Οι αστυνομικοί που το απόγευμα της 23ης Ιουλίου βρέθηκαν στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά δεν είχαν καμία επικοινωνία με την Πυροσβεστική για την πορεία και την εξέλιξη της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Σύμφωνα, μάλιστα, με νεότερα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή», οι αξιωματικοί που εκτελούσαν υπηρεσία εκφωνητών στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ τηλεφωνούσαν στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, για να ζητήσουν πληροφορίες, χωρίς ποτέ να πάρουν απάντηση!

Τα παραπάνω δεν προκύπτουν από προφορικές μαρτυρίες αστυνομικών της Άμεσης Δράσης, της ΔΙ.ΑΣ. ή της Τροχαίας που βρέθηκαν στο μέτωπο της φωτιάς, αλλά από επίσημα έγγραφα που πρόκειται να σταλούν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο, στο πλαίσιο δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.

«Η ενημέρωση της ΓΑΔΑ ήταν αποκλειστικά από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο», αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο.

Στην έλλειψη ενημέρωσης της ΕΛ.ΑΣ. από την Πυροσβεστική είχε αναφερθεί σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας Γιάννης Κατσιαμάκας. «Η Πυροσβεστική δεν μας έδωσε καμία ενημέρωση ούτε για την επικινδυνότητα ούτε για την κατεύθυνση της πυρκαγιάς. Μέχρι τις 18.10 το απόγευμα που η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος δεν είχαμε καμία ενημέρωση», είχε επισημάνει σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται με τον πλέον εμφατικό τρόπο από τις αναφορές των αξιωματικών που το βράδυ της 23ης Ιουλίου εκτελούσαν υπηρεσία στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ. Τα σχετικά έγγραφα τέθηκαν υπόψη της «Καθημερινής» και αποκαλύπτουν, μεταξύ άλλων, ότι η Πυροσβεστική δεν προέβη σε καμία επίσημη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. για την ένταση και την πορεία της πυρκαγιάς, ενώ οι εκφωνητές της ΓΑΔΑ δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν με το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής, καθώς ουδείς απαντούσε στους πέντε τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης.

Σε υπηρεσιακό έγγραφο, μάλιστα, επισημαίνεται ότι η μόνη επικοινωνία της ΓΑΔΑ με στέλεχος της Πυροσβεστικής ήταν όταν ένας πυροσβέστης τηλεφώνησε στο «100» προκειμένου να ενημερώσει για εγκλωβισμένα άτομα σε σπίτι στον Νέο Βουτζά. «Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από την Πυροσβεστική για τη φωτιά ούτε αίτημα για συνδρομή ή παροχή βοήθειας. Η ενημέρωση του κέντρου γινόταν μόνο από αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο».

Στη δεύτερη αναφορά, αντίστοιχα, ο υπογράφων αναφέρει ότι «τηλεφωνήσαμε στους πέντε τηλεφωνικούς αριθμούς που λειτουργούν στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής χωρίς ποτέ να λάβουμε απάντηση».

Αδυναμία επικοινωνίας

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν σε πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στο διάστημα που μεσολάβησε από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι μέχρι σήμερα, αναφορικά με δυσλειτουργίες στις μέσω ασυρμάτου επικοινωνίες τόσο των αστυνομικών όσο και των πυροσβεστών. Σε απόρρητη αναφορά που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή», αστυφύλακας της Άμεσης Δράσης που συμμετείχε σε απεγκλωβισμούς κατοίκων από φλεγόμενα σπίτια στον Νέο Βουτζά αναφέρει ότι επικοινωνούσε με τη ΓΑΔΑ μέσω τηλεφώνου, «καθώς από το σύστημα ασυρμάτων δεν υπήρχε επικοινωνία λόγω ανύπαρκτου σήματος».

Στελέχη της Πυροσβεστικής αντιστοίχως αποκάλυψαν ότι υπήρχε αδυναμία επικοινωνίας των πυροσβεστών με τον πιλότο του ελικοπτέρου Erickson, με συνέπεια να μην μπορούν να κατευθύνουν τις από αέρος ρίψεις νερού στις εστίες της φωτιάς.

Ακόμη αγνοούνται… οι ταυτότητες των θυμάτων

Δεκαέξι ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι και ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα των θυμάτων. Τη στιγμή που θεωρείται βέβαιο στους κόλπους των ειδικών ότι θα βρεθούν και άλλα θύματα που θα τα… ξεβράσει η θάλασσα, το «μπάχαλο» με τους καταλόγους νεκρών, ταυτοποιημένων, μη ταυτοποιημένων και αγνοούμενων συνεχίζεται.

