Στη Χιλή ξεπεράστηκε χθες Τετάρτη το ορόσημο του 80% του πληθυσμού – στόχου της εθνικής της εκστρατείας ανοσοποίησης που έχει πλέον εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Ο πλήρης εμβολιασμός «ξεπέρασε ήδη το 80% του πληθυσμού» – στόχου, ανέφερε ο κ. Πινιέρα μέσω Twitter.

Ως χθες είχαν ανοσοποιηθεί πλήρως 12.167.623 άνθρωποι, πάνω από το 80% των 15,2 εκατ. κατοίκων (επί συνόλου πληθυσμού 19 εκατ.) που η κυβέρνηση είχε θέσει στόχο να εμβολιαστούν για να επιτευχθεί η λεγόμενη συλλογική ανοσία.

Η εκστρατεία επιταχύνθηκε αφότου άρχισε να χρησιμοποιείται το «πάσο» που δίνει στους πλήρως εμβολιασμένους πολύ ευρύτερες ελευθερίες σε ό,τι αφορά της μετακινήσεις.

Οι αρχές σχεδιάζουν τη χορήγηση τρίτης, αναμνηστικής δόσης, όμως το χρονοδιάγραμμα δεν έχει οριστεί ακόμη.

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής εξάλλου ανακοίνωσε χθες ότι διαγνώστηκαν λιγότερα από 1.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού για τρίτη συνεχόμενη ημέρα: επιβεβαιώθηκαν 674 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να φθάνει τις 1.619.183, ενώ υπέκυψαν ακόμη 31 θάνατοι, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 35.671 νεκρούς.

Ο χιλιανός υπουργός Υγείας, ο Ενρίκε Πάρις, επισήμανε ότι ο δείκτης θετικότητας σε 12 περιφέρειες υποχώρησε στο 1,81%, ενώ και οι 16 περιφέρειες της χώρας καταγράφουν μείωση των κρουσμάτων κατά τις τελευταίες 14 ημέρες είτε στο 2% ή κάτω από το όριο αυτό.

Τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνεται μείωση των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων, χάρη στα περιοριστικά μέτρα και στην πρόοδο της εκστρατείας εμβολιασμού.

Εξάλλου, το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής ανακοίνωσε ότι έκλεισε συμφωνία με την κινεζική φαρμακοβιομηχανία Sinovac για να ανοίξουν δύο εργοστάσια που θα παράγουν ποσότητες του CoronaVac, του εμβολίου της για την COVID-19, προς εξαγωγή σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ο Ιγνάσιο Σάντσες, πρύτανης του πανεπιστημίου, σημείωσε ότι η Sinovac θα εγκατασταθεί στη Χιλή, θα τη μετατρέψει «σε νευραλγικό κέντρο, στο κυριότερο κέντρο παραγωγής εμβολίων στη Λατινική Αμερική».

Η επένδυση 60 εκατ. δολαρίων θα δημιουργήσει τη δυνατότητα παραγωγής περίπου 50 εκατ. δόσεων εμβολίων σε ετήσια βάση και η εξαγωγή των πρώτων ποσοτήτων αναμένεται πως θα αρχίσει το πρώτο τρίμηνο το 2022, σύμφωνα με τον χιλιανό υπουργό Οικονομίας, τον Λούκας Παλάσιος.