Η εμφάνιση της μετάλλαξης «Ομικρον» ανατρέπει ξανά τα δεδομένα της πανδημίας και δείχνει πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Ηδη οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαγορεύσει την είσοδο ταξιδιωτών από αφρικανικά κράτη, ενώ η επιστημονική κοινότητα ζητάει πίστωση χρόνου δύο εβδομάδων προκειμένου να εκτιμήσει για το αν η νέα μετάλλαξη είναι πιο επικίνδυνη και μεταδοτική από τη «Δέλτα» και κυρίως εάν θα κυριαρχήσει παγκοσμίως.

Κατ’ αρχάς υπάρχει αισιοδοξία ότι τα υφιστάμενα εμβόλια καλύπτουν και τη νέα μετάλλαξη, το βέβαιο είναι ότι όσοι έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις διαθέτουν υψηλά αντισώματα για να αντιμετωπίσουν τον ιό.

Ειδικά για την Ελλάδα θετικό είναι ότι προχθές ξεπεράσαμε τους 7 εκατομμύρια εμβολιασθέντες και οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε χτίσει τείχος ανοσίας, με το 80% των πολιτών να έχει εμβολιαστεί.

Ωστόσο, η κατάσταση στο ΕΣΥ παραμένει δραματική, δεκάδες ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, αρκετά νοσοκομεία βρίσκονται στα όριά τους και οι γιατροί που δίνουν τη μάχη από την πρώτη γραμμή, όπως ο κ. Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής Εντατικής στο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, απευθύνουν εκκλήσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό ή αυστηρότερα μέτρα.

Η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στα Σώματα Ασφαλείας, στις Ενοπλες Δυνάμεις, σε όλο το Δημόσιο συνολικά, αλλά και σε κλάδους όπως η εστίαση και οι μεταφορές, θα μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά τη διασπορά του ιού.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει μέχρι τώρα να αυστηροποιεί τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ήδη εξετάζεται να αυξηθούν από δύο σε τρία τα εβδομαδιαία rapid tests προκειμένου όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να μπορούν να εργάζονται ή να εισέρχονται σε εξωτερικούς χώρους.

Είναι σαφές ότι αν δεν υπάρξει επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα οδηγηθούμε στον υποχρεωτικό περιορισμό των κινήσεων για τους ανεμβολίαστους και ιδίως όσους βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά, να διασωληνωθούν και να χάσουν τη ζωή τους.

Αυστηρότερα μέτρα λοιπόν για τους ανεμβολίαστους, έμφαση στην ιχνηλάτηση κρουσμάτων και επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι μία δέσμη μέτρων που θα μπορούσε να ληφθεί ώστε να πετύχουμε ταχύτερα το τείχος ανοσίας και να βάλουμε φράγμα στην στον ιό και τις νέες μεταλλάξεις του.

ΣΩΣΤΗ Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Ορθή η απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη να μεταθέσει για το πρώτο τρίμηνο του 2022 το συνέδριο του κόμματος, που ήταν προγραμματισμένο να γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Εν μέσω πανδημίας και με τη μετάλλαξη «Ο» να τρομάζει την παγκόσμια κοινότητα, η Νέα Δημοκρατία στέλνει ένα μήνυμα εγρήγορσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας Ωστόσο, δεν αρκεί αυτή η συμβολική κίνηση, κάθε εβδομάδα βλέπουμε χιλιάδες οπαδούς να συνωθούνται σε ποδοσφαιρικά γήπεδα, ενώ έχουν ατονήσει οι έλεγχοι στα μεγάλα clubs των πόλεων όπου χιλιάδες νέοι συνωστίζονται χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας.

Πρέπει να ενεργοποιηθεί ξανά ο κρατικός μηχανισμός κι αν χρειάζεται να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως σε γήπεδα, συναυλίες και άλλες πολυπληθείς εκδηλώσεις.

ΟΙ ΑΡΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος έχει δώσει πολλά δείγματα γραφής στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την αποκήρυξη θρησκευτικών αιρέσεων που προσπαθούν να εμπλέξουν την πίστη με τα εμβόλια. Ο ίδιος έχει οργανώσει εμβολιασμούς σε ενορίες της Μητροπόλεώς του, ενώ είναι συγκλονιστικά τα όσα ανέφερε στον «Real FM» για τους προπηλακισμούς που είχε δεχθεί έξω από το νοσοκομείο του Βόλου από αντιεμβολιαστές.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τρεις από τους αρνητές της πανδημίας που διαδήλωναν κατά των εμβολίων πριν από έναν μήνα δυστυχώς απεβίωσαν από τη νόσο του κορονοϊού. Το τραγικό είναι ότι είχαν μπροστά τους τη σωτηρία των εμβολίων, αλλά επέλεξαν να ακολουθήσουν τον ανορθολογισμό χάνοντας τη ζωή τους, όπως είπε χαρακτηριστικά ο σεβασμιότατος αποτυπώνοντας τον παραλογισμό που δυστυχώς επικρατεί μεταξύ των αρνητών.