«Η νέα ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας σε συνδυασμό με την ψηφιακή κάρτα εργασίας θα βάλουν τάξη και θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της “μαύρης” και κυρίως υποδηλωμένης εργασίας» τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας των προτεινομένων μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Επιθεώρησης Εργασίας.

«Με τη μετεξέλιξη της Επιθεώρησης Εργασίας σε ανεξάρτητη Αρχή, στο επιτυχημένο μοντέλο της ΑΑΔΕ», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «ενισχύουμε την προστασία των εργαζομένων» και από μια υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας υπό τις διαταγές του υπουργού και του γενικού γραμματέα – όπως ήταν επί δεκαετίες – μετατρέπεται σε μια Ανεξάρτητη Αρχή, με μεγαλύτερα εχέγγυα αξιοπιστίας στα μάτια των τρίτων, που θα επιτελεί πιο αποτελεσματικά το ελεγκτικό της έργο».

Τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης της Επιτροπής Εργασίας προέκυψαν από προκήρυξη Διαγωνισμού υπό τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, που επέλεξε τους δέκα επικρατέστερους υποψήφιους και στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας επέλεξε τους πέντε υποψήφιους. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η προκήρυξη του Διαγωνισμού για την επιλογή του διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας, με ανάλογη διαδικασία.

Ο διοικητής με απόφασή του θα εκδώσει τον Οργανισμό της Επιθεώρησης Εργασίας, που θα περιγράφει την διάρθρωση των υπηρεσιών της Αρχής, τις αρμοδιότητές τους και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας. Αμέσως μετά, ο υπουργός Εργασίας θα εκδώσει Διαπιστωτική Πράξη για την έναρξη λειτουργίας της Επιθεώρησης Εργασίας που θα είναι και ο καθολικός διάδοχος του ΣΕΠΕ που ως τότε λειτουργεί κανονικά.

Θετική γνωμοδότηση στους επιλεχθέντες κκ Μηνά Αναλυτή, Θεόδωρο Λύτρα, Αφροδίτη Μακρυγιάννη, Γεώργιο Πελεκανάκη και Μαρία Σικαλοπούλου, για τον διορισμό τους ως μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης της Επιθεώρησης Εργασίας, διατύπωσαν οι βουλευτές της ΝΔ.

Ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για την κοινωνική ασφάλιση Παναγιώτης Τσακλόγλου, ανέφερε πως τα πέντε αυτά μέλη προέκυψαν από την «ανοικτή» διαδικασία που προβλέπει ο νόμος και με αξιολογικές διαδικασίες. Η προτεινόμενη λίστα περιελάβανε 10 υποψήφιους που όλοι είχαν πάρα πολύ καλά τα βιογραφικά.

Διευκρινίζοντας πως η αρνητική ψήφος δεν αφορά τα πρόσωπα αλλά την πολιτική επιλογή της σύστασης της Αρχής, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Μέρα25. «Παρών» ψήφισε το ΚΙΝΑΛ.

Εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ, ο Χρήστος Κατσώτης για το ΚΚΕ, ο Αντώνης Μυλωνάκης για την Ελληνική Λύση και η Σοφία Σακοράφα για το ΜέΡΑ25.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