Στον τελικό του «Copa Libertadores» προκρίθηκε η Ρίβερ Πλέιτ, μετά από συγκλονιστικό ημιτελικό στη Βραζιλία κόντρα στην Γκρέμιο. Η ομάδα του Μπουένος Αϊρες νίκησε με 2-1 μέσα στην έδρα της βραζιλιάνικης ομάδας, με τον διαιτητή να κάνει χρήση του VAR λίγο πριν το φινάλε και να καταλογίζει πέναλτι υπέρ των φιλοξενούμενων, σε ανατροπή του Νάτσο Σκόκο, που ευστόχησαν και προκρίθηκαν στο μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

Η ομάδα της Βραζιλίας, που είχε νικήσει στον πρώτο αγώνα στο «Μονουμεντάλ» του Μπουένος Αϊρες με 1-0, κατάφερε να προηγηθεί στο 36ο λεπτό του παιχνιδιού και φαινόταν το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση. Η διάσημη ομάδα της Αργεντινής, όμως, κατάφερε να ισοφαρίσει σε 1-1 με την κεφαλιά του Μπορέ στο 82ο λεπτό και έξι λεπτά αργότερα έγινε η φάση του ματς. Ο Σκόκο σούταρε και, έπειτα από τις αντιδράσεις του ίδιου και των συμπαικτών του, ο διαιτητής έκανε χρήση του VAR και φάνηκε πως ο Μπρεσάν βρήκε τη μπάλα με το χέρι.

Στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων τελικά ο Μαρτίνες ευστόχησε στο πέναλτι και χάρισε στην ομάδα του την πολυπόθητη πρόκριση στον τελικό, όπου είναι πιθανό η Ρίβερ να παίξει κόντρα στην «αιώνια αντίπαλο» της στην Αργεντινή, την Μπόκα Τζούνιορς, η οποία αντιμετωπίζει εκτός έδρας την Παλμέιρας, έχοντας το πλεονέκτημα της νίκης με 2-0 στον πρώτο ημιτελικό στο Μπουένος Αϊρες.

Να σημειωθεί πως ο Ουρουγουανός διαιτητής, Αντρέ Κούνια, πέρασε δύσκολο βράδυ στην έδρα της Γκρέμιο. Οι παίκτες της βραζιλιάνικης ομάδας άρχισαν να σπρώχνουν τον διαιτητή και εκείνος απέβαλε τον Μπρεσάν με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Χαρακτηριστικό τόσο της καθυστέρησης λόγω της χρήσης του VAR στη συγκεκριμένη φάση, όσο και των διαμαρτυριών μετά την υπόδειξη του πέναλτι ήταν το γεγονός ότι ο Κούνια αναγκάστηκε να κρατήσει επιπλέον 14 λεπτά στο ματς! Μάλιστα ο διαιτητής έγινε «στόχος» του πάγκου της Γκρέμιο και της κερκίδας και αναγκάστηκε να ζητήσει την παρέμβαση της αστυνομίας για να αποχωρήσει στα αποδυτήρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