Το Μέγαρο Μαξίμου αποκτά χαρακτήρα «στρατηγείου» για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο νέος πρωθυπουργός θέλει να έχει πλήρη εικόνα της δράσης των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και για το σκοπό αυτό αναβαθμίζει το ρόλο του επιτελικού του γραφείου για την καθημερινή εποπτεία της κυβέρνησης.

Στο Μαξίμου ήδη εγκαταστάθηκαν τα μέλη του στενού πυρήνα των συνεργατών του, που θα συμμετέχουν στον «πρωινό καφέ», στον οποίο θα καλούνται καθημερινώς και υπουργοί, ανάλογα με τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Επιπλέον, θα χρησιμοποιηθεί ως «στρατηγείο» και το κτίριο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας.

Ο Στέλιος Πέτσας, που ως υφυπουργός Επικρατείας αναλαμβάνει χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, μέχρι τις εκλογές διατηρούσε τη θέση του διευθυντή του προέδρου της Ν.Δ. Θεωρείται μία από τις «αποκαλύψεις» του κ. Μητσοτάκη, καθώς στο πρόσωπο του οικονομολόγου βρήκε έναν άνθρωπο που γνωρίζει άριστα οικονομικά, έχοντας εργαστεί με επιτυχία τόσο στο Δημόσιο (στο Γενικό Λογιστήριο ως διευθυντής του Χρήστου Σταϊκούρα) όσο και σε διεθνείς οργανισμούς (ΟΟΣΑ).

Ο κ. Πέτσας διακρίνεται για την αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία του, στοιχεία κρίσιμα για κάθε κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά και για τις διαπραγματευτικές ικανότητες, όπως φάνηκε στο παρελθόν με τους εκπροσώπους των θεσμών. Οποτε μπορούσε, καθώς τώρα μάλλον τα δεδομένα αλλάζουν, «ξέκλεβε» λίγο χρόνο για να επισκεφθεί με τη σύζυγό του Βασιλική Τσόγκα την αγαπημένη τους Φθιώτιδα.

Υπουργός Επικρατείας τοποθετείται ο Γιώργος Γεραπετρίτης, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και βουλευτής Επικρατείας πλέον της Ν.Δ. Ο Καρπάθιος νομικός είχε τοποθετηθεί παλαιότερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε θέση συμβούλου για τη σύνταξη του προγράμματος του κόμματος και από τα χέρια του θα περνούν όλα τα νομοσχέδια προκειμένου να έχουν πλήρη νομοτεχνική κάλυψη. Παντρεμένος με τη δικηγόρο Αλεξάνδρα Γουρζή, έχει διακριθεί για τη νομική του κατάρτιση και την επιστημονική του επάρκεια.

Αθόρυβος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά βασικός συντελεστής της πολιτικής στρατηγικής, είναι ο Αθανάσιος Νέζης, ο οποίος ήδη έχει αναλάβει δράση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντίστοιχα, ο Γιώργος Μυλωνάκης είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, που βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του κυβερνητικού στρατηγείου, διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο 39χρονος δικηγόρος Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς είναι γιος της Κατερίνας Μητσοτάκη και του δικηγόρου Σπύρου Δημητριάδη. Ο νέος διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου τα τελευταία χρόνια υπήρξε «σκιά» του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ χειρίστηκε με επιτυχία όλες τις δύσκολες κομματικές αποστολές.

Σε θέση υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ τοποθετήθηκε ένα στέλεχος της αγοράς, ο Ακης Σκέρτσος, ο οποίος ήταν γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Στο παρελθόν βρισκόταν στο επιτελείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ συνεργάστηκε τόσο με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό (και νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης) Παναγιώτη Πικραμμένο όσο και με τον Γιάννη Στουρνάρα, όταν κατείχε τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Θεωρείται μεθοδικός και οργανωτικός, τώρα θα δοκιμαστεί στο πεδίο της «μάχιμης» πολιτικής αναλαμβάνοντας χρέη «προσωπάρχη» στο Μαξίμου.

Διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού (εάν δεν τοποθετηθεί πρόεδρος της ΕΡΤ) αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Ζούλας, ο οποίος προέρχεται από δημοσιογραφική οικογένεια. Στο παρελθόν έχει εργαστεί στον ΑΝΤ1, στην ΕΡΤ και στην «Καθημερινή», ενώ φημίζεται για την αγάπη του για τη μουσική, από τα μαθητικά του χρόνια ως μπασίστας στη ροκ μπάντα «Αχτύπητα Φιλέτα».

Στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Ζούλα θα παραμείνει ο Αργύρης Παπαστάθης, ως αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου Τύπου. Αριστος οικονομικός συντάκτης με θητεία σε εφημερίδες («Βήμα») και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο Αργύρης Παπαστάθης θα παρακολουθεί το διεθνή Τύπο.

Η Κύρα Κάπη, που τα τελευταία 3,5 χρόνια γύρισε όλη την Ελλάδα 2-3 φορές συνοδεύοντας στις περιοδείες τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις του Μαξίμου, φροντίζοντας την προβολή της κυβέρνησης και την εθιμοτυπία.