Η Pfizer ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η τελική ανάλυση για το αντιιικό χάπι κατά της COVID-19 δείχνει ότι είναι σχεδόν 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλείας και στην αποτροπή θανάτου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν μάλιστα ότι το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του ακόμη και έναντι της ταχέως εξαπλούμενης μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού.

Η Pfizer είπε τον περασμένο μήνα ότι το χάπι  της ήταν περίπου 89% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλειών ή θανάτων σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα δοκιμών σε περίπου 1.200 άτομα. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη περιλαμβάνουν επιπλέον 1.000 άτομα.

Κανένας στη δοκιμή που έλαβε τη θεραπεία Pfizer δεν πέθανε, σε σύγκριση με 12 θανάτους ανάμεσα σε αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Τα χάπια της Pfizer λαμβάνονται σε συνδυασμό με το παλαιότερο αντιικό ριτοναβίρη κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες, με την χορήγηση να ξεκινάει λίγο μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Εάν εγκριθεί το συγκεκριμένο χάπι, η θεραπεία θα πωληθεί υπό το όνομα «Paxlovid».

Η Pfizer δημοσίευσε επίσης πρώιμα δεδομένα από μια δεύτερη κλινική δοκιμή που έδειξε ότι η θεραπεία με το χάπι της μείωσε τις νοσηλείες κατά περίπου 70% σε περίπου 600 ενήλικες τυπικού κινδύνου.

ΠΗΓΗ: Reuters