Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Η τροπολογία του υπουργείου Υγείας προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου έως τις 16 Αυγούστου.

Υπερ της ρύθμισης ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος ΑλλαγήςΚαταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 υποστηρίζοντας πως παραβιάζει δικαιώματα και οδηγεί σε απολύσεις.

Οι υγειονομικοί σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας πρέπει να έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση και να έχουν προγραμματίσει τη δεύτερη έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε περίπτωση άρνησης εμβολιασμού προβλέπεται άδεια άνευ αποδοχών, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και χωρίς πλαφόν.

Σε περίπτωση που χρειάζεται αναπλήρωση κενής θέσης λόγω άρνησης εμβολιασμού προβλέπονται τρίμηνες συμβάσεις.

Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με πειθαρχικά συμβούλια όσον αφορά το δημόσιο τομέα, και με απόλυση για τον ιδιωτικό τομέα.

Υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης για εργαζόμενους στο Δημόσιο και ιδιωτικό Τομέα

Με την τροπολογία για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή έχουν νοσήσει είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν τις σχετικές βεβαιώσεις στον εργοδότη τους.

Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για τυχόν επιπτώσεις σε όσους αρνηθούν να προσκομίσουν τα συγκεκριμένα έγγραφα.

Συγκεκριμένα η τροπολογία αναφέρει ότι :

Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό απέναντι στον κορονοϊό COVID-19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, υποχρεούνται όπως επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα, Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό ή στη νόσηση από τον κορονοϊό COVID-19, ή βεβαίωση εμβολιασμού, ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου , ή ισοδύναμο πιστοποιητικό ή βεβαίωση τρίτης χώρας, εφόσον υφίστανται. Το πιστοποιητικό ή η βεβαίωση ελέγχεται από τον εργοδότη μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής. Η υποχρέωση επίδειξης ισχύει έως τις 31.12.2021.

Η συζήτηση που προηγήθηκε κατέγραψε με μεγαλύτερη σαφήνεια τη θέση των κομμάτων για τους εμβολιασμούς και την υποχρεωτικότητα αλλά και την στρατηγική – κυρίως της αντιπολίτευσης – για την προσέγγιση του εκλογικού κεφαλαίου της ομάδας των αντιεμβολιαστών.