Η Τουρκία θα ανταποδώσει, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις για την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος πυραύλων S-400, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πρόσθεσε πως ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων θα ήταν απαράδεκτη και ότι πιστεύει πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να αποφύγει τη λήψη τέτοιων μέτρων.

Η Τουρκία ξεκίνησε την παραλαβή των ρωσικών συστημάτων S-400 νωρίτερα αυτό τον μήνα, με αποτέλεσμα οι Ηνωμένες Πολιτείες να ξεκινήσουν τις διαδικασίες απομάκρυνσής της από το πρόγραμμα κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-35 λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθετήσουν μια ανταγωνιστική στάση απέναντί μας, θα λάβουμε ανταποδοτικά μέτρα, όπως τους έχουμε πει. Αυτό δεν είναι απειλή ή μπλόφα», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο δίκτυο TGRT Haber.

«Δεν είμαστε μία χώρα η οποία θα υποκύψει σε εκείνους που δείχνουν εχθρότητα προς την Τουρκία», είπε, επαναλαμβάνοντας μια απειλή για λήψη ανταποδοτικών μέτρων στην οποία αναφέρθηκε η Τουρκία τον περασμένο μήνα.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε πως δεν αναμένει η κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναλάβει τέτοια δράση.

«Ο Τραμπ δεν θέλει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και λέει συχνά πως η κυβέρνησή του και η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι επίσης υπεύθυνες για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αγοράσει τα συστήματα Πάτριοτ. Αυτό είναι αλήθεια», είπε ο Τσαβούσογλου.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν τη διαδικασία απομάκρυνσης της Τουρκίας από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών F-35, του πιο προωθημένου αεροσκάφους στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε, επικαλούμενο τον Σεργκέι Τσεμέζοφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού ομίλου Rostec, ότι η Ρωσία και η Τουρκία διεξάγουν διαπραγματεύσεις σχετικά με το ενδεχόμενο κατασκευής από κοινού ορισμένων εξαρτημάτων του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 στην Τουρκία.

Το TASS ανέφερε ότι ο Τσεμέζοφ έκανε τις δηλώσεις αυτές στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.