Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η εντυπωσιακή τελετή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Ολυμπιακό στάδιο του Πεκίνου, γνωστό και ως «Φωλιά του Πουλιού».

Έτσι, με το σβήσιμο της Ολυμπιακής φλόγας στο Πεκίνο, τα βλέμματα στρέφονται προς το Παρίσι, που θα φιλοξενήσει τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και το Μιλάνο, που έχει αναλάβει τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2026.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που λήγουν σήμερα χαρακτηρίστηκαν από τα κρούσματα κορονοϊού στις ομάδες, αλλά και από τον υφέρποντα φόβο του πολέμου στην Ουκρανία. Παράλληλα, τα βλέμματα τράβηξε και η 15χρονη Ρωσίδα Καμίλα Βαλίεβα, η οποία έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις στα δύο εκ των τριών αγωνισμάτων που συμμετείχε, όμως τις επιδόσεις τις επισκίασε το σκάνδαλο ντόπινγκ.

Κατά την τελετή λήξης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ, έδωσε συγχαρητήρια στους αθλητές και ευχαρίστησε τους διοργανωτές, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία των συνθηκών υπό τις οποίες έλαβαν χώρα οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

«Αν θέλουμε να υπερνικήσουμε επιτέλους αυτήν την πανδημία, θα πρέπει να είμαστε γρήγοροι, να στοχεύουμε ψηλότερα, να είμαστε δυνατότεροι, να σταθούμε όλοι μαζί. Σε αυτό το Ολυμπιακό κλίμα αλληλεγγύης, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να δώσει ίση πρόσβαση στα εμβόλια σε όλους τους ανθρώπους του κόσμου», είπε ο Τόμας Μπαχ. Σημείωσε επίσης, ότι οι Κινέζοι διοργανωτές έκαναν εξαιρετική δουλειά ως προς τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Στα αγωνιστικά των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, μεγάλοι νικητές ανακυρήχθηκαν οι Νορβηγοί, που κατάφεραν να μαζέψουν 37 μετάλλια (16 χρυσά, 8 ασημένια και 13 χάλκινα). Στη βαθμολογία ακολουθούν Γερμανία, Κίνα και ΗΠΑ. Η Ελλάδα έμεινε, δυστυχώς, εκτός μεταλλίων.

Αναλυτικά η βαθμολογία:

  1. Νορβηγία: 37 (16 χρυσά, 8 ασημένια, 13 χάλκινα)
  2. Γερμανία 27 (12 χρυσά, 10 ασημένια, 5 χάλκινα)
  3. Κίνα 15 (9 χρυσά, 4 ασημένια, 2 χάλκινα)
  4. ΗΠΑ 25 (8 χρυσά, 10 ασημένια, 7 χάλκινα)
  5. Σουηδία
  6. Ολλανδία
  7. Αυστρία
  8. Ελβετία
  9. Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ρωσία)
  10. Γαλλία
  11. Καναδάς
  12. Ιαπωνία
  13. Ιταλία
  14. Νότια Κορέα
  15. Σλοβενία
  16. Φινλανδία
  17. Νέα Ζηλανδία
  18. Αυστραλία
  19. Μεγάλη Βρετανία
  20. Ουγγαρία
  21. Βέλγιο
  22. Τσεχία
  23. Σλοβακία
  24. Λευκορωσία
  25. Ισπανία
  26. Ουκρανία
  27. Εσθονία
  28. Λετονία
  29. Πολωνία

Μερικές φωτογραφίες του Reuters από την τελετή λήξης στο Πεκίνο: