Αναστάτωση έχει προκληθεί σε ιατρικούς κύκλους, κυρίως ανάμεσα στους οδοντιάτρους, μετά την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση των μέτρων για τη διασπορά του κορονοϊού, η οποία προβλέπει ότι για επεμβατικές ιατρικές πράξεις που ενδέχεται να προκαλέσουν αερόλυμα σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας απαιτείται rapid test 48 ωρών ακόμη και εάν πρόκειται για εμβολιασμένους πολίτες.

Οι διευκρινίσεις, όμως, που έδωσε το υπουργείο Υγείας μετά τα ερωτήματα που τέθηκαν από τους οδοντιάτρους δείχνουν ουσιαστικά ότι δεν τροποποιείται η ΚΥΑ, γίνεται όμως ξεκάθαρο ότι από τα μέτρα προκύπτει ότι οι ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο.

Πιο αναλυτικά:

  • Οι ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό.
  • Κατ’ εξαίρεση και μόνο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών rapid tests εντός 48 ωρών πριν την εξέταση – πράξη ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία, προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση – πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση – πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα παραπάνω αποτελούν εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής των ειδικών για την Covid-19 και θεωρείται ότι θα προστατεύσουν ακόμη περισσότερο τον πληθυσμό. Ειδικά όσον αφορά στις οδοντιατρικές πράξεις που παράγουν αερόλυμα, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τροχό, εκτιμάται ότι το αερόλυμα είναι πολύ υψηλό και ακόμη και εάν ο εμβολιασμένος δεν νοσεί αλλά έχει ιικό φορτίο μπορεί να το εκπνεύσει και να το μεταδώσει – οι πιθανότητες, βέβαια, είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με έναν ανεμβολίαστο.

Τι είναι το αερόλυμα

Οι οδοντιάτροι υποστηρίζουν ότι τα 2/3 των οδοντιατρικών εργασιών περιέχουν αερόλυμα. Το αερόλυμα είναι το εξάρτημα που τοποθετείται στο στόμα ασθενών από τον οδοντίατρο και δημιουργεί αέρα εντός του στόματος.

«Ακόμα και ένα σφράγισμα, η πιο συνηθισμένη εργασία στο οδοντιατρείο χρειάζεται αερόλυμα. Σφραγίσματα, εξαγωγές και πολλές άλλες εργασίες απαιτούν αερόλυμα», λένε.

Διαμαρτύρονται οι οδοντίατροι

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τις νέες οδηγίες που συμπεριλαμβάνονται στην προσφάτως εκδοθείσα Κοινή Υπουργική Απόφαση και αφορούν μεταξύ άλλων και στην υποχρεωτική διενέργεια rapid test των ασθενών σε θεραπείες με αερόλυμα, εκφράζουν τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ).