Σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο νεοσύστατο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Με μια μακράς διάρκειας συγκινητική ομιλία ο απερχόμενος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, (νυν υφυπουργός Εθνικής Άμυνας) αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο που είχε να αντιμετωπίσει η Πολιτική Προστασία τις 784 μέρες της θητείας του καθώς και στις μάχες που δόθηκαν απέναντι σε φυσικές καταστροφές, απειλές και κινδύνους.

Δεν μπορούσα να λείπω από αυτή τη μάχη που μου εμπιστεύτηκε ο πρωθυπουργός και να συνεχίσω το μεγάλο έργο που επιτελέστηκε εδώ. Αναλαμβάνω ως υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με πλήρη συναίσθηση του καθήκοντος και της ευθύνης. Θα είμαι στην πρώτη γραμμή. Προσηλωμένος στην υλοποίηση του έργου που μου ανέθεσε ο πρωθυπουργός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης ενώ σχετικά με το νέο υπουργείο τόνισε ότι θα προσπαθήσουν να επεκταθούν στα θέματα πρόληψης και ετοιμότητας.

«Μέσα από αυτές τις νέες δυνατότητες και χτίζοντας πάνω στο ΑΙΓΙΣ και πάνω στη στρατηγική και το οργανόγραμμα που μας παρέδωσαν χθες το βράδυ, με τον κ. Τουρνά θα προσπαθήσουμε να επεκταθούμε πάρα πολύ στα θέματα της πρόληψης και της ετοιμότητας της προετοιμασίας. Το χρειαζόμαστε. Πρέπει να συνεχίσουμε το έργο της Πολιτικής Προστασίας το αμυντικό, αλλά πρέπει να ενισχύσουμε την πρόληψη και την ετοιμότητα. Θα προσπαθήσουμε μέσα από τα νέα εργαλεία να επιτύχουμε πάρα πολλά στην πρόληψη. Πρέπει να απαντήσουμε στις προκλήσεις με έργα, να συνεχίσουμε. Αυτό που χρειάζεται είναι να αντιληφθούμε ότι η Πολιτική Προστασία είναι μια αποστολή, αυτή η αποστολή πρέπει να συνεχίσει. Θα μείνουμε ως οικογένεια διατηρώντας το πάθος Χαρδαλιά και επεκτείνοντας τις αρμοδιότητες για να μιλήσουμε για την πρόληψη. Να συνεχίσουμε σε αυτή τη γραμμή και να κτίσουμε ακόμα καλύτερη την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα διότι με αυτή την αρχή που έγινε η Ελλάδα μπορεί να γίνει το πρότυπο σε όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Αναφερόμενος στον κ. Χαρδαλιά είπε: «Μας συγκίνησε όλους, είπε αλήθειες, σκληρές αλήθειες, αλήθειες που τις ζήσαμε άλλοι από μακριά και άλλοι από κοντά. Είχα πει στον πρωθυπουργό ότι θα ήμουν πολύ χαρούμενος να είχα έναν τέτοιο άνθρωπο στις Βρυξέλλες», ενώ καταλήγοντας τόνισε ότι η πρόκληση είναι μεγάλη και ότι η ευχή για καλή τύχη είναι μία ευχή που την χρειάζονται σε αυτό το πεδίο.

Ιδιαίτερα συγκινημένος και συναισθηματικά φορτισμένος ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και πρώην υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, επισήμανε ότι παρά την αποχώρησή του αφήνει πίσω του ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς του. «Αποχωρώντας αφήνω πίσω ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς μου, μιας καρδιάς που ποτέ δεν λύγισε, ποτέ δεν κιότεψε, ποτέ δεν τρόμαξε μπροστά σε φλόγες, πρωτόγνωρες κρίσεις, μοναδικούς κινδύνους, απειλές και ξενύχτια. Μπροστά σε όλα όσα αντιμετώπισε η χώρα μας αυτές τις 784 μέρες της θητείας μου, έχοντας κάνει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να δικαιώσω την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και όσων συνέβαλαν σε αυτό το ταξίδι, ευθύνης, καθήκοντος για τη χώρα και για τις επόμενες γενιές», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα έκανε μία αναδρομή στην αρχή της θητείας του στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τον Ιούλιο του 2019, που σηματοδότησε, όπως τόνισε, «την εκκίνηση μιας ξεχωριστής γιγαντιαίας επιχείρησης δημιουργίας, εγκατάστασης και οργάνωσης ενός μηχανισμού που θα ερχόταν να θεραπεύσει κρατικές αρρυθμίες και παθογένειες δεκαετιών που συνόδευαν το υποτυπώδες έως ανύπαρκτο μέχρι τότε σύστημα Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας που είχε ήδη κοστίσει εκατοντάδες νεκρούς σε πολλές και διαφορετικές φυσικές συγκυρίες και να το αντικαταστήσει με ένα άμεσο, ολιστικό, κάθετο σύστημα αντιμετώπισης κινδύνου με ένα σύγχρονο εθνικό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων που θα διαθέτει διαδικασίες μέσα, προσωπικό και στελέχη έμπειρα, ικανά και έτοιμα να αντιπαλέψουν κάθε επιχειρησιακή πρόκληση κάθε φυσικό κίνδυνο, κάθε δύσκολη συγκυρία».

