Η απειλή της παραλλαγής «Ομικρον» ρίχνει βαριά σκιά στα Χριστούγεννα και στο εορταστικό κλίμα των ημερών σε όλη την Ευρώπη. Μέρα με τη μέρα αυξάνεται η πιθανότητα για τους Ευρωπαίους πολίτες να ζήσουν τα δεύτερα «πανδημικά» Χριστούγεννα, καθώς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα επανέρχονται σε πολλές χώρες.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν ανακοίνωσε απόψε ότι ματαιώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις που επρόκειτο να γίνουν στη βρετανική πρωτεύουσα την Πρωτοχρονιά, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον στη Βρετανία.

«Με τις μολύνσεις της Covid-19 σε επίπεδα ρεκόρ στην πόλη μας και στο Ηνωμένο Βασίλειο, είμαι αποφασισμένος (…) να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να ανακόψω την εξάπλωση της νέας παραλλαγής και να φροντίσω να μην επιβαρυνθούν οι υπηρεσίες» υγείας, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο δήμαρχος.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν θα οργανώσουμε την εκδήλωση με συμμετοχή 6.500 ανθρώπων στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς», εξήγησε. «Είναι πολύ απογοητευτικό για πολλούς Λονδρέζους, αλλά πρέπει να πάρουμε τα σωστά μέτρα για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού», επέμεινε.

Αντί για την εκδήλωση, θα μεταδοθεί από το BBC μια «εντυπωσιακή εκπομπή» στην οποία θα γίνεται αναφορά στα σημαντικότερα γεγονότα του 2021.

Κάθε δύο μέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα της «Ομικρον» στην περιοχή της Αγγλίας (κυρίως Λονδίνο), αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Στη Βρετανία, συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα η άνοδος στους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων (91.743 κρούσματα καταγράφηκαν χθες και 44 θάνατοι, εκ των οποίων οι 12 από την παραλλαγή «Ομικρον»).

Η Ολλανδία επέβαλε καθολικό λοκντάουν για να φρενάρει τη γρήγορη εξάπλωση της παραλλαγής «Ομικρον» του κορονοϊού και το παράδειγμα της κυβέρνησης Ρούτε εξετάζουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βλέπουν τις μολύνσεις να αυξάνονται αλματωδώς. Οι αποφάσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, που ανακοίνωσε το Σάββατο το βράδυ το νέο λοκντάουν με ισχύ από την Κυριακή το πρωί, για όλη την εορταστική περίοδο, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από τους εμπόρους και τα καταστήματα εστίασης, καθώς και τα κομμωτήρια, γυμναστήρια κ.λπ. «Ολοι τώρα, πηγαίνουν στο Βέλγιο και στη Γερμανία για ψώνια», διαμαρτύρονται οι καταστηματάρχες, ενώ απασχολούμενοι στο εμπόριο ζητούν να τους δοθούν αποζημιώσεις για την οικονομική ζημία.

Στη Γερμανία, η λήψη έκτακτων περιοριστικών μέτρων δεν έχει αποκλειστεί, καθώς το αρμόδιο συμβούλιο εμπειρογνωμόνων ανέφερε ότι πρέπει να περιοριστούν οι κοινωνικές επαφές, γιατί οι εμβολιασμοί δεν επαρκούν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η Γερμανία έχει επιβάλει καραντίνα δύο εβδομάδων στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία και αρνητικό τεστ για την είσοδό τους στη χώρα. Μέτρα εξετάζει και η Ιταλία, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα με τη νέα παραλλαγή είναι πολύ λίγα στη χώρα, ενώ η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 8 το βράδυ και ότι θα μειωθούν οι θαμώνες σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Το Ισραήλ απαγόρευσε τα ταξίδια στις ΗΠΑ υπό το φόβο της εξάπλωσης των κρουσμάτων με την παραλλαγή «Ομικρον». Οι ΗΠΑ προστέθηκαν στον κατάλογο με τις περίπου 50 «απαγορευμένες» χώρες στις οποίες δεν μπορούν να ταξιδέψουν οι Ισραηλινοί, λόγω της διάδοσης της νέας μετάλλαξης. Το Ισραήλ έχει καταγράψει 134 επιβεβαιωμένα και 307 ύποπτα κρούσματα του στελέχους «Ομικρον».

Στις ΗΠΑ, ο αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού έχει αυξηθεί κατά 50% τις τελευταίες ημέρες. Ο Αμερικανός επιδημιολόγος Αντονι Φάουτσι κάλεσε τους Αμερικανούς να κάνουν ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου, γιατί, όπως είπε, «η “Ομικρον” σαρώνει όλο τον κόσμο». Και δεν έχει άδικο, γιατί το νέο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 89 χώρες. Ο δρ Φάουτσι προειδοποίησε τους Αμερικανούς να περιορίσουν τις μετακινήσεις και τα ταξίδια την περίοδο των Χριστουγέννων, για να μην ενισχυθεί η εξάπλωση του στελέχους «Ομικρον».