Νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε   ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει σε προηγούμενο διάγγελμά του, ότι η Ουάσινγκτον είχε έτοιμη την επικαιροποίηση και αυστηροποίηση των μέτρων κατά της Ρωσίας, αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν κλιμάκωνε τις ενέργειές του.

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε «προμελετημένη κίνηση» και σε «κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «ο Πούτιν είναι ο επιτιθέμενος και θα υποστεί τις συνέπειες και τις κυρώσεις» και ανακοίνωσε νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η οποία αφορά τράπεζες, πρόσωπα και εταιρείες που εμπλέκονται με τις κινήσεις και τις ενέργειες του Ρώσου προέδρου.

Έκανε λόγο για μεγάλες κυρώσεις στην τεχνολογία, στις ρωσικές εξαγωγές, στο ρωσικό νόμισμα, στις ρωσικές τράπεζες που διαχειρίζονται 1 τρισεκ. δολάρια με αποκοπή τους από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πρόκειται για 4 τράπεζες όπως η VTB, ενώ θα επιβληθούν κυρώσεις και σε άλλους ολιγάρχες. Εξήγησε ότι πρόκειται για ανθρώπους που «κερδίζουν προσωπικά» από τις πολιτικές του Κρεμλίνου. «Ορισμένες από τις πιο ισχυρές επιπτώσεις των πράξεών μας θα έρθουν με την πάροδο του χρόνου», είπε.

«Επί μήνες χτίζουμε έναν συνασπισμό εταίρων που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας» σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι δράσεις μας θα έχουν αντίκτυπο σε βάθος ετών προειδοποίησε. «Θα χτυπήσουμε αλύπητα την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του στρατού τους και εκσυγχρονισμού του διαστημικού τους προγράμματος».
Αύριο Παρασκευή στο ΝΑΤΟ θα σχεδιαστούν τόνισε, τα επόμενα βήματα κατά της Ρωσίας.

Ξεκαθάρισε πάντως εκ νέου ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δε θα εμπλακούν σε συγκρούσεις με τη Ρωσία στην Ουκρανία. «Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την επικράτεια των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ» διευκρίνισε ο πρόεδρος Μπάιντεν βάσει του Άρθρου 5.  «Οι δυνάμεις μας δεν πηγαίνουν στην Ευρώπη για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αλλά για να υπερασπιστούν τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και να καθησυχάσουν αυτούς τους συμμάχους στα ανατολικά».

Το ΝΑΤΟ επισήμανε, ανέπτυξε προγράμματα ταχείας αντίδρασης για να προστατευθούν οι σύμμαχοί του στα Ανατολικά της Ευρώπης. Ο κ. Μπάιντεν συνέχισε επιβεβαιώνοντας ότι επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν στη Γερμανία «ως μέρος της απάντησης του ΝΑΤΟ».

Διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχει διακοπή της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας σε συνεργασία με χώρες σε όλο τον κόσμο. «Θα απελευθερώσουμε περαιτέρω ποσότητες πετρελαίου αν χρειαστεί» ανακοίνωσε.

«Η Αμερική αντιστέκεται στους νταήδες. Αν η Ρωσία προχωρήσει σε κυβερνοεπιθέσεις είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε» διεμήνυσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Πούτιν, τόνισε ο κ. Μπάιντεν, ξεκίνησε μια επίθεση πάνω σε αρχές, που προκαλούν αποτροπιασμό στη διεθνή κοινότητα. «Ποτέ δεν είχε να κάνει με θέματα ασφαλείας, είχε να κάνει με την επιθυμία του Πούτιν με κάθε μέσο εκφοβίζοντας τους γείτονες του, προσπαθώντας να χαράξει εκ νέου τα σύνορα με τη βία» σημείωσε.

Μάλιστα, λίγα λεπτά πριν, με ανάρτησή του στο twitter προανήγγειλε «καταστροφικά» πακέτα κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

«Σήμερα το πρωί, συναντήθηκα με τους ομολόγους μου της G7 για να συζητήσω την αδικαιολόγητη επίθεση του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε καταστροφικά πακέτα κυρώσεων και άλλα οικονομικά μέτρα για να λογοδοτήσει η Ρωσία. Στεκόμαστε στο πλευρό του γενναίου λαού της Ουκρανίας», σημείωσε.