Φώφη Γεννηματά: Ο Χρήστος Πρωτόπαππας αποκάλυψε στον “Βηματοδότη” τι έλεγε στους συνεργάτες, με τους οποίους επικοινωνούσε μέχρι την τελευταία στιγμή μέσα από το νοσοκομείο η Φώφη Γεννηματά.

«Αυτό που μας έλεγε ήταν ‘προσέξτε την ενότητα της παράταξης’, ‘κρατηθείτε εκτός της κομματικής αντιπαράθεσης για την ηγεσία’, ‘διαχειριστείτε την καθημερινότητα’ και ‘κυρίως να προσέχετε να μην διασπαστεί η ενότητα’”.

Στο μεταξύ, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, μίλησε φανερά συγκινημένος ο Γιώργος Λιάνης για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, η οποία έχασε την ζωή της, νικημένη από τον καρκίνο.

Ο Γιώργος Λιάνης προχώρησε σε αποκαλύψεις, λέγοντας: «τώρα μπορώ να τα πω, γιατί δείχνουν και τον χαρακτήρα της Φώφης, αυτά που μου έλεγαν στενοί της άνθρωποι: η Φώφη Γεννηματά λιποθυμούσε πριν από λίγες εβδομάδες στις σκάλες, σηκωνόταν όρθια και έλεγε “όχι ακόμη, όχι ακόμη” και συνέχιζε την δραστηριότητα της. Αυτό πολλαπλασιάζει το θάρρος της και την απόφαση για το πότε έλαβε τις αποφάσεις της, όταν δεν θα διασαλευόταν η διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ. Αυτά δεν είναι γνωστά».

Όπως είπε ο πολύπειρος δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά «περίμενε την στιγμή για να αποχωρήσει, ώστε να μην διασαλεύσει την ενότητα στην παράταξη. Μπήκε μπροστά ως εγγυητής αυτής της ενότητας, αφού δρομολόγησε τις εξελίξεις για την διαδοχή της και εν συνεχεία, γνωρίζοντας από πριν την κατάσταση της, αποσύρθηκε, δηλώνοντας ότι θα είναι εκεί για να εγγυηθεί την ενότητα. Είναι «άνανδρο» κάποιοι υποψήφιοι, αφότου αυτή η γυναίκα έκανε και είπε αυτά, να κινούνται με «σύνθημα» ότι εκείνοι εγγυώνται την ενότητα της παράταξης».

Από την πλευρά της, η δημοσιογράφος Κάτια Μακρή, είπε ότι σύμφωνα με πληροφορίες η Φώφη Γεννηματά γνώριζε εδώ και αρκετό καιρό την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της και είχε επιλέξει, για να μην υπάρξει αναταραχή στο κόμμα, να δρομολογήσει τις διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας, ίσως και μην πιστεύοντας ή αναμένοντας ότι θα υπάρξει τόσο ραγδαία χειροτέρευση της κατάστασης της, η οποία κατέστη δυστυχώς και μοιραία.

Πικραμμένος: Πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου με την ονομασία «Φώφη Γεννηματά»

Υπέρ της προώθησης ενός προγράμματος πρόληψης κατά του καρκίνου με την ονομασία «Φώφη Γεννηματά» τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος επικροτώντας την ιδέα που κατέθεσε ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Θα είχε τεράστια σημασία να μπορέσουμε να οργανώσουμε ένα πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο με την ονομασία “Φώφη Γεννηματά”. Εγώ το υιοθετώ και θα το προωθήσω. Είναι μια πολύ καλή ιδέα και μπράβο στον κ. Μόσιαλο που την είχε», τόνισε ο Παναγιώτης Πικραμμένος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 κι 105,8. «Η πρόληψη είναι καθοριστικό στοιχείο για κάθε ασθένεια. «Πρέπει να φύγει ο φόβος που υπάρχει στους ανθρώπους να επισκεφθούν τον γιατρό», πρόσθεσε.

Ο κ. Πικραμμένος χαρακτήρισε ως «απολύτως φυσιολογικό» το κύμα συγκίνησης, εξηγώντας πως στο πρόσωπο της Φώφης Γεννηματά επικράτησε η ανθρώπινη διάσταση και όχι η διάσταση του πολιτικού και κατόρθωσε να ισορροπήσει την οικογενειακή και προσωπική της ζωή, με την πολιτική της ζωή.

«Τα ξεχώρισε αυτά, ήταν ένα ευγενικός άνθρωπος, αξιοπρεπής, μαχητική, και ήταν συγκινητικός ο τρόπος που έδωσε τη μάχη με την αρρώστια που είχε. Αυτό που θα μείνει είναι ένας άνθρωπος με χαμόγελο, μια φωτεινή παρουσία, ένα χαμογελαστό ανθρώπινο πρόσωπο», επεσήμανε.

Μίλησε για την εσωτερική δύναμη που είχε η εκλιπούσα, «που ξεχώριζε την οικογένεια από την πολιτική και μπορούσε να τα συμφιλιώνει αυτά τα δυο».

«Έδινε μάχες με μεγάλη αξιοπρέπεια και θάρρος με τη νόσο που τη βασάνιζε, φρόντιζε την οικογένειά της δημιουργώντας μια ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα, και συγχρόνως, χωρίς να τα ανακατεύει, έκανε το καθήκον της ως πολιτικός, με αξιοπρέπεια και αυτό, με μαχητικότητα, θάρρος, αυταπάρνηση και λογική. Μέσα στη Βουλή στάθηκε μια απολύτως λογική παρουσία, χωρίς εξάρσεις, λαϊκισμούς. Ήταν μια πάρα πολύ καλή κοινοβουλευτική παρουσία», υπογράμμισε ο κ. Πικραμμένος.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι η Φώφη Γεννηματά κράτησε το χώρο της ενωμένο, «έδωσε μεγάλή μάχη, ηγήθηκε ενός κόμματος το οποίο είχε υποστεί μια μεγάλη εκλογική ήττα, έμεινε πιστή στην ιδεολογία της και μπόρεσε με την παρουσία της την ιστορία της και την προσωπικότητά της να κρατήσει το κόμμα ενωμένο».

«Το γεγονός ότι προκήρυξε εσωκομματικές εκλογές, δείχνει τη δημοκρατικότητα του ανθρώπου που λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος, και της δημοκρατίας. Δείχνει έναν ξεχωριστό άνθρωπο», είπε χαρακτηριστικά. «Θα μείνει στη μνήμη μας ως ένας άλλος άνθρωπος, με γενναιότητα, αξιοπρέπεια, ήθος, παράδοση, πραότητα», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θυμήθηκε ένα περιστατικό όταν την επισκέφθηκε στα γραφεία του ΚΙΝΑΛ στη Χαριλάου Τρικούπη, όταν είχε αποχωρήσει από το ΣτΕ, ως επικεφαλής ενός Οργανισμού προώθησης της Διαιτησίας. «Εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο που κατανοούσε τα προβλήματα, την πραότητα, την ευγένεια, το ανοιχτό μυαλό, πως υιοθέτησε αμέσως προτάσεις που της κάναμε, η προθυμία να υιοθετήσει καινοτόμες προτάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φώφη Γεννηματά: Η γυναίκα που πάλευε γενναία με την μοίρα της

«Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ηταν μαζί από 13 χρόνων. Μια ζωή μαζί».

Είναι ένα μικρό απόσπασμα από την τηλεοπτική εκπομπή «Μεσάνυκτα», που μεταδόθηκε το βράδυ της της 22ας Ιουνίου του 2021. Περίπου τέσσερις μήνες πριν. Είναι μάλλον η τελευταία της αναφορά στον καρκίνο που ξεκλήρισε την οικογένειά της, πριν από τη δήλωση με την οποία ενημέρωσε όλους μας -μετά την εισαγωγή της στον «Ευαγγελισμό»- με την απλότητα και την αξιοπρέπεια που τη χαρακτήριζε, ότι για λόγους υγείας δεν θα μπορούσε να είναι και πάλι υποψήφια για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής, του κόμματος που δημιούργησε και ηγήθηκε.

Η Φώφη Γεννηματά τον Απρίλη του 1994 είχε χάσει τον πατέρα της, Γιώργο, και λίγους μήνες πριν είχε χάσει τη μητέρα της, Κάκια. Από καρκίνο. Ο πατέρα της 55, η μητέρα της 54, εκείνη 56 ετών.

Η κόρη…

Ηταν βαπτισμένη Φωτεινή, αλλά Φώφη έλεγαν τη γιαγιά της. Δεν ήταν ούτε της δημοσιότητας ούτε της προβολής. Από παιδάκι την έπαιρνε ο πατέρας της μαζί με την αδελφή της Μαίρη στις περιοδείες και τις πολιτικές εκδηλώσεις. Στο ΠΑΣΟΚ τις ήξεραν όλοι. Αλλά η Φώφη ήταν «η κόρη του Γεννηματά», δηλαδή εκείνη που θα τον διαδεχόταν στην πολιτική. Αν και με μεγάλη έφεση στα Μαθηματικά και με πατέρα αρχιτέκτονα, η Φώφη σπούδασε νομική και πολιτικές επιστήμες.

Τα χρόνια μετά το 1994, μετά το θάνατο του πατέρα της και της μητέρας της, περνούσε τους περισσότερους μήνες του χρόνου στη Σκύρο. Ο πρόωρος χαμός τους -με τη μητέρα της είχε ιδιαίτερο δέσιμο και τη θαύμαζε για τον αθόρυβο και αξιοπρεπή τρόπο με τον οποίο πάλευε με τον καρκίνο για περίπου δέκα χρόνια- ήταν πολύ βαρύ χτύπημα.

Θανάσης Τσούρας, Κώστας Γείτονας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος και οι άλλοι «γεννηματικοί» την είχαν πάντα από κοντά. Ειδικά ο Κώστας Γείτονας την είχε σαν κόρη του και εκείνη σαν δεύτερο πατέρα της.

Από το 2000 ξαναμπήκε στην πρώτη γραμμή. Είχε χωρίσει από τον πρώτο της άνδρα, τον Αλέξανδρο Ντέκα, με τον οποίον είχαν μαζί μία κόρη, την Αιμιλία, 24 ετών σήμερα.

 Από παιδί

Μέλος της ΠΑΣΠ, νομάρχης, υπερνομάρχης, βουλευτής, υπουργός, πρόεδρος. Από τα δέκα της χρόνια που ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ η Φώφη ήταν μέσα στο κόμμα και δεν το άφησε ποτέ.

Εκλέχθηκε βουλευτής για πρώτη φορά το 2000. Στην «ελιτίστικη» αλλά και δύσκολη Α΄ Αθηνών. Δεν είχαν περάσει ούτε δύο χρόνια όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης – φίλοι με τον πατέρα της, μαζί στον «εκσυγχρονισμό» αλλά και ανταγωνιστές κάποια χρόνια για τον πρώτο ρόλο στο «κίνημα» κατά του Ανδρέα Παπανδρέου- της ζήτησε να θέσει υποψηφιότητα για την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς.

Το 2002 ήταν το «παπάκι» κόντρα στον «4Χ4» Γιάννη Τζανετάκο στη μάχη για την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς. Κόντρα στα προγνωστικά και τα αλαζονικά σχόλια πολλών, το «παπάκι» νίκησε. Λίγο μετά ξαναπαντρεύτηκε με τον οδοντίατρο Ανδρέα Τσούνη, με τον οποίο απέκτησαν μία κόρη και έναν γιο.

Η Φώφη ξανακέρδισε στις εκλογές για την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς και το 2006, αυτή τη φορά κόντρα στον Αργύρη Ντινόπουλο. Λίγους μήνες μετά, ωστόσο, παραιτήθηκε για να μπορεί να είναι υποψήφια στις εθνικές εκλογές του 2007.

Ο πατέρας της «έφυγε» από τον καρκίνο μέσα σε δύο χρόνια. Η μητέρα της πάλεψε γύρω στα δέκα. Η Φώφη δεκατρία.

 Η πρώτη αναμέτρηση

Ηταν το 2008 που διαγνώστηκε με καρκίνο στο στήθος. Πότε έγινε γνωστό, πότε έκανε την επέμβαση, πότε πήγε στις ΗΠΑ για θεραπεία, πότε μιλούσε ξανά από το βήμα, είχαμε χάσει το λογαριασμό. Πότε δεν άφησε τον εαυτό της να τη δουν σαν «θύμα», ποτέ δεν «κλάφτηκε» όπως εύστοχα και αληθινά σημείωσε χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Τότε ήταν η πρώτη φορά που αναμετρήθηκε με τον καρκίνο και νίκησε.

Ακολούθησαν τα πολύ δύσκολα χρόνια για το ΠΑΣΟΚ: 2009-2015. Η Φώφη έγινε υφυπουργός, αναπληρωτής υπουργός και ξανά υπουργός. Στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, το ΠΑΣΟΚ παραλίγο να μείνει εκτός Βουλής, αλλά συγκεντρώνει 4,86%. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραιτείται από την προεδρία και η Φώφη Γεννηματά γίνεται πρόεδρος με ποσοστό 51,7%. Ηταν η πρώτη γυναίκα αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα.

 Η πρόεδρος

Με τη στρατηγική των ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. προσπάθησε να διασώσει το ΠΑΣΟΚ και να μη συνθλιβεί στις μυλόπετρες του νέου δικομματισμού. Μετά από έξι χρόνια, μπορεί να πει κανείς ότι τα κατάφερε. Με κινήσεις δύσκολες.

Στην αρχή έφτιαξε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με τη συμμετοχή του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου -που επίσης είχε κατέβει στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 αλλά είχε πάρει κάτω από 3% και δεν μπήκε στη Βουλή- και της ΔΗΜΑΡ, χωρίς τον Φώτη Κουβέλη. Λίγους μήνες μετά, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, η Δημοκρατική Συμπαράταξη παίρνει 6,3%.

Το 2017, μαζί με τις δυνάμεις που συγκροτούσαν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, φτιάχνει το Κίνημα Αλλαγής. Στις πρώτες εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, με εννέα υποψηφίους, ανάμεσά τους τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιώργο Καμίνη, τον Νίκο Ανδρουλάκη κ.ά., συμμετείχαν περίπου 212.000 πολίτες. Η Φώφη κέρδισε και αυτήν τη μάχη, επικρατώντας στον δεύτερο γύρο του Νίκου Ανδρουλάκη και γίνεται η πρώτη πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Χωρίς το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη, που αποχώρησε από το Κίνημα Αλλαγής τις ταραχώδεις ημέρες της Συμφωνίας των Πρεσπών, το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει 8% στις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Η Φώφη είχε κερδίσει και πάλι.

Ευγένεια και σθένος

Στη Βουλή, αλλά και έξω από τη Βουλή, ήταν ένα κράμα ευγένειας και σθένους. Δεν παρεκτρεπόταν ούτε όταν δεχόταν χυδαίες επιθέσεις. Απαντούσε όμως. Και στις συκοφαντίες και στα ψέματα. Και πολιτευόταν με αρχές. Συμφωνούσε όπου θεωρούσε ότι όφειλε να συμφωνήσει και διαφωνούσε όποτε θεωρούσε ότι έπρεπε να διαφωνήσει. Για αυτό και είχε κερδίσει το χαρακτηρισμό «υπεύθυνη αντιπολίτευση» κόντρα στη λαϊκίστικη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και όταν σκλήρυνε τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν λαΐκισε.

Η επιδείνωση της υγείας της και η επανεμφάνιση της «βασικής νόσου» λίγοι γνωρίζουν πότε συνέβη. Οι πολλοί μάθαμε ένα βράδυ ότι επιστρέφει εσπευσμένα από την περιοδεία της στα Δωδεκάνησα και εισήχθη στον «Ευαγγελισμό». Την τελευταία της πολιτική ομιλία την έκανε στη Ρόδο, που αγαπούσε πολύ.

Η τελευταία μάχη

Οπως αναμενόταν, η δήλωση με την οποία ευθέως ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την κούρσα για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής δεν έδινε πολλές πληροφορίες για την υγεία της. Οπως και το 2008, έτσι και τώρα, όσοι δεν γνώριζαν όλη την αλήθεια πίστευαν ότι θα νικήσει και πάλι και θα επανέλθει. Οι δικοί της άνθρωποι, όπως και οι επί σειρά ετών στενοί της συνεργάτες στο κόμμα, γνώριζαν. Η κατάσταση ήταν πολύ βαριά, μη αναστρέψιμη, όπως έλεγαν και οι γιατροί. Την ημέρα που ολοκλήρωναν τις εξετάσεις και έβγαζαν το πόρισμά τους, η Φώφη μιλούσε με τους υποψηφίους και έβγαζε διαρροές υπέρ της ανάγκης για την ενότητα του κόμματος. Με θάρρος και αξιοπρέπεια.

Κατά πληροφορίες, τα πράγματα για τη Φώφη δυσκόλεψαν πολύ το βράδυ του περασμένου Σαββάτου και την Κυριακή συνέχιζαν να επιδεινώνονται. Η κατάληξη ήρθε στις 12:04 χθες, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», σκορπώντας πένθος, συγκίνηση, αλλά και θαυμασμό σε όλη τη χώρα.

Εθνικό πένθος

Την Τετάρτη θα γίνει η κηδεία της Φώφης Γεννηματά και η οικογένεια της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, επιθυμεί αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στην Κιβωτό του Κόσμου και στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Κιβωτός ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Λογαριασμοί:

EUROBANK : 0026 0178 870100 872073 IBAN : GR3702601780000870100872073 SWIFT / BIC: ERBKGRAA (ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ) Bank Address Eurobank Branch No 178, Piraeus str 9-11, 10552 Athens

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5023 – 032595 – 870 IBAN:GR3801720230005023032595870

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ : 100/296102-42 IBAN: GR6201101000000010029610242

ALPHA BANK : 183002002003534 IBAN: GR4801401830183002002003534

XAMOΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Ο κάθε δωρητής στην αιτιολογία κατάθεσης να σημειώνει το όνομα Φώφη Γεννηματά και το κωδικό 19963.

Λογαριασμοί:

ALPHA BANK 144-00-2001-000011 GR4601401440144002001000011 (BIC) CRBAGRAA

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 116/296076-12 GR8101101160000011629607612 (BIC) ETHNGRAA

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 5233-003309-251 GR3301722330005233003309251 (BIC) PIRBGRAA

EUROBANK- ERGASIAS 0026-0201-91-0100432797 GR5802602010000910100432797 (BIC) ERBKGRAA

ΑΤΤΙΚΗΣ 46 464 401 GR8001600690000000046464401 (BIC) ATTIGRAA

Θυμίζουμε ότι η σορός της Φώφης Γεννηματά θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη (27/10) στις 10:00 το πρωί στην Μητρόπολη και στη συνέχεια, την ίδια μέρα θα τελεστεί η κηδεία. Η εξόδιος ακολουθία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ θα λάβει χώρα στις 14:00.

Επίσης με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κηδείας της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, κηρύσσεται εθνικό πένθος.

Στο μεταξύ, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου η κηδεία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φωτεινής Γεννήματα θα τελεστεί με δημόσια δαπάνη.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου η κηδεία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φωτεινής Γεννήματα θα τελεσθεί με δημόσια δαπάνη.

Παράλληλα, ως ελάχιστο φόρο τιμής για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στον Λαό, στην Πατρίδα και στο Έθνος διατελέσασα αναπληρώτρια Υπουργός, Υφυπουργός, Νομάρχης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών – Πειραιώς, Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής, αποφασίστηκε να αποδοθούν κατά την κηδεία της οι τιμές που προσήκουν σε εν ενεργεία Υπουργό.