Τη διάθεση άλλων 3 δισ. μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021 προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, με τον 6ο κύκλο του προγράμματος να δρομολογείται για τις επόμενες μέρες, ώστε να ενισχυθούν άμεσα κυρίως οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές.

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θύμισε ότι μέσα στο 2020, μέσω του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, έχουν διατεθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων από το συγκεκριμένο μέτρο 5,5 δισ. ευρώ.

Τόνισε ότι ο προϋπολογισμός για το ίδιο μέτρο θα αυξηθεί στα 8,5 δισ. ευρώ το 2021. Συνεπώς, μέσα στο επόμενο διάστημα θα διατεθούν άλλα 3 δισ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο του 5ου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής, έχουν πιστωθεί σε λογαριασμούς δικαιούχων 1,25 δισ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 250 εκατ. ευρώ, όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, θα δοθούν μέσα στην εβδομάδα.

Τόνισε επίσης ότι σήμερα θα ανακοινωθεί και μια νέα προσέγγιση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής ώστε οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία και είναι κλειστές με κρατική εντολή για 4ο συνεχόμενο μήνα να ενισχυθούν άμεσα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο επόμενος κύκλος επιστρεπτέας θα ξεκινήσει μέσα στο μήνα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, σε δικές του δηλώσεις ήταν πιο ξεκάθαρος στο θέμα, λέγοντας ότι ο 6ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής θα γίνει μέσα στο μήνα για να καλύψει την απώλεια τζίρου του Ιανουαρίου.

Πληροφορίες θέλουν και σ’ αυτόν τον κύκλο το 50%, ή ίσως και μεγαλύτερο ποσό, να είναι επιστρεπτέο. Δεν έχει ξεκαθαριστεί όμως αν θα αφορά μόνο τους κλάδους που θα είναι κλειστοί με κρατική εντολή ή όλες τις πληττόμενες με βάση τη λίστα των ΚΑΔ του Απριλίου, όπως και στους προηγούμενους κύκλους.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε χθες ότι εφεξής τα μέτρα θα είναι περισσότερο στοχευμένα σε όσους έχουν τη μεγαλύτερη ζημιά, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι δεν είναι απεριόριστοι.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι νέοι περιορισμοί για το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε και το επόμενο αυξάνουν το κόστος διαχείρισης της πανδημίας για το Δημόσιο λόγω απώλειας φόρων και αύξησης αναγκών για μέτρα στήριξης κατά επιπλέον 200 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση. Σε ό,τι αφορά το κόστος της πανδημίας για την πραγματική οικονομία σε όρους μείωσης του τζίρου, εκτίμησε ότι θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να εξειδικεύσει, εκτός από το νέο πλαίσιο για την επιστρεπτέα προκαταβολή, και μέτρα όπως η απαλοιφή της υποχρέωσης καταβολής ενοικίου και τον Μάρτιο για την εστίαση, με τους ιδιοκτήτες να τυγχάνουν (όπως συνέβη για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο) επιστροφής του 80% του συνόλου του ενοικίου που θα είναι αφορολόγητο, καθώς και την παράταση και του μειωμένου ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα και τα αλκοολούχα ποτά για την εστίαση έως τον Σεπτέμβριο.