Από την πρώτη στιγμή είχε γίνει γνωστό ότι ο έλεγχος του κυβερνητικού έργου από το Μαξίμου θα είναι διαρκής και επιβεβιώθηκε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση συνεργάτες του πρωθυπουργού μετέφεραν στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου 18 ντοσιέ, τα οποία είχαν παραλήπτες τους υπουργούς.

Κάθε ένας υπουργός παρέλαβε το ντοσιέ που αφορά στο δικό του χαρτοφυλάκιο. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι στόχοι που καλούνται να υλοποιήσουν.

Αρμόδιος για να παρακολουθεί την πρόοδο ή μη της υλοποίησης του έργου των υπουργών είναι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Ακης Σκέρτσος, ο οποίος και θα τους αξιολογεί. Μάλιστα ο έλεγχος θα γίνεται και με ηλεκτρονικό τρόπο όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εχουμε καθαρές προτεραιότητες και σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους. Σήμερα θα παραλάβετε όλοι από έναν φάκελο με τους στόχους ανά υπουργείο αλλά και τις εκκρεμότητες της προηγούμενης κυβέρνησης. Θα υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα της παρακολούθησης προόδου ανά τομέα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η εφαρμογή «Μαζί» που θα αποτελεί το σύστημα «παρακολούθησης» της πορείας του κυβερνητικού έργου, θα είναι μια βάση δεδομένων, όπου κάθε υπουργός με τη συνδρομή δυο εντεταλμένων συνδέσμων της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης, θα ενημερώνουν το σύστημα για όλες της δράσεις – στόχους και τα χρονοδιαγράμματα. 

Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί κάποια προθεσμία, το σύστημα θα βγάζει κόκκινη σημαία και μόνο ο πρωθυπουργός θα μπορεί να παρεμβαίνει. Ήδη έχει ξεκινήσει η λειτουργία του, αλλά σε πλήρη εφαρμογή θα είναι μέχρι τις 10 Αυγούστου

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ανέλυσε στο υπουργικό διεξοδικά τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης.