ενώ, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι δεν έχει στήριξη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και κορυφαία στελέχη, είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως ακόμα και σήμερα τόσο ο Ν. Παππάς όσο και ο Α. Τσίπρας τηλεφωνούν στον ίδιο και στη σύζυγό του για να τον στηρίξουν.

Τα ήξεις-αφήξεις του κ. Παπαγγελόπουλου άρχισαν όταν θέλησε να βάλει στο κάδρο τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στην κατάθεσή του ισχυρίστηκε ότι ο κ. Σαμαράς είχε συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τους κ.κ. ΦιλιππάκηΤάρκαΜιωνήΠαπασταύρου, κάτι που, όπως του επισήμαναν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, δεν προκύπτει από πουθενά. Τότε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ανακάλεσε λόγω… ασθενούς μνήμης.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι συναντήθηκε στο σπίτι του Αντώνη Σαμαρά και εκεί ο πρώην πρωθυπουργός, χωρίς να τον πιέσει, όπως ο ίδιος είπε, του ζήτησε να βοηθήσει τον Σ. Παπασταύρου μέσω της Ελένης Τουλουπάκη. Ωστόσο, ο πρώην υπουργός δεν θυμόταν ακριβώς πότε έγινε η συνάντηση, με τα μέλη της Επιτροπής να του θυμίζουν πως την υπόθεση ανέλαβε η Ε. Τουλουπάκη το 2017. Τότε ο Δ. Παπαγγελόπουλος ισχυρίστηκε ότι την εποχή εκείνη η τελευταία ήταν βοηθός του εισαγγελέα Π. Αθανασίου και εν συνεχεία άρχισε να πέφτει -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- σε αντιφάσεις.

Ζήτησε διακοπή

Οι βουλευτές της Ν.Δ., κατά πληροφορίες, του υπενθύμισαν πως η Ε. Τουλουπάκη ανέλαβε βοηθός του κ. Αθανασίου το 2016, ενώ η υπόθεση είχε αποσταλεί από τον κ. Αθανασίου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών από τον Σεπτέμβριο του 2015. «Δεν θυμάμαι», ήταν η αντίδραση του ο Δ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος αμέσως μετά ζήτησε τη διακοπή της συνεδρίασης.

Νωρίτερα, ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι ποτέ δεν στοχοποίησε τη Μαρέβα Γκραμπόφκσι. «Ακούστηκε πουθενά ότι εγώ στοχοποίησα την κ. Γκραμπόφσκι;», αναρωτήθηκε, προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή Ν.Δ. Κώστα Καραγκούνη, ο οποίος σχολίασε: «Ετσι όπως το λέτε, εννοείτε ότι εσείς δεν στοχοποιήσατε την κ. Γκραμπόφσκι αλλά το έκανε ο Παππάς».

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαγγελόπουλος ισχυρίστηκε ότι δεν αδειάζει τον ΣΥΡΙΖΑ, εμμένοντας πάντως στη θέση του πως δεν έβαλε στο στόχαστρό του την κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, όταν πιέστηκε από τους κ.κ. Καραγκούνη και Μαρκόπουλο, έριξε πάλι το μπαλάκι προς στον πρώην υπουργό Επικρατείας: Nα καλέσετε τον κύριο Παππά το Σαββατοκύριακο στην Επιτροπή και να του πείτε.