«Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε βήμα πίσω» στην κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις. Αυτό υποσχέθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και ανακοίνωσε πως θα γίνει «προτεραιοποίηση» των αυθαιρέτων που θα κατεδαφιστούν με αντικειμενικά κριτήρια και άμεσα θα ανακοινωθεί η λίστα των πρώτων 100 αυθαιρέτων προς κατεδάφιση στην Αττική.

«Η απόφαση (σ.σ. για τις κατεδαφίσεις) έτυχε ευρείας συναίνεσης στη Βουλή, ψήφισαν όλα τα κόμματα να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, πλην Χ.Α. και ΚΚΕ για όλους λόγους το κάθε κόμμα, συνεπώς είναι μια πολιτική απόφαση κατά τη γνώμη μου επιβεβλημένη. Εμείς έχουμε βέβαια θεσμοθετήσει ήδη ένα διαφορετικό πλαίσιο, τον νόμο, βγάλαμε τις χρήσεις γης, βγάλαμε τον τρόπο με τον οποίο οριστικά και αμετάκλητα πλέον δεν πρόκειται να αναγνωριστούν αυθαίρετα σε δάση, αιγιαλούς, αναδασωτέα κ.ο.κ.» είπε ο κ. Σταθάκης μιλώντας στον Real FM.

«Η μέχρι τώρα διαδικασία ανήκε στους Δήμους. Στους Δήμους υπήρχε μια δύσκολη γραφειοκρατία, οι ενστάσεις συζητούνταν σε πέντε χρόνια, άρα κόλλαγε σε ένα πρώτο επίπεδο στο Δήμο. Το δεύτερο ήταν η Δικαιοσύνη, έπαιρνε πέντε με έξι χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσει. Κάτι εξόφθαλμα αυθαίρετο, γιατί δεν είναι όλα τα αυθαίρετα ίδια, πχ σε δάσος ή σε παραλία μπορεί να έπαιρνε και 15 χρόνια. Αυτή τη διαδικασία αλλάξαμε με τον νόμο, ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί γιατί δίνουμε την αρμοδιότητα στα παρατηρητήρια στις Περιφέρειες, το παίρνουμε από τις πολεοδομίες των Δήμων. Θα εφαρμοστεί από το 2019, μέχρι τότε βγάλαμε αυτή την παράλληλη διαδικασία να μπορεί και ο υπουργός να κατεδαφίζει με υπουργική απόφαση» συμπλήρωσε ο κ. Σταθάκης.

«Οι ευθύνες είναι ισχυρό πεδίο της πολιτικής συζήτησης και θα ολοκληρωθεί και επιχειρησιακά και δικαστικά και πολιτικά. Κανένας δεν μπορεί να το αφαίρεσει από τη συζήτηση (σ.σ. για τις ευθύνες για την πυρκαγιά), είναι αυτόνομη συζήτηση. Πάμε να αντιμετωπίσουμε μία από τις κακοδαιμονίες της ελληνικής κοινωνίας, η οποία έχει περιοριστεί το είπα και εχθές 9 στους 10 Έλληνες δεν χτίζουν πια αυθαίρετα, χτίζουν νόμιμα. Στον νόμο για τα αυθαίρετα που ψηφίσαμε, ξεχωρίσαμε άλλο να έχει μια μικροαυθαιρεσία πχ μισό μέτρο μπαλκόνι και άλλο να είναι παράνομο το κτίσμα» επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και συμπλήρωσε:

«Η χθεσινή απόφασή μου υπενθυμίζει προς όλους και στους Δήμους που έχουν αρμοδιότητα, ότι ο νόμος Τρίτση, ότι 500 μέτρα από την παραλία απαγορεύεται μαντρότοιχος παρά μόνο υπό ένα ειδικό καθεστώς που μπορεί να έχει πάρει άδεια, ισχύει. Είναι του ’83. Η δική μας θέση, έδωσε σε εμένα παράλληλα με τον Δήμο να μπορώ να κατεδαφίζω, αλλά δεν αφαιρεί τη δυνατότητα από τους δήμους που πρέπει να εφαρμόζουν τον νόμο. Ξεκινάμε από την Αττική, προτεραιοποίηση 100 αυθαίρετα που είναι σε πολύ σκληρές περιοχές σε εθνικούς δρυμούς, υδροβιότοπους, παραλίες κτλ. Η λίστα περιλαμβάνει 3.200 ακίνητα που έχουν πρωτόκολλο κατεδάφισης θα προτεραιοποιηθούν με αντικειμενικά κριτήρια».

Σε ερώτηση για το πότε οι μπουλντόζες θα κατεδαφίσουν τα πρώτα 100 αυθαίρετα που δήλωσε, είπε: «ανάλογα. Ο στόχος είναι αυτός αλλά επειδή πρέπει να είμαστε νομικά και τεχνικά άρτιοι, θα μου επιτρέψετε να μην δώσω χρονοδιάγραμμα, η αμεσότητα είναι αμεσότητα πάντως».

«Τα περισσότερα πρωτόκολλα κατεδάφισης είναι δεκαετίας. Ο μηχανισμός με τον οποίο λειτουργούσε έχει πολλές αργόσυρτες διαδικασίες, όπως σας είπα» υπογράμμισε.

«Το χρονοδιάγραμμα (σ.σ. για τα 3200 ακίνητα) θέλω να είναι το κρατήσω για λίγες ημέρες ακόμα γιατί θέλω να είναι ακριβές, αυτό που έπαιρνε διαδικασία έξι μηνών, σήμερα μπορεί να γίνει σε τρεις εβδομάδες. Θα μπορούμε να έχουμε αρκετές κατεδαφίσεις σε αυτό το διάστημα» ανέφερε.

Αναφορικά με ενδεχόμενες αντιδράσεις στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων απάντησε: «Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε βήμα πίσω, θα προχωρήσουμε».