Χαρδαλιάς: Σε διάστημα 8 ημερών η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με 586 φωτιές, δήλωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ παρουσίασε μάλιστα αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν τα εναέρια μέσα.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως έχουμε 74 μέσα, εκ των οποίων τα 67 είναι πυρόσβεσης.

«Τα 6- 7 έχουν συντηρήσεις, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις, σε ακριτικά σημεία, τα είναι 20 περιφερειακά σε 12 βάσεις και παραμένουν εκεί για να μπορούν να προφυλάξουν ένα νέο μέτωπο σε αυτές τις περιοχές, από αυτά τα 40 που παραμένουν, δεν πετάνε και τα 40 μαζί, πετάνε σχεδόν τα μισά, τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να μπορούν να πετάξουν μετά», ανέφερε.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι ο κρατικός μηχανισμός κλήθηκε «να αντιμετωπίσει 586 φωτιές σε 8 ημέρες, από 1 έως 8 Αυγούστου».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Εύβοια, δήλωσε ότι είναι όλα τα μέτωπα σε ύφεση, ενώ πρόσθεσε ότι «κρατάμε όλες τις επίγειες δυνάμεις στην περίμετρο της φωτιάς, αλλά η εναέρια προσβολή είναι δύσκολη γιατί η ορατότητα είναι χαμηλή».

«Από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες τα τελευταία 40 χρόνια»

Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο η χώρα ήταν τελικά πρετοιμασμένη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «παραλάβαμε 51 εναέρια μέσα και τα κάναμε 74, γιατί βλέπαμε τι έρχεται».

«Ό,τι δεν έχει τόσες δεκαετίες έγινε σε δύο χρόνια», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο κρατικός μηχανισμός κλήθηκε να αντιμετωπίσει «από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες τα τελευταία 40 χρόνια. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι επιστήμονες. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια συγκυρία μοναδική στα χρόνια της πυροσβεστικής. 568 πυρκαγιές», σημείωσε.