Και ενώ από τις πρώτες ημέρες η απουσία ονομαστικού καταλόγου αγνοουμένων ήταν αυτή που δυσκόλευε και τους ιατροδικαστές που επωμίστηκαν το τιτάνιο έργο της ταυτοποίησης των θυμάτων, η κυβέρνηση εξακολουθεί να σιωπά πάνω στο θέμα. Η φονική πυρκαγιά ανέδειξε τον κατακερματισμό των υπηρεσιών του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς δεν υπάρχει ένας φορέας ενιαίος και υπεύθυνος για να απευθύνονται οι συγγενείς. Ερωτήματα εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη και για το πόσοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία!

Ενδεικτικό του αλαλούμ που επικρατεί είναι ότι ακόμη κανείς δεν γνωρίζει για τη γυναίκα που ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα, ανοιχτά της Γλυφάδας κοντά στη νησίδα Φλέβες. Ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το εάν η γυναίκα αυτή, που ο θάνατός της οφείλεται σε πνιγμό σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατατάσσεται στα θύματα από την πυρκαγιά στο Μάτι ή όχι. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, πάντως, η γυναίκα δεν έχει αναζητηθεί από κάποιον οικείο της με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να διευκρινιστεί η ταυτότητά της.

Εκτός από τη γυναίκα αυτή, ένας ακόμη άνδρας έχει ανασυρθεί από τη θάλασσα στο Κόκκινο Λιμανάκι, ο οποίος όμως εξακριβώθηκε ότι πρόκειται για θύμα της τραγωδίας στο Μάτι.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τι γίνεται με τους τρεις σάκους που παραμένουν στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν πρόκειται για ανθρώπους ή μέλη άλλων που έχουν ταυτοποιηθεί ήδη. Δύο σοροί υπάρχουν με διαθέσιμο DNA αλλά χωρίς «ονοματεπώνυμο» καθώς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν έχουν αναζητηθεί ακόμη από οικεία τους πρόσωπα. Σημειώνεται ότι το ένα άτομο που θεωρείται επισήμως ως αγνοούμενο πιθανώς να είναι ένας από αυτούς τους δύο. Πάντως και όσοι έχουν «ονοματεπώνυμο» από τους νεκρούς δεν έχουν γίνει γνωστοί. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας με δήλωσή του κατηγόρησε την κυβέρνηση για «συστηματική επιχείρηση συγκάλυψης» που «δεν μπορεί να κρύψει την ανικανότητα και τον κυνισμό τους», με αφορμή τη μη δημοσιοποίηση καταλόγου με τα ονόματα των νεκρών.

Χαοτική είναι η κατάσταση, όπως φαίνεται εκ των υστέρων, και στα νοσοκομεία καθώς, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, φέρεται να υπάρχει εγκαυματίας που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Την πληροφορία αγνοεί το υπουργείο Υγείας, παρότι υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της πυρκαγιάς μεταξύ Πάνου Καμμένου και Παύλου Πολάκη για να ενημερώσει ο πρώτος ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία τίθενται σε επιφυλακή. Άλλο εάν δεν χρειάστηκαν για μαζικές εισαγωγές ασθενών, καθώς τα πολιτικά νοσοκομεία δέχθηκαν το σύνολο των εγκαυματιών. Το υπουργείο Αμύνης, στο οποίο παραπέμπει το υπουργείο Υγείας, επίσης αγνοεί εάν εγκαυματίες υπάρχουν στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Μάλιστα, σε επικοινωνία του «Ε.Τ.» θεώρησαν ότι πρόκειται για εξειδικευμένη πληροφορία και παρέπεμψαν στην Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, πάντως, εάν πήγαν ένας ή δύο τραυματίες από τις φωτιές σε στρατιωτικά νοσοκομεία ήταν με δικά τους μέσα.

Τα δημόσια νοσοκομεία δέχθηκαν την ημέρα της πυρκαγιάς συνολικά 164 εγκαυματίες. Μέχρι και χθες το βράδυ νοσηλεύονταν (στα πολιτικά νοσοκομεία) συνολικά 36 εγκαυματίες, εκ των οποίων οι έξι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ένα παιδί παραμένει νοσηλευόμενο στο Παίδων «Αγία Σοφία».