Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση και Οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου επωνυμία “Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας”, στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας».

Σύμφωνα με την τροπολογία, στην περίπτωση που κάποιος κάνει την πρώτη δόση έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του όπως προβλέπεται, τότε ειδικά για μήνα αυτό, επιβάλλεται πρόστιμο 50 ευρώ.

Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η μέρα του μήνα και μετά, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ. Ειδικώς για τον Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται πρόστιμο 50 ευρώ. Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.

Όπως σημειώνεται, για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961. Τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαοτικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Δεν υπέχουν υποχρέωση εμβολιασμού:

(α) όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση και

(β) όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Ειδικώς τα άτομα αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης. Δεν εμπίπτουν, επίσης, εψαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται εμβολιασμό κατ’ εψαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).

4. Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης παρ. 1 επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για το μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η μέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ.

Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον  προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.

Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Δείτε αναλυτικά την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. 

Στο μεταξύ, τετραπλασιάστηκαν τα ραντεβού για πρώτη δόση του εμβολίου για τους πολίτες άνω των 60 ετών, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού περί υποχρεωτικότητας σε αυτές τις ηλικίες.  Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100.3 ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, από έχουν κλειστεί 10.000 ραντεβού για εμβολιασμό με την πρώτη δόση από πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω, όταν το προηγούμενο διάστημα ο μέσος όρος των ραντεβού δεν ξεπερνούσε τα 2.600.  Ο κ. Κοντογεώργης διευκρίνισε ότι θα πρέπει να έχει γίνει τουλάχιστον η πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου για να μην επιβληθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Κορονοϊός: Άνω των 80 ετών οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι – 2.746 θάνατοι μέσα σε δύο μήνες στους άνω των 65

Οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών καταγράφουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες, από 60 ετών και πάνω που τους αφορά η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Οι πολίτες αυτοί διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, να καταλήξουν στην Εντατική και να πεθάνουν από την Covid-19. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους δύο μήνες έχουν χάσει τη ζωή τους 2.746 ασθενείς άνω των 65 ετών, αντιπροσωπεύοντας το 82% του συνόλου των θανάτων για το ίδιο διάστημα.

Σε ορισμένες περιοχές, τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης για τους 60 ετών και πάνω είναι ιδιαίτερα χαμηλά, οδηγώντας σε νοσοκομεία γεμάτα. Αναλυτικά στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών άνω των 60 ετών και στις 74 Περιφερειακές Ενότητες παρουσίασε αποκλειστικά ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής την Κυριακή 21 Νοεμβρίου (αφορούν στο διάστημα έως εκείνη την ημερομηνία), δείχνοντας ότι οι «σκληροί» δείκτες, που επιμένουν, θα ήταν σε πολύ καλύτερο σημείο εάν ο εμβολιασμός των κρίσιμων αυτών ηλικιών του πληθυσμού ήταν καθολικός, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Τον τελευταίο μήνα (30/10 – 30/11) έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του κορονοϊού 1.872 άτομα από 65 ετών και πάνω, αποτελώντας το 82,7% του συνόλου των θανάτων για τον τελευταίο μήνα (2263). Σε διάστημα δύο μηνών έχουν χάσει τη ζωή τους 2.746 ασθενείς άνω των 65 ετών, σε σύνολο 3.329 θανάτων (ποσοστό 82,4%). Από την αρχή της πανδημίας, η ηλικιακή ομάδα 65 ετών και πάνω αντιπροσωπεύει το 83,3% των θανάτων. Παράλληλα, από τους διασωληνωμένους ασθενείς έως και χθες το 49,4% αφορά σε άτομα άνω των 65 ετών και το 47,4% σε ασθενείς από 40 έως 64 ετών.

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί οι επιστήμονες επιμένουν ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων στις ηλικίες άνω των 60 ετών πρέπει να αγγίζει το 100%. Η ανάλυση των στοιχείων ανά πενταετία στον πληθυσμό αυτόν δείχνει ότι οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι εντοπίζονται στους πολίτες από 80 ετών και πάνω, και δεύτεροι έρχονται οι πολίτες 60-64 ετών.

Πιο αναλυτικά, με βάση τα τελευταία ποσοστά συμμετοχής στην επιχείρηση «Ελευθερία» που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 15 Νοεμβρίου, και εάν υπολογίσει κανείς τον πληθυσμό σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το 2020, συνολικά ανεμβολίαστοι από 60 ετών και πάνω είναι 55.3981 πολίτες (ο πρωθυπουργός χθες παρουσίασε ελαφρώς μικρότερο νούμερο λόγω διαφοράς στις ημερομηνίες αναφοράς των στοιχείων).

Από 60 έως 64 ετών ανεμβολίαστοι είναι 122.877 πολίτες, από 65 έως 69 ετών 91.351, από 70 έως 74 ετών 100.586, μεταξύ 75 και 79 ετών 53.589 και από 80 ετών και πάνω ανεμβολίαστοι είναι 185.578 πολίτες.

Η εμβολιαστική κάλυψη αυτών των ηλικιών, μάλιστα, καθορίζει την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οπως φαίνεται από τα στοιχεία που παρουσίασε ο «Ε.Τ.» της Κυριαής στις 21/11, στη Δυτική Αττική το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων για όλο τον πληθυσμό συνολικά ανέρχεται σε 45%, ενώ για τους άνω των 60 ετών σε 69%. Αντίστοιχα, στο Ρέθυμνο το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων συνολικά στον πληθυσμό είναι 57%, ενώ για τους κατοίκους άνω των 60 ετών το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 75%. Σε αυτές τις περιοχές, παρά το γεγονός ότι καταγράφονται πολλαπλά κρούσματα, δεν υπάρχει τόση ένταση του τέταρτου κύματος σε επίπεδο νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων.

Ιδιαίτερα φονικός αποδείχθηκε ο Νοέμβριος, καταγράφοντας συνολικά 2.219 θανάτους, με τον απολογισμό για κάθε μία ημέρα να είναι ιδιαίτερα βαρύς. Την ίδια στιγμή, ολοταχώς προς τους 700 οδεύουν οι διασωληνωμένοι ασθενείς, που έως χθες το μεσημέρι ανέρχονταν σε 664. Το 80,12% εξ αυτών είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, και το 19,88% πλήρως εμβολιασμένοι. Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 7.486 νέα κρούσματα, που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 630.000 διαγνωστικούς ελέγχους, με τη θετικότητα να διαμορφώνεται στο 1,17%. Η διασπορά είναι μεγάλη σε όλη τη χώρα, με 2.200 νέα κρούσματα στην Αττική και 1.162 στη Θεσσαλονίκη.