Ο σούπερ τυφώνας Ράι πλήττει τις νότιες Φιλιππίνες, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να βρουν καταφύγιο εν μέσω  εκτεταμένων πλημμυρών και καταστροφών.

Η καταιγίδα έφτασε στο Siargao, ένα δημοφιλές τουριστικό νησί, με ανέμους περίπου 175 χλμ/ώρα.

Οι γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος και επικοινωνίας είναι επί του παρόντος εκτός λειτουργίας σε τμήματα του Siargao και ο ΟΗΕ αναφέρει ότι 13 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να επηρεαστούν από τον τυφώνα.

Οι πτήσεις ακυρώθηκαν και τα λιμάνια έκλεισαν λόγω πιθανών καταιγίδων.

Ο Ράι είναι ένας από τους ισχυρότερους τυφώνες που έπληξαν τη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας φέτος.

«Αυτή η τερατώδης καταιγίδα είναι τρομακτική και απειλεί να χτυπήσει τις παράκτιες κοινότητες σαν φορτηγό τρένο», δήλωσε ο Alberto Bocanegra, τοπικός επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού (IFRC).

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την ακτοφυλακή των Φιλιππίνων να βοηθά στην απομάκρυνση των οικογενειών από τις παράκτιες κοινότητες.

Οι αρχές δεν έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής νεκρούς ή τραυματίες.

Οι Φιλιππίνες είναι συνηθισμένες σε ισχυρές καταιγίδες, καθώς πλήττονται κατά μέσο όρο από 20 καταιγίδες και τυφώνες το χρόνο.

Ο σούπερ τυφώνας Goni άφησε ίχνη θανάτου και καταστροφής τον Νοέμβριο του 2020. Ήταν η πιο ισχυρή καταιγίδα που έπληξε τη χώρα από τον τυφώνα Haiyan που σκότωσε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους το 2013.

ΠΗΓΗ: BBC