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι συνάντησε 39 στελέχη της τότε Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, «κουρασμένα και απογοητευμένα από την αδιαφορία μιας Πολιτείας που επί δεκαετίες χρησιμοποιούσε τον όρο Πολιτική Προστασία περισσότερο ως επικοινωνιακό τσιτάτο παρά ως στοίχημα καθήκοντος, καταδικάζοντας μια νευραλγική υπηρεσία για τη λειτουργία ευθύνης του κράτους σε έναν κομπάρσο των εξελίξεων. Ένα εξιλαστήριο θύμα για καταστροφές και απώλειες ανθρώπινων ζωών που ποτέ δεν τους δόθηκε η πραγματική ευκαιρία να σώσουν ή έστω να προστατεύσουν. 39 μοναδικά παιδιά που όσο κουρασμένα, απογοητευμένα και θυμωμένα αν ήταν διέκρινε κανείς στο πρόσωπό τους, στο βλέμμα τους, στις συζητήσεις μας, το σθένος, τη διάθεσή τους, τη βούληση της ψυχής τους να αλλάξουν τα πάντα, να γίνουν πρωταγωνιστές να δουλέψουν σκληρά για να μετουσιωθεί η εμπειρία τους, η γνώση τους σε πραγματικό αφήγημα , σε πραγματικό σχέδιο».

Αναφερόμενος στο έργο που επιτελέστηκε «αυτές τις 112 εβδομάδες, τις 784 ημέρες», είπε ότι βασίστηκε σε ένα ολιστικό σχέδιο που πήρε σάρκα και οστά μέσα από συγκεκριμένο οδικό χάρτη, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, παρά την παγκόσμια πανδημία, παρά τις πρωτοφανείς πολλαπλές καθημερινές προκλήσεις. Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για ένα ξεχωριστό ταξίδι στη διάρκεια του οποίου αντιμετώπισαν όλοι μαζί «όλα όσα η χώρα δεν είχε αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες».

«Πάντα εκεί οι γυναίκες και οι άντρες της Πολιτικής Προστασίας, τα ξεχωριστά στελέχη της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού, του ΕΚΑΒ, των εθελοντών μας ήταν πάντα εκεί αγέρωχα, γενναία αφοσιωμένα στελέχη σε όλη τη χώρα που αψηφούσαν κάθε κίνδυνο, αγωνίζονταν νύχτα μέρα και ήταν πάντα εκεί για την ανθρώπινη περιουσία και τον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας.

Ήμασταν όλοι μαζί εκεί, κι όλοι μαζί αυτές τις 784 ημέρες», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Κάνοντας τον απολογισμό του ανέφερε ότι αντιμετώπισαν 23.360 πυρκαγιές 4.313 το 2019, 11.798 το 2020, 7.249 το 2021 έως τις 31 Αυγούστου, ενώ υπογράμμισε ότι στις 23.360 πυρκαγιές δεν υπήρξε καμία ανθρώπινη απώλεια «την ίδια ώρα που η κλιματική κρίση σε όλο τον κόσμο έδειχνε τα δόντια της». «Παλέψαμε απέναντι σε εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες. Αντιμετωπίσαμε ακραίες κακοκαιρίες σε όλη τη χώρα την ίδια στιγμή που όλη η Ευρώπη αντιμετώπιζε παρόμοια περιστατικά, ακραίες καιρικές καταστάσεις. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα που ήμασταν όλοι εκεί και που ήμασταν όλοι μαζί. Ήμασταν εκεί στις πολεμίστρες μας, δίπλα στους πολίτες και ήταν αυτά τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας που διέσωσαν 946 συμπολίτες μας στον Ιανό, 401 συμπολίτες μας στη Μήδεια, 116 στη Θάλεια και 5.961 συμπολίτες μας στο πρώτο 8ημερο φέτος του Αυγούστου πραγματοποιώντας 165 υποδειγματικές εκκενώσεις οικισμών σε 7 διαφορετικά πεδία αντιμετωπίζοντας 584 φωτιές σε 8 ημέρες. Ήμασταν όλα εκεί τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο έργο που συντέλεσε η Πολιτική Προστασία μαζί με τους υγειονομικούς στην πανδημία. Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε την ευγνωμοσύνη του σε όλα τα στελέχη της ΓΓΠΠ που όπως υπογράμμισε ήταν εκεί «δίπλα στον άνθρωπο δίνοντας και δένοντας χέρια, φράκτη ακλόνητο σε κάθε κίνδυνο, σε κάθε απειλή της ζωής και της ύπαρξής του. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς».