Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται ο ελληνικός τουρισμός λόγω της πτώχευσης του Thomas Cook, του 2ου μεγαλύτερου tour operator της Ευρώπης.

Κραυγή αγωνίας από χιλιάδες ξενοδόχους και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, οι οποίοι αισθάνονται ήδη τις οικονομικές παρενέργειες του φαινομένου και ορισμένοι εξ αυτών απειλούνται ακόμη και με κατάρρευση.

Οι εξελίξεις με τη χρεοκοπία της Thomas Cook διαλαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, αφού αυτή την περίοδο περισσότεροι από 60.000 βρίσκονται στον αέρα.

Το μέγα πρόβλημα εστιάζεται στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω και τη Ζάκυνθο, ενώ και άλλοι τουριστικοί προορισμοί έχουν υποστεί τις συνέπειες της χρεοκοπίας.

Πέραν των υποδομών φιλοξενίας, μεγάλα προβλήματα αναμένεται να διαπιστωθούν τόσο στο κομμάτι της μεταφοράς των τουριστών όσο και της σίτισης αυτών.

Σε ανοιχτή γραμμή

Από την Κυριακή το βράδυ ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και υφυπουργός Μάνος Κόνσολας φέρονται να βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από αυτή την εξέλιξη.

Ηδη έχει συσταθεί κέντρο επιχειρήσεων στο υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπως ο επαναπατρισμός των περίπου 50.000 τουριστών που έχουν πακέτα διακοπών από την Thomas Cook και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, η διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω της Thomas Cook έχει ξεκινήσει και τα πρώτα 15 αεροσκάφη φθάνουν σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω.

«Υπολογίζουμε ότι μέσα στο επόμενο τριήμερο θα επαναπατριστούν περίπου 22.000 τουρίστες», αναφέρει ο υπουργός.

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης επισημαίνει ότι διασφαλίστηκε η κάλυψη των εξόδων, της διαμονής και του επαναπατρισμού των τουριστών που πέταξαν μέσω της Thomas Cook από σήμερα μέχρι και τη λήξη των διακοπών τους.

Το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι για τη στήριξη των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων που επηρεάζονται από το γεγονός, για τους οποίους θα υπάρξει ενημέρωση με νεότερη ανακοίνωση.

Συνεργασία με φορείς

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων της χώρας.

Δυσάρεστη εξέλιξη, που απαιτεί τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπισή, χαρακτήρισε ο ΣΕΤΕ την πτώχευση του ταξιδιωτικού κολοσσού. «Η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ενημέρωση του τουριστικού κόσμου για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση από σήμερα όσον αφορά την Thomas Cook UK, αλλά και για το τι ακριβώς ισχύει με τις άλλες αγορές (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σκανδιναβία). Παράλληλα, θα πρέπει να σχεδιάσει και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την απορρόφηση των προβλημάτων που θα προκύψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις. Από την πλευρά μας, όλος ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται να δείξει ψυχραιμία και κυρίως αλληλεγγύη στους χιλιάδες τουρίστες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η συμπεριφορά και ο χειρισμός των Ελλήνων τουριστικών επιχειρηματιών προς τους ανθρώπους αυτούς θα αποτελέσει τον καθρέφτη της εικόνας της χώρας μας ως χώρας φιλόξενης και υπεύθυνης, διεθνώς. Ο ελληνικός τουρισμός έχει το βάθος και την ποιότητα για να ανταπεξέλθει και σε αυτή τη δυσκολία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΤΕ.

Ανατροπή…

Με τη σειρά του, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας χαρακτηρίζει την πτώχευση της Thomas Cook ως μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη και με πολλές πτυχές, καθώς σημειώνεται μια μεγάλη ανατροπή στο σύστημα τροφοδοσίας της χώρας με επισκέπτες. Βεβαίως, οι συνέπειες δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες που είχε παρουσία το βρετανικό ταξιδιωτικό γραφείο.

Σε σύσκεψη στο αρμόδιο υπουργείο Τουρισμού, σε συντονισμό και με άλλα υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, απόφασίστηκε να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση, σε δύο βασικές κατευθύνσεις: Τον άμεσο και ασφαλή επαναπατρισμό των εγκλωβισμένων τουριστών και τη στήριξη των ξενοδοχείων που πλήττονται άμεσα από την κατάρρευση της Thomas Cook. «Χρειάζεται ψυχραιμία και να μη ξεχνάμε πως το χτίσιμο της εικόνας της χώρας είναι ένα καθημερινό διακύβευμα»,  δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Προστασία

Σύμφωνα με γνώστες της αγοράς η Thomas Cook., όπως και κάθε tour operator και τουριστικό γραφείο που λειτουργεί νόμιμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπόκειται στην Οδηγία (Ε.Ε.) 2015/2302 σχετικά με τα οργανωμένα ταξίδια και τους συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς και διαθέτει τις εγγυήσεις που απαιτούνται από αυτήν. Ετσι, οι πελάτες της είναι απόλυτα προστατευμένοι.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη Οδηγία, οι εγγυήσεις που παρέχουν οι διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών (με τη μορφή είτε ασφαλιστηρίων συμβολαίων είτε εγγυητικών ταμείων είτε άλλων εγγυήσεων) εξασφαλίζουν:

* την επιστροφή του συνόλου των ποσών που έχουν καταβληθεί από ή για λογαριασμό των ταξιδιωτών, στο βαθμό που οι σχετικές υπηρεσίες δεν εκτελούνται λόγω αφερεγγυότητας των διοργανωτών

* τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών, εφόσον η μεταφορά επιβατών περιλαμβάνεται στη σύμβαση του οργανωμένου ταξιδιού και

* ενδεχομένως και τη δυνατότητα συνέχισης του ταξιδιού, εφόσον οι σχετικές εγγυήσεις της συγκεκριμένης εταιρίας την παρέχουν.

Οι ταξιδιώτες ωφελούνται από την προστασία κατά της αφερεγγυότητας του διοργανωτή ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους, τον τόπο αναχώρησης ή τον τόπο πώλησης του πακέτου, καθώς και ανεξάρτητα από το κράτος-μέλος στο οποίο βρίσκεται η οντότητα που παρέχει την προστασία κατά της αφερεγγυότητας.

Οταν η εκτέλεση του οργανωμένου ταξιδιού (πακέτου) επηρεάζεται από την αφερεγγυότητα του διοργανωτή, η εγγύηση ενεργοποιείται χωρίς επιβάρυνση για να διασφαλιστούν οι επαναπατρισμοί και, εφόσον είναι αναγκαίο, για τη χρηματοδότηση της διαμονής πριν από τον επαναπατρισμό.

Κανονικά οι πτήσεις της θυγατρικής Condor

Πάντως κανονικά πραγματοποιούνται οι πτήσεις της Condor, της γερμανικής θυγατρικής του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook που κατέρρευσε. Δεν υπάρχει ανάγκη για μια μεγάλη επιχείρηση επαναπατρισμού ταξιδιωτών, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής ένωσης πολιτικής αεροπορίας BDL. «Η Condor συνεχίζει τις πτητικές της δραστηριότητες κανονικά, το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μια επιχείρηση επαναπατρισμού όπως αυτή που έγινε με τη Germania», ανέφερε ο εκπρόσωπος της BDL σε δήλωσή του μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.